Нека биде волјата Твоја, како на небото, така и на земјата

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Се трудам :) Досега никој не ме спречил да живеам како што ми е волја.
Човекот и кога фантазира има граници, можеби несвесно се потиснуваат некои работи но ние не сме безгранично слободни како што сакаме да се претставуваме.
Осудени сме да робуваме во потрага за слободата.;)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Човекот и кога фантазира има граници, можеби несвесно се потиснуваат некои работи но ние не сме безгранично слободни како што сакаме да се претставуваме.
Осудени сме да робуваме во потрага за слободата.;)
Јас не го сметам тоа за робување, туку за предизвик. Робувањето значи неможност да превземеш иницијатива, акт со кој ќе го оствариш својот потенцијал. Слободата не е утопија, разликата помеѓу слобода и утопија е во предизвикот. Утописките системи претпочитаат реалност каде сите потреби се задоволени и сите пречки отстранети. Слободата во реална смисла значи можност да го оствариш својот потенцијал а не послужавник на кој истиот некој ќе ти го донесе. Да бидеш слободен незначи да не се соочуваш со проблеми и предизвици, туку да не бидеш спречен да ги реализираш сите твои потенцијали кога ќе се соочиш со истите.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Јас не го сметам тоа за робување, туку за предизвик. Робувањето значи неможност да превземеш иницијатива, акт со кој ќе го оствариш својот потенцијал. Слободата не е утопија, разликата помеѓу слобода и утопија е во предизвикот. Утописките системи претпочитаат реалност каде сите потреби се задоволени и сите пречки отстранети. Слободата во реална смисла значи можност да го оствариш својот потенцијал а не послужавник на кој истиот некој ќе ти го донесе. Да бидеш слободен незначи да не се соочуваш со проблеми и предизвици, туку да не бидеш спречен да ги реализираш сите твои потенцијали кога ќе се соочиш со истите.
Хахаххаа..добри сме, 10 во едно излезе мојава тема..ај не е битно...Таму каде што има одговорност нема слобода. Робувањето е поврзано со предизвикот, ако ја пречекориш границата ќе ја видиш слободата, а граници ќе има секогаш.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Таму каде што има одговорност нема слобода. Робувањето е поврзано со предизвикот, ако ја пречекориш границата ќе ја видиш слободата, а граници ќе има секогаш.
Не се слагам со болдот. Без предизвик се губи смислата на битисувањето. Ако се што посакаш се остварува без пречки, тогаш ќе се најдеш во ситуација да неможеш да најдеш смисла на своето постоење. Предизвикот е од суштинско значење, а одговорноста е само ориентир што ни ја дава смислата на нашето постоење.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Креаторот е креатор на самиот себе. Тој го сочинува секој дел од својата креација.

Ами тоа е, `креацио екс нихило` се вика таа теолошка ситуација, ти викам одамна траат тие дилеми :)
Како може сам себе да се створи? За да се створи треба да му претходи непостоење и од непостоење да се испили некако, тоа е невозможно во ниту една димензија. Од ништо може да произлезе само ништо, не може нешто.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Знаеш и самиот дека е бесмислено нешто да постои пред да постои, "креирањето" всушност е манифестација на самото постоење во сите негови можни варијанти.
На пример кога некој ќе ти каже дека хидроцентралата има генератор, ти знаеш дека истиот не генерира енергија, туку трансформира еден вид - механички, во друг - електричен. Но сепак не одиш во ЕВН да им попуваш дека не треба да стои генератор туку трансформатор на енергија.
Креаторот е самото постоење, неговите "креации" се всушност манифестации на неговата суштина (неговиот "образ").

Трансформација од една енергија во друга е можна, трансформација од ништо во нешто не може, не оди тоа така иначе ќе беше струјата беспари ако имавме боговдахновен трансформатор.

Се трудам :) Досега никој не ме спречил да живеам како што ми е волја.

...а она што не ти е по воља магично ќе го прогласиш дека уствари не ти смета :cool:
Многу си порелигиозен него шо мислев :zelen

• Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica and misterija

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Не се слагам со болдот. Без предизвик се губи смислата на битисувањето. Ако се што посакаш се остварува без пречки, тогаш ќе се најдеш во ситуација да неможеш да најдеш смисла на своето постоење. Предизвикот е од суштинско значење, а одговорноста е само ориентир што ни ја дава смислата на нашето постоење.
Помешавме многу поими инеможам да се снајдам веќе..говоревме за слободата, не и е тука местово за дискусија но ајде на кратко...од моево размислување реков дека не постои неограничена слобода, сите луѓе на овој свет имаат некоја одговорност, дали кон себе, кон друг, кон општеството, ит. ти сега се префрлаш кон предизвикот, кон смислата на нашето постоење...ај прво објасни ми дали имаат некоја поврзаност поимите волја и одговорност..пошто ти цело време не убедуваш дека треба да живеме како ни е по воља.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Трансформација од една енергија во друга е можна, трансформација од ништо во нешто не може, не оди тоа така иначе ќе беше струјата беспари ако имавме боговдахновен трансформатор.
Каде виде да пишам трансформација од ништо?! Ми ги извртуваш зборовите. Реков дека креацијата е манифестација во сите можни форми на самиот креатор. Или со речник на некој физичар, Бог е чист неманифестиран потенцијал, додека "креацијата" е всушност манифестирање на тој потенцијал во сите можни форми на постоењето. Што значи Бог и Постоењето се едно исто по суштина, а различни по форма.
...а она што не ти е по воља магично ќе го прогласиш дека уствари не ти смета :cool:
Многу си порелигиозен него шо мислев :zelen
Пак заклучок што нема врска со ништо што сум го кажал!

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
...ај прво објасни ми дали имаат некоја поврзаност поимите волја и одговорност..пошто ти цело време не убедуваш дека треба да живеме како ни е по воља.
Волјата е динамички аспект на битието, преку неа ја осознаваме смислата на нашето постоење, одговорноста е како што веќе кажав ориентир што произлегува од таа смисла. За да се чуствуваш одговорен за нешто, треба да имаш изградено систем на вредности, а тие се директен производ на она што ни дава смисла во животот.

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Волјата е динамички аспект на битието, преку неа ја осознаваме смислата на нашето постоење, одговорноста е како што веќе кажав ориентир што произлегува од таа смисла. За да се чуствуваш одговорен за нешто, треба да имаш изградено систем на вредности, а тие се директен производ на она што ни дава смисла во животот.
Вау човече, ти ќе ме збрлавиш...не ти го разбирам тоа дека преку вољата ја осознаваме смислата на нашето постоење..знам само дека сум била многупати во ситуација да бидам одговорна ама не по моја воља туку за добробит на други.