Прашања за Исламот

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,061
1,133
Не би се сложил со тоа бидејќи во Исламот жената го има најдобриот статус што и кореспондира на нејзината природа како жена. Во правата и обрвските се сосема изедначени мажите и жените во Исламот и во таа смисла постои полова еднаквост. Но што денес се конфудира е фактот што половата еднаквост се сфаќа како идентичност и тука црвената линијата е многу бледа, сосема невидлива. А идентичност значи таа може да работи со часови по цел ден сиротата исто како мажот, да копа бунари како мажот, да бидат рударки, да се тренираат како минофрлачи и војници во секторот на тешка артилерија и многу други примери. Од вакви нешта ние муслиманите ги чуваме жените и не ги претвараме во "мажи" и во монструми. Фала му на Господ, единиот створител на сето видливо и невидливо.
Dali vo Kuranot e definirano sto e dozvoleno na zenata vo kolku ne e zadovolna i e nesrekna vo brakot?Koi se nejzinite prava i opravdani spored verata dejstvuvanja spored nejzinata priroda?

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Dali vo Kuranot e definirano sto e dozvoleno na zenata vo kolku ne e zadovolna i e nesrekna vo brakot?Koi se nejzinite prava i opravdani spored verata dejstvuvanja spored nejzinata priroda?
Ако некој самиот нема разбирање од одредена област, тогаш не треба да одговара ни на други. На членов му поставив неколку прашања и истите ги игнорираше со изговор дека биле глупави и бесмислени, но дали е така може самите да заклучите. Со тоа што му давате можност да го игнорира она што не го разбира, помагате да дава одговори и објаснувања од област која очигледно не ја разбира. Не му поставувајте други прашања додека не даде одговор на она што му е поставено.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Ништо не и е дозволено и нема никакви права. Јас дури мислам дека не им е дозволено ни јадење да одберат, тоа што ќе даде мажот тоа. Ако даде трошки, трошки ќе се јадат. Лудаци се тие, жално за тие што живеат помеѓу такви.

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,061
1,133
Ништо не и е дозволено и нема никакви права. Јас дури мислам дека не им е дозволено ни јадење да одберат, тоа што ќе даде мажот тоа. Ако даде трошки, трошки ќе се јадат. Лудаци се тие, жално за тие што живеат помеѓу такви.
Ne mozes da donesuvas zaklucoci za nesto sto nedovolno poznavas. Zadrzi si gi komentarite bilo kogo da narekuvas ludaci. Prosti no mi smetaat navredlivi zborovi i etiketiranje.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Ne mozes da donesuvas zaklucoci za nesto sto nedovolno poznavas.
Апсолутно се слагам! Затоа не ги игнорирајте прашањата што отварачот на темава се обидува да ги игнорира. Ако тој не може да ги објасни, тогаш како може да сметаме дека има разбирање и знаење за темава која ја отворил? Зарем на тој начин не би го пласирал сопственото незнаење како знаење?

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Разбирлива е аверзијата на @Altaïr во врска со припадниците на исламот и припадниците на арнаутизмот, имаше еден пост во една тема пред некое време и претпоставувам од каде/кога влече корени сето тоа :(

• Ми се допаѓа
Реакции: Altaïr

Од друга перспектива

Член со 30 казнени поени
22 јануари 2016
57
18
1,008
Нема врска, еве јас сум муслиманка и ќе се потрудам да ви одговорам на сите прашања кои ве мачат.
И ќе се потрудам исто така да ви извадам делчиња, односно да ви цитирам од кyр`анот, каде што пишува дека жената има толку права колку што има и мажот. :) Рамномерност , коа ќе имам време, ќе ги прочитам сите ваши прашања и ќе ги одговорам, сега онака само наминав набрзинка... Да видам што има, што нема...

Последна промена од модератор:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Prashina