Религијата е вистинска или не?

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Ако може хомосексуалноста да не е одвратна за семоќниот и сезнајниот бог,не гледам причина зошто не би ја допуштил и длабоката заблуда!
Тоа е нивна вистина или ти си во длабока заблуда!
Никаде нереков дека не би ја допуштил. Заблудата и вистината се како таблата и кредата, без контрастот на едното, неможе да постои пораката на другото.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Никаде нереков дека не би ја допуштил. Заблудата и вистината се како таблата и кредата, без контрастот на едното, неможе да постои пораката на другото.
Да, никаде не кажа, но акцетот го стави на тоа дека некој е во голема заблуда.Ако веќе покажуваме со прст кој каков е, како би знаеле дали ти си во вистината?
Неосознаеното нема вистина и заблуда, ако веќе метафорично ни ги долови тие спротивности, како да сакаш да проповедаш некоја религија!
Религијата е метафора, доколку не се разбере тоа, нема да биде вистинска.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Да, никаде не кажа, но акцетот го стави на тоа дека некој е во голема заблуда.Ако веќе покажуваме со прст кој каков е, како би знаеле дали ти си во вистината?
Неосознаеното нема вистина и заблуда, ако веќе метафорично ни ги долови тие спротивности, како да сакаш да проповедаш некоја религија!
Религијата е метафора, доколку не се разбере тоа, нема да биде вистинска.
Вистината е на страна на оној на чија страна се аргументите. Јас ги кажав моите.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Вистината е на страна на оној на чија страна се аргументите. Јас ги кажав моите.
Аргументи!!??
Значи вистина без аргументи,не е вистина ..односно тоа би било заблуда!
Ако сакаш да ги поцрвениш аргументите,да ја живееме и ние вистината.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Аргументи!!??
Значи вистина без аргументи,не е вистина ..односно тоа би било заблуда!
Ако сакаш да ги поцрвениш аргументите,да ја живееме и ние вистината.
Секому според неговото. Ако некој ги користи неговите убедувања и верувања како репер за да кажува што му било гнасно а што не на Бог, тогаш редно е да биде соочен со аргументи. Ако неможе да најде одговор на истите, значи залудно се става во улога на портпарол на Бог, значи дека е во заблуда.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Секому според неговото. Ако некој ги користи неговите убедувања и верувања како репер за да кажува што му било гнасно а што не на Бог, тогаш редно е да биде соочен со аргументи. Ако неможе да најде одговор на истите, значи залудно се става во улога на портпарол на Бог, значи дека е во заблуда.
Не видов аргументи..значи сепак си со намера да го оспориш постоењето на длабоката заблуда.
Ако ја скршиш таблата, нема потреба ниту од кредата.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Не видов аргументи..значи сепак си со намера да го оспориш постоењето на длабоката заблуда.
Ако ја скршиш таблата, нема потреба ниту од кредата.
Аргуменгите се во бесмисленоста апсолутно битие да суди за нечија особина, бидејќи се потекнува од него, така и особините што ќе ги прогласи за гнасни се од него. Сам себе си би си пресудил на тој начин. Би си пресудил дека не е совршен.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Аргуменгите се во бесмисленоста апсолутно битие да суди за нечија особина, бидејќи се потекнува од него, така и особините што ќе ги прогласи за гнасни се од него. Сам себе си би си пресудил на тој начин. Би си пресудил дека не е совршен.
Можеби вистината не е ниту кај едните ниту кај другите.
Ниту совршеното не е совршено ако се гледа само од една страна, па отука ниту вистината не е есклузивно право само на еден.

Ова ме потсети на масонската приказна за нивниот градител, кога тројцата убијци му се заканувале дека ќе го убијат ако не им ја каже тајната за градење.
Тој им одговори дека само тројца ја знаат тајната и без нивна согласност не смее да ја каже.

Тие тројца се..ова не го има таму што ќе го кажам.
Тие тројца се јас кога сум дете.јас како маж и јас како старец.
А тројцата убијци кој сакале да ја знаат тајната се..очите.ушите и јазикот.

Некој работи ниту со очи се гледаат,ниту со уши се слушаат, ниту можат да се изговорат.
Но само кога ќе ги соединиш својот почеток и крај во еден круг ќе ја осознае човек вистината која на друг не може да се пренесе, може само да се доживее.

Креди и табли...хммм. Нееее

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas and Prashina

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Можеби вистината не е ниту кај едните ниту кај другите.
Ниту совршеното не е совршено ако се гледа само од една страна, па отука ниту вистината не е есклузивно право само на еден.

Ова ме потсети на масонската приказна за нивниот градител, кога тројцата убијци му се заканувале дека ќе го убијат ако не им ја каже тајната за градење.
Тој им одговори дека само тројца ја знаат тајната и без нивна согласност не смее да ја каже.

Тие тројца се..ова не го има таму што ќе го кажам.
Тие тројца се јас кога сум дете.јас како маж и јас како старец.
А тројцата убијци кој сакале да ја знаат тајната се..очите.ушите и јазикот.

Некој работи ниту со очи се гледаат,ниту со уши се слушаат, ниту можат да се изговорат.
Но само кога ќе ги соединиш својот почеток и крај во еден круг ќе ја осознае човек вистината која на друг не може да се пренесе, може само да се доживее.
Е така де, тогаш што не ти е јасно од она што јас го кажав? Ако знаеме дека вистината е неискажлива и неможе да се дознае, туку мора да се осознае, како треба да гледаме на оној што се поставува како портпарол на Господ? Како да гледаме на некој што прогласува нечиј начин на живот дека бил гнасен за Господ?
Креди и табли...хммм. Нееее
Како ќе знаеш што е ден ако не ја видиш ноќта? Како ќе знаеш што е среќа ако никогаш не си бил тажен? Нее?! :) Не биди толку сигурен ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Е така де, тогаш што не ти е јасно од она што јас го кажав? Ако знаеме дека вистината е неискажлива и неможе да се дознае, туку мора да се осознае, како треба да гледаме на оној што се поставува како портпарол на Господ? Како да гледаме на некој што прогласува нечиј начин на живот дека бил гнасен за Господ?
Се разбира дека вистината е неискажлива, но како тогаш да знаеме религија/филозофија е вистинска?
Ако се сложуваш, треба најнапред да се најде коренот од каде потекнале сите религии/филозофии , што било тоа што ги усмерило луѓето да основаат групи на одредени верувања.
Имаш некоја идеа/ мислење во врска со тоа?