Дали сте задоволни од нашето здравство?

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Полн е реалниот живот со такви примери, има скоро секојдневно и по медиуми а може да припомогне и google.com. Нетот не служи само за курир.ком. Тука се и сеприсутните собирања пари за разни операции и процедури по социјални мрежи и по локални канали. А тек оние кои не се експонираат во својата болка и шок поради губење на некој близок.
Не се сомневам дека постои барем еден ден кој за среќа не завршил со беспотребна смрт на пациент, да речеме на 17.април 2013 никој не умрел - но реалноста е таа.

Дистанцирањето од реалноста е една од основните особини на социопатите.
Кога така "лесно"и бездушно и бесрамно изнесуваш податоци, сигурно имаш информација и колку дневно има излечени и успешно оперирани пациенти!??

• Ми се допаѓа
Реакции: corki

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Кога така "лесно"и бездушно и бесрамно изнесуваш податоци, сигурно имаш информација и колку дневно има излечени и успешно оперирани пациенти!??

Нема ништо бесрамно, можам да постирам десетици линкови ама не ми се губи време, гугл е достапен за сите, па и за оние скромните по дух.
Немам информација бидејќи бројот на успешни интервенции зависи од тешки врски, кеш или ако со помагање на пациентот докторите ќе бидат во милост на пациентот (ако е некој од власта). Ако пациентот нема едно од наведените - тешко него. Не постои.
Најинтересни се креатурите од пониските (најниските) ешелони на бирократијта кои ако им се деси нешто - ќе добијат исто срање услуга како и некој кој не е партиски пушач. Ама затоа се верни до гроба, макар да тој гроб бил ископан ради пијан доктор кој заборавил инструмент во абдоменот на пушачите...

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

Alaysa

Полноправен Член
17 декември 2015
68
15
18
Па не, одам на пракса во болница и многу добро знам што се дешава, катастрофа (shake)

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Па не, одам на пракса во болница и многу добро знам што се дешава, катастрофа (shake)
Можеш ли да ни кажеш што поточно се дешава, која е таа катастрофа и во која болница одиш на пракса????

Alaysa

Полноправен Член
17 декември 2015
68
15
18
Можеш ли да ни кажеш што поточно се дешава, која е таа катастрофа и во која болница одиш на пракса????
Неможам да ти кажам која болница, а за дешавање има многу, пациетите влагаат за да се консултираат со докторите, тие излезени на кафе, во однос со терапијата ја даваат дво дупло помала од колку што е препишана, па и докторите некои немаат гајле за пациент идат на визита ни добро утро ни како сте ни ништо, па и за ехо заместо да ги примаат пациентите што се во стварно тешка здр. состојба, ни викаат чекајте ред (Од искуство), итн итн, знам другарка имаше дедо кој што се лекуваше во болницава а докторите не превземаа ништо и и викаа демек "староста си го прави своето", а сега е жив и здрав пошто се лекуваше Србија.. Па и макар и на телевизија покажуваа пред некое време, демек докторите спиеле, можда ретко ја гледаш информацијана на телевизија, тоа е заради тоа што многу ретко има посета во болницине " Незнам како е Ск" од страна на министерство за здравство, или нормално кога ќе те известат дека доаѓаат личности од тоа место, ќе си се припремиш и ако не барем ќе глумиш добар доктор.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo, Electra and Saladin

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
За лекарски грешки можевме да отвориме тема, дури и јавно со име и презиме да си ги кажеме докторите кои се огрешиле во својата специјалност, кои загрозиле живот, посебни изолирани случаи, ни цело здравство комплет да се тура како нефункционално и дека нема напредок со унапредување на опрема, кадар и др. е друго прашање на кое нема везе едно со друго.
Штодека се унапредува опремата кога кадарот е идиотски? Односот ужасен?
Еве кога веќе ме праша погоре, жена ми имаше добар третман првите два пати во породилно бидејќи бабиците уште што не им паркирав по едно Пежо пред болница. Првиот ден избезумен од среќа не им дадов ништо, не ја ни погледнале, потоа постарите ме поучија, па отидов со пари, подароци, виски, и потоа ја гледаа како кралица.
Унапредување на здравството... еве да ти кажам право, направија нова измена во законот, и јас не можам месечно да земам доволно апчиња, колку што ми се препишани од доктор, бидејќи не дозволува системот. И? Тоа добро е?
Еве ти уште еден „изолиран пример“.
Доктор Лазе на пластична хирургија пред неколку месеци оперираше девојче на градата од кожна циста. Ѝ умртви крвни садови. Девојчето несвесно за тоа што ѝ се случува, следејќи ги упатствата за 15 дена да ги извади конците на друго место бидејќи типот заминувал на одмор, си ги вади конците, после 2-3 дена ѝ се отвара жива рана на местото, прави ургентен упат, оди кај докторот што му бил на замена на Лазе, и е брутално избркана од ординација, не била негова одговорност, одговорност на Лазе била, па ја натераа да го чека докторот да се врати од пат, со отворена жива рана на неа. Нормално, не чекаше, отиде во Систина, и моментално ја правеше третата операција за да успеат да ги „оправат„ сите грешки на докторот.
Знаеш ли колку вакви случаеви има? Тоа ти зборува за добро здравство? Мене не.

• Ми се допаѓа

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Од досега прочитаните коментари и тоа од членови што не живеат во Скопје,може да се заклучи дека медицинските установи и нивниот кадар не функционираат како треба...ама едно не ми е јасно, зошто се молчи..има закон за заштита на пациенти, слободно може да се пожали пацинетот дури и кај министерот за здравство, има на интернет страна каде што може да се испратат забелешки од поедини доктори или др.персонал...зошто не се објави на медиуми, аман бре луѓе, сами свесно дозволувате неред и неправилност во работата...

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Од досега прочитаните коментари и тоа од членови што не живеат во Скопје,може да се заклучи дека медицинските установи и нивниот кадар не функционираат како треба...ама едно не ми е јасно, зошто се молчи..има закон за заштита на пациенти, слободно може да се пожали пацинетот дури и кај министерот за здравство, има на интернет страна каде што може да се испратат забелешки од поедини доктори или др.персонал...зошто не се објави на медиуми, аман бре луѓе, сами свесно дозволувате неред и неправилност во работата...
1. На кои медиуми?
2. Дали си сигурна дека нема луѓе кои пишуваат на интернет страната?

• Ми се допаѓа

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Јас ти кажувам дека се имаме и тужено. Џабе е.

Alaysa

Полноправен Член
17 декември 2015
68
15
18
Ахам постои такво, али не во Македонија, секој си гледа својот гЗ "sorry" , па и да, кој е глупав да се замара, тие ако гледаат дека нешто не е во ред, се нешто недостига во секоја болница па многу им иде, и така:)