A што францускиве комедии не се со локални зезања, британскиве такоџе нешто кон светот се стремат со хуморот, не ме зезај. Монтевидео е добар филм, ама на Балканкан и по 20 гледања се пресмејувам и не ми е досаден. Од Хрватска не го спомнав Takvi su pravila, гледај го, дали не е добар. Zvizdan не сум го гледал, али штом лапна награда у Кан, мора да биде бар добар. Од Турција симни си Once upon a time in Anatolia или Winter sleep од истиот режисер, Грција додуша и ја не сум погледнал пошто сум слушал дека биле извртенималце филмовите, Словенија и Босна не ми текнува. Романија? Па Романија братче има најразвиена кинематографија моментално од Балканов се со некои тешки социјални теми. На секој јак фестивал лапаат по некоја награда. Еве ти ги 4 months, 3 weeks and 2 days; The Death of Mr. Lazarescu; Child's Pose; If I want to whistle, I whistle; The Japanese Dog; 12:08 East of Bucharest. Тоа што не сте информирани не значи дека нема добри филмови. Годинава Aferim! сите го фалат, само не знам каков е пошто го немам гледано.
Британскиот хумор е еталон мерка за хумор, примерок од британски скеч се чува во меѓународното биро за мерки и единици во Париз, изработен од иридиум и платина како стандард за хумористичност.
Шо знам, прдење, ждригање, ефтини шеги како излезени од `вицотека` бр.26, октомври 1998, фацата жгољава и тупава на оној кумановецот пастирски `глумец` слеш- антиталент и оној со црвената брада стаорецот...не може тоа да се продаде никаде, не од шо не сакаат да се продаде и да земат пара, нема што, нема содржина, тоа може да насмее ликови во Ресен, Драч, Нови Пазар, Дијарбекир, Благоевград или во Хрватска Костајница, на граница меѓу Јесенице и Клагенфурт веќе престанува да биде смешно.
Може да се испили чат пат ок филм од балканот, ама тоа е све локално, се во ред, некој филм за некој господин Лазареску шо викаш социјална драма...ама некако не ми се гледа романски урбани драми пошто вероватно е исто како и тука во таа смисла, ако веќе гледам филмови со страданија ќе си гледам фино Миднајт Експрес или Полињата на смртта, па и Пијанист да речеме...или оној Внатрешен круг за времето на Сталин...
Хрватски иам гледано неколку и ми доаѓаше да гребам со нокти по ѕидот...