Да, целиот организам го алкализираат. Свежо цедените сокови се разградуваат со сопствени ензими и многу брзо се апсорбираат во организмот, за нив желудникот речиси и да не лачи киселина.Кај создаваат алкална средина? Во желудникот?
Да, целиот организам го алкализираат. Свежо цедените сокови се разградуваат со сопствени ензими и многу брзо се апсорбираат во организмот, за нив желудникот речиси и да не лачи киселина.Кај создаваат алкална средина? Во желудникот?
мало, организмот нема сегде иста рн. Рн во желудникот е една (многу многу ниска), во цревата е друга. Ако под организам, мислиш на крвта - крвта е пуфер и има константна и непроменлива рн. Не постои храна која може да ја смени рн на крвта. Ако постои таква тогаш тоа е отров кој убива. Ама убива моментално, одма, а не по 50 години.Да, целиот организам го алкализираат. Свежо цедените сокови се разградуваат со сопствени ензими и многу брзо се апсорбираат во организмот, за нив желудникот речиси и да не лачи киселина.
Па нормално дека нема иста ph.... Ти го разбираш ли воопшто поимот ,, алкален организам'' Знаеш ли за што всушност станува збор?мало, организмот нема сегде иста рн. Рн во желудникот е една (многу многу ниска), во цревата е друга. Ако под организам, мислиш на крвта - крвта е пуфер и има константна и непроменлива рн. Не постои храна која може да ја смени рн на крвта. Ако постои таква тогаш тоа е отров кој убива. Ама убива моментално, одма, а не по 50 години.
Најискрено, воопшто не го разбирам поимот алкален организам. Не верувам ни дека ќе успеам да го разбера, зашто секое објаснување е толку испревртено, а јас не сум хемичар, па не ми е секогаш јасно дали нешто за што се зборува е факт или чисто измислена дрн-дупка. Она шо колку-толку го знам е она шо сме го учеле, а тоа е дека желудникот лачи желудочна киселина, значи тој си ја лачи, значи му е природно да ја лачи, способен е, така е создаден, за да е способен за такво нешто, така функционира. Ние не ја пиеме таа киселина, оти е отровна за пиење, ама види чудо, желудникот сам си ја создава и таму на тоа место така како шо ја создава, таа иста киселина си има своја функција. Ги имам и гледано и читано примерите како тој шо ми го даваш за објаснување, ама не, не ми објаснува тоа ништо.Па нормално дека нема иста ph.... Ти го разбираш ли воопшто поимот ,, алкален организам'' Знаеш ли за што всушност станува збор?
Еве накратко... одредена храна може да придонесе за појава на отпадни киселини во телото кои што се пренесуваат низ телесните течности, вклучувајки ја и крвта. Тие киселински отпадоци се натрупуваат во ткивата и органите. Кога во клетките се создава кисела ph , истите се соочуваат со недостаток на кислород. Клетките не можат да опстојат без кислород, ама тумор-клетките можат.
Бидејки телото само си се брани, за да ја неутрализира киселоста во организмот, црпи калциум од коските...
Накратко така некако би било
Отвори ја прикачената датотека 25979
Толку ли е тешко да сфатиш дека сето тоа нема никаква врска со желудникот?Најискрено, воопшто не го разбирам поимот алкален организам. Не верувам ни дека ќе успеам да го разбера, зашто секое објаснување е толку испревртено, а јас не сум хемичар, па не ми е секогаш јасно дали нешто за што се зборува е факт или чисто измислена дрн-дупка. Она шо колку-толку го знам е она шо сме го учеле, а тоа е дека желудникот лачи желудочна киселина, значи тој си ја лачи, значи му е природно да ја лачи, способен е, така е создаден, за да е способен за такво нешто, така функционира. Ние не ја пиеме таа киселина, оти е отровна за пиење, ама види чудо, желудникот сам си ја создава и таму на тоа место така како шо ја создава, таа иста киселина си има своја функција. Ги имам и гледано и читано примерите како тој шо ми го даваш за објаснување, ама не, не ми објаснува тоа ништо.
Толку е тешко да сфатиш дека тоа шо читаш по интернет и звучи толку убаво, оти значи дека решението на проблемите е толку едноставно, може да е чиста измислица? И дека за да си сигурен дека е точно или не, треба да си хемичар кој точно знае кои и какви процеси настануваат и како и зошто настануваат? Вие настапувате толку сигурно во изнесувањата на секакви тврдења, а не сфаќате дека само прераскажувате нешто шо некој некаде го кажал.Толку ли е тешко да сфатиш дека сето тоа нема никаква врска со желудникот?
Е добро де, ти попаметна си од овој и од сите лекари и научници во светов. Инаку ова и медицината си го признава, на лекар можеш комотно да си направиш проверка на ph вредност на организмот, незнам што е тука за не/верување. Од каде мислиш дека ние ги црпиме информациите кои ги изнесуваме тука, од некоја секташка книга ли?Толку е тешко да сфатиш дека тоа шо читаш по интернет и звучи толку убаво, оти значи дека решението на проблемите е толку едноставно, може да е чиста измислица? И дека за да си сигурен дека е точно или не, треба да си хемичар кој точно знае кои и какви процеси настануваат и како и зошто настануваат? Вие настапувате толку сигурно во изнесувањата на секакви тврдења, а не сфаќате дека само прераскажувате нешто шо некој некаде го кажал.
Искрено, дај боже да е точно така како шо велите. За жал, се сомневам.
Не сум попаметна, ниту реков такво нешто. Муабетот е дека колку шо ти можиш да изнајдиш аргументи „за“ толку јас можам да изнајдам “против“. Ама не, вие не прифаќате „против“. За вас само тоа шо ви се допаѓа е точно и конечно.Е добро де, ти попаметна си од овој и од сите лекари и научници во светов. Инаку ова и медицината си го признава, на лекар можеш комотно да си направиш проверка на ph вредност на организмот, незнам што е тука за не/верување. Од каде мислиш дека ние ги црпиме информациите кои ги изнесуваме тука, од некоја секташка книга ли?
https://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Heinrich_Warburg
Ајде де најди ми аргумент против. Незнам колку пати и на кои се начини е докажано дека организмот се закиселува кога внесуваме храна со кисела ph и дека се алкализира кога внесуваме храна со базна ph и дека кога организмот е закиселен се разболува.Не сум попаметна, ниту реков такво нешто. Муабетот е дека колку шо ти можиш да изнајдиш аргументи „за“ толку јас можам да изнајдам “против“. Ама не, вие не прифаќате „против“. За вас само тоа шо ви се допаѓа е точно и конечно.
океј, тебе ти е уште понејасно него мене. Велиш „организмот се закиселува кога внесуваме храна со кисела ph“. Колку е пх на лимонот? Колку е пх на млекото?Ајде де најди ми аргумент против. Незнам колку пати и на кои се начини е докажано дека организмот се закиселува кога внесуваме храна со кисела ph и дека се алкализира кога внесуваме храна со базна ph и дека кога организмот е закиселен се разболува.
Тркни до кај матичниот и прашај, ке видиш дека и тој знае, не само секташите како мене.