Омнивори vs. Хербивори

Кој е вашиот начин на исхрана?

• Вкупно гласале
    27
  • Poll closed .

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Мене ми е напорна темава за читање...
Ако и моите еротски колумни се напорни, кажете, има да се извинам со по една пијачка за секој форумџија што се препотувал кога видел нова еротска колумна во делот за нови мислења...
@malo Никогаш не сум навредувал човек поради својот начин на исхрана. А сум бил навредуван зошто јадам месо. Еднаш дури, другарка, вегетаријанка, се осуди да ми рече „ти си лицемерен. Ми кажуваш колку ги сакаш животните, а потоа ми ставаш на маса ролат од месо“. Пополека. Зошто да ме навредува? Зошто толку да ми се експонира? Мене ова веганство/вегетаријанство повеќе ми наликува, како што претходно кажав, обид да се биде различен, бидејќи денес секој сака да биде таков. Чест на исклучоци.
Знаеш, кога порано се развивало христијанството, биле праќани просветители, да ги наведуваат многубошците да се покрстат. Така некако ми делуваат скоро сите вегани. Уште што не фатат да спалуваат луѓе кои што јадат месо, ко инквизитори да станат :)
И не ја оспорувам потребата да се зборува за видот на исхраната која ја јадеш. Ако се сеќаваш, дури и прашав рецепт за сиренцето кое што го правиш, бидејќи ме привлече и сакам да го пробам. Но, кога ќе се стигне до моментот каде што без престан се зборува за тоа колку е штетно месото и јас треба да престанам да го јадам... ми иде да повратам.
Како да сѐ што внесувате вие - е премногу здраво. Во никој случај не е - освен ако не ти е дома засадено, во бавча која ти сам ја наводнуваш, сам контролираш сѐ.

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Стандард муабет си е тоа со продавачи, ете и јас кога одам во продавница знаат да ми кажат дека нешто било поубаво од тоа што сум го земал и со приближна цена.

Јас не ти кажувам дека омниворите се китки за мирисање, секако дека ќе се најде некој кој што ќе ти соли памет што треба да јадеш и од оваа страна. Јас ти кажувам дека претежно веганите се проповедници и не престануваат ако им кажеш дека не те интересира и не сакаш да го правиш тој муабет. Не верувам дека процентот омнивори кои би те гњавеле со муабет што треба да јадеш го надминува процентот вегани што гњават со таков муабет.
Ех, така си мислиш, не си приметил затоа што не ти сметало. Баш омниворите утепуваат со муабети за храна и посебно за тоа колку е важно месото и млекото. Почнувајки од нашите мајки и баби кои секојдневно навалуваат дека млеко мора да се пие, дека месо мора да се јаде. Секоја втора реклама на телевизија е за храна и тоа најчесто за нешто од животинско потекло, дури мислам дека нема реклама за веганска храна. на училиште децата учат пирамида на исхрана во која што месото, млекото и јајцата завземаат едни од главните улоги. До скоро во сендвичарите и рестораните немаше вегетаријанско мени, а веганско ни денес нема, во секоја салата има сирење, павлака, јајца, туна, пилешко месо...
Замисли ти познаваш десеттина вегани и тие ти пречат, а како би ти било да познаваш толку вегани колку што јас познавам омнивори, како би се чувствувал тогаш, кога секој од нив би ти зборувал за тоа.
Омниворите не ги доживуваш како проповедници бидејки си навикнат на тоа, погледни колку луѓе дневно на форумот постираат слики од храна, што јаделе, што им се јаде, што подготвиле итн. За на фб па да не зборам, ај остај тоа што споделуваат слики од јадења, туку споделуваат слики како колат јагне, како убиле зајак, па слики од процесот на колење, па на крај полна маса...

...Лугето одсекогаш збоорувале за храна.

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Мене ми е напорна темава за читање...
Ако и моите еротски колумни се напорни, кажете, има да се извинам со по една пијачка за секој форумџија што се препотувал кога видел нова еротска колумна во делот за нови мислења...
@malo Никогаш не сум навредувал човек поради својот начин на исхрана. А сум бил навредуван зошто јадам месо. Еднаш дури, другарка, вегетаријанка, се осуди да ми рече „ти си лицемерен. Ми кажуваш колку ги сакаш животните, а потоа ми ставаш на маса ролат од месо“. Пополека. Зошто да ме навредува? Зошто толку да ми се експонира? Мене ова веганство/вегетаријанство повеќе ми наликува, како што претходно кажав, обид да се биде различен, бидејќи денес секој сака да биде таков. Чест на исклучоци.
Знаеш, кога порано се развивало христијанството, биле праќани просветители, да ги наведуваат многубошците да се покрстат. Така некако ми делуваат скоро сите вегани. Уште што не фатат да спалуваат луѓе кои што јадат месо, ко инквизитори да станат :)
И не ја оспорувам потребата да се зборува за видот на исхраната која ја јадеш. Ако се сеќаваш, дури и прашав рецепт за сиренцето кое што го правиш, бидејќи ме привлече и сакам да го пробам. Но, кога ќе се стигне до моментот каде што без престан се зборува за тоа колку е штетно месото и јас треба да престанам да го јадам... ми иде да повратам.
Како да сѐ што внесувате вие - е премногу здраво. Во никој случај не е - освен ако не ти е дома засадено, во бавча која ти сам ја наводнуваш, сам контролираш сѐ.
Не си напорен со колумните, но зошто некој би бил напорен ако пишувал на некоја тема? Секогаш имаш можност да прескокнеш мислење.

И мене ми рекле дека сум секташка затоа што не јадам месо и тоа треба да придонесе да имам предрасуди кон сите омнивори што постојат?
Јас не навлегувам во причините на другите вегани, кажав и предходно дека многумина од нив се бидејки веганството стана тренд и според мене тоа е глупаво. Не оправдувам ни веганство под присила, оправдувам само кога личноста свесно ке го направат својот избор.
Иако сакам да сум различна и одсекогаш сум се тудела да бидам, не сум веган поради тоа, мене не само љубовта кон животните, туку и здравствените проблеми (мои и на мојот постар син) ме донесоа до тука и искрено се случува некогаш дури и да ми падне криво кога некој ке почне да ми се подсмева или да ми кажува дека сум проповедник, јеховин сведок или секташ...

• Ми се допаѓа
Реакции: Аркантос

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Тоа кажи му на @Outrider тој се фати за изгледот, не јас. Јас убавината и вредноста на човекот не ја проценувам според надворешното.

Ова стопати сум го прочитала и не можем веќе. Кажете ми како ние вас ве тераме со сила да не јадете месо?
Со што те терам, како ти проповедам, ајде кажи?!
Па нели само си ги кажуваме мислењата и ставови и си ги поткрепуваме со разни аргументи.

Изгледот кажува многу, пример слаба бледуњава појава која што делува како да штотуку се вратила од годишен во Припјат - не може да проповеда здравје исто како што некој од 200 кг кој ждере сланина не може да дрви за здравје, тоа ти е... за да некој проповеда здравје треба и сам да делува здраво.
Треба да ангажирате студенти од драмски, манекенки, фитнес фанатици за ПР да шетаат наоколу и да тврдат дека се вегани, на тој начин ќе привлечете повеќе раја, а не вака некој исушен тип со подочњаци до колена, сува ретка коса и напатен израз на лицето убедува некого дека води здрав живот лол - ништо не праите :pusi
Ете корисен совет :kafe

Не си напорен со колумните, но зошто некој би бил напорен ако пишувал на некоја тема? Секогаш имаш можност да прескокнеш мислење.

И мене ми рекле дека сум секташка затоа што не јадам месо и тоа треба да придонесе да имам предрасуди кон сите омнивори што постојат?
Јас не навлегувам во причините на другите вегани, кажав и предходно дека многумина од нив се бидејки веганството стана тренд и според мене тоа е глупаво. Не оправдувам ни веганство под присила, оправдувам само кога личноста свесно ке го направат својот избор.
Иако сакам да сум различна и одсекогаш сум се тудела да бидам, не сум веган поради тоа, мене не само љубовта кон животните, туку и здравствените проблеми (мои и на мојот постар син) ме донесоа до тука и искрено се случува некогаш дури и да ми падне криво кога некој ке почне да ми се подсмева или да ми кажува дека сум проповедник, јеховин сведок или секташ...

Не е убаво да се лаже :)

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@malo ова со училиштата не ти требаше воопшто. Како да ги учат децата според тебе? Дека месото кое се продава е од болни животни и полно тумори, млекото содржи гној и крв, лебот содржи влакна од глувци и бубашваби? Сакаш пирамида пригодена за вегани? Колку од децата во еден клас се вегани? Едно од сто можеби не јаде месо и поради тоа едно дете треба да се смени цела пирамида?
Сендвичарите и рестораните сами си го бираат менито и никој нема право да им го одредува истото. Ако јас сакам да нема вегетаријанска храна во мојот ресторан ќе нема, а тебе ако не ти одговара менито нема да седнеш таму. Ова е исто како јас да влезам во пиљара и да се бунам затоа што не сум нашол пилешки копани.

Постирање слики не е проповедање, не знам колку пати веќе ти објаснувам. Ни ти нема да бидеш проповедник ако кажеш „Еј денес си направив супер јадење кое не содржи ништо животинско“ и си постнеш слика. Ќе кажеш дека некој проповеда сештојадие (каков збор :zelen) кога ќе каже „Јадење без нешто животинско јадат само глупи луѓе и секое јадење треба да содржи нешто животинско затоа што тоа е здраво, а веганите нека јадат трици“. Ја гледаш разликата или пак ќе треба да објаснувам?

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Изгледот кажува многу, пример слаба бледуњава појава која што делува како да штотуку се вратила од годишен во Припјат - не може да проповеда здравје исто како што некој од 200 кг кој ждере сланина не може да дрви за здравје, тоа ти е... за да некој проповеда здравје треба и сам да делува здраво.
Треба да ангажирате студенти од драмски, манекенки, фитнес фанатици за ПР да шетаат наоколу и да тврдат дека се вегани, на тој начин ќе привлечете повеќе раја, а не вака некој исушен тип со подочњаци до колена, сува ретка коса и напатен израз на лицето убедува некого дека води здрав живот лол - ништо не праите :pusi
Ете корисен совет :kafe

Не е убаво да се лаже :)
Незнам какви вегани си сретнал ти, но еве кои ,,проповедници'' јас ги следам и од кои црпев искуства за веганство, па кажи ми кој од нив не изгледа здраво

Марина Грубиќ -фруктаријанец
Marina-Raw-food-chef_2-beskåret.jpg

Маја Волк - raw веган
maja volk.jpg

David Wolfe - Raw веган
Peru101130_SLS7505.jpg

Слаџана Велков - Raw веган
velkov.jpg

Chloe Coscarelli - веган
chloe coscarelli.png

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Мене ме интересира една бизарна ствар а тоа е сексуалниот живот на веганите, прибидејќи тестостерон со џвакање марула не се одржува на левел доволен за....stuff :zelen а и естрогенот и прогестеронот на веганките којзнае на кое ниво им е, се прашувам како тоа изгледа (филозораптор.јпг)

Инаку што да се каже... животот е краток и брутален живеејќи во ваков систем а задгробен рај е ефтин мит на религиите...и затоа треба да се оди кон најдоброто (без притоа да се штети на други лица секако). Во тоа спаѓа и некој custom built хедонизам во склоп со можностите, пример фин утрински руски чај, јак и црн, без шеќер него со две колачиња од марципан настрана, наизменично консумирајќи по малку од двете (чајот го `чисти` вкусот на марципанот така да секој залак е како првиот, мх мх :kafe) и добра вирџинија that they didn`t tax to the max скролната во фино цигарче :pusi
Или вечера започната со чаша-две Реми Мартен проследена со нешто вакво -

dsc_0231-1.jpg

...со соодветен гарнир, чаша црно вино е опционална... понатаму да не забегувам, got the idea

а не ваму испосништво некое, веганизам, брокули марули празои штаве луцерка...

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Мене ме интересира една бизарна ствар а тоа е сексуалниот живот на веганите, прибидејќи тестостерон со џвакање марула не се одржува на левел доволен за....stuff :zelen а и естрогенот и прогестеронот на веганките којзнае на кое ниво им е, се прашувам како тоа изгледа (филозораптор.јпг)

Инаку што да се каже... животот е краток и брутален живеејќи во ваков систем а задгробен рај е ефтин мит на религиите...и затоа треба да се оди кон најдоброто (без притоа да се штети на други лица секако). Во тоа спаѓа и некој custom built хедонизам во склоп со можностите, пример фин утрински руски чај, јак и црн, без шеќер него со две колачиња од марципан настрана, наизменично консумирајќи по малку од двете (чајот го `чисти` вкусот на марципанот така да секој залак е како првиот, мх мх :kafe) и добра вирџинија that they didn`t tax to the max скролната во фино цигарче :pusi
Или вечера започната со чаша-две Реми Мартен проследена со нешто вакво -
...Ама со кикирики, ореви, бадеми, индиски ореви.... па не за џабе од нив и кафе и колачи и млеко и леб правам :) :wub

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Незнам какви вегани си сретнал ти, но еве кои ,,проповедници'' јас ги следам и од кои црпев искуства за веганство, па кажи ми кој од нив не изгледа здраво

Освен оваа последнава која е ок, другиве не делуваат нешто посебно здраво, рандом фаци како и секој обичен месојадец...оваа докторкава ич не е сексиљава :nah

• Ми се допаѓа
Реакции: $3Я3|\||)&p&†Y

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Освен оваа последнава која е ок, другиве не делуваат нешто посебно здраво, рандом фаци како и секој обичен месојадец...оваа докторкава ич не е сексиљава :nah
Па 50 години има, колку треба да биде сексиљава на тие години без хируршки зафати.