Омнивори vs. Хербивори

Кој е вашиот начин на исхрана?

• Вкупно гласале
    27
  • Poll closed .

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Тоа е тоа извртување поенти. @BioTrpe добро бе човек, како некој тебе те приморал да јадеш месо затоа што пишал на форум дека му е убаво да јаде стек. Ова е исто ко да прочиташ во весник дека некој сакал да купи кола и потоа да тврдиш дека тој што го пишал тоа те убедувал и тебе да купиш кола. Не ти ја сфаќам воопшто логикава. И не е дека им ставаат машнички, туку нешто друго е поентата која очигледно ти не можеш да ја разбереш.

@malo општото мнение е дека веганите се слаби и не е само мнение туку да подредат 100 вегани, 95 од нив ќе бидат слаби. Тоа не значи дека нема да има некои билдери или некои кои нема да бидат слаби. Ако не ја вреднуваш убавината според надворешното што сакаше да кажеш со тоа „И не ми е јасно зошто пак лугето со сало ви се привлечни? Како што поминува времето, приметувам дека се повеке се навикнувате на идеата дека нормалниот човек мора да има сало, целулит, голем стомак.“?

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Јас предлагам за благосостојбата на животните да препуштите на ветеринарите и ветеринарните инспектори да се погрижат. Само што веганите не разбираат што значи благосостојба изгледа, па ја мешаат со права на животните(PETA n stuff).

Инаку @existence секоја храна која се увезува мора да помине контрола и тоа неколку. Прво поминува контрола во државата во која се произведува. Потоа поминува кај нас на граница. Нормално дека не можеѓ цел шлепер да испиташ, па затоа се зема репезентативен примерок и се тестира на институт. Остатокот се дистрибуира. Доколку се јави одреден проблем, тогаш целата таа серија се повлекува од продажба и понатаму службено си се решаваат работите. Процесот за увоз е ептен тежок, а за извоз да не зборувам. Е сеа, нормално, манипулации имало и ќе има...јбг. НАјубаво е кога секој ќе може да си одгледува за себе,ама сите избегавме да живееме во градовите, селата се запустија....
Тие контроли се рутински, се проверува моменталната состојба на месото, дали е свежо, да не е расипано, да нема паразити и сл. Не постои ниту една контрола која што ке испита дали има клетки на тумор во месото. Не постои ниту една контрола која што ке испитува колкава е концентрацијата на пестициди во ткивото.Според сзо има ли ограничување во врска со хормоните во месото и млекото?

Тоа е тоа извртување поенти. @BioTrpe добро бе човек, како некој тебе те приморал да јадеш месо затоа што пишал на форум дека му е убаво да јаде стек. Ова е исто ко да прочиташ во весник дека некој сакал да купи кола и потоа да тврдиш дека тој што го пишал тоа те убедувал и тебе да купиш кола. Не ти ја сфаќам воопшто логикава. И не е дека им ставаат машнички, туку нешто друго е поентата која очигледно ти не можеш да ја разбереш.

@malo општото мнение е дека веганите се слаби и не е само мнение туку да подредат 100 вегани, 95 од нив ќе бидат слаби. Тоа не значи дека нема да има некои билдери или некои кои нема да бидат слаби. Ако не ја вреднуваш убавината според надворешното што сакаше да кажеш со тоа „И не ми е јасно зошто пак лугето со сало ви се привлечни? Како што поминува времето, приметувам дека се повеке се навикнувате на идеата дека нормалниот човек мора да има сало, целулит, голем стомак.“?
Човекот и треба да биде слаб, односно, не треба да биде дебел. Салото, целулитот и големиот стомак се појави кои што покажуваат дека личноста не води здрав живот. На членот кој што го цитирав му сметало што веганите изгледале како наркомани, јас кажав дека тоа што денес салото, целулитот и големиот стомак се чести појави, не ги прави и нормални. Само се зачудив како може на некој да не му е пријатно да гледа слаб човек, а да му е пријатно да гледа дебел, тоа.

A на кој начин веганите ве приморуваат вас да бидете вегани?

@existence со примерот за болеста позната по ,,синиот јазик'' сакав да кажам дека ако имало редовни прегледи, ке откриеле на време, бидејки тој вирус, бактерија или паразит, што и да е, опстојувал скоро цел месец пред да умре животното, а болеста ја приметија откако изумреа цели стада.

Последна промена од модератор:
  • Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@malo сеа може да се правиме на Мутибарич до којзнае каде. Вие веганите сте тие кои настапувате офанзивно и покажувате со прст „умоболни убијци“ кон месојадите. Вие веганите им висите над глава на луѓето дур јадат сендвичи и им досадувате со вашите „факти“. Вие веганите сте тие што први почнуваат со муабети за храна. И не ми кажувај дека ти или некој друг не е таков, не се обраќам лично туку зборувам за цела група луѓе.

• Ми се допаѓа
Реакции: Svetiot Duh

SaltNPepa

Староседелец
19 август 2013
49
116
633
Тие контроли се рутински, се проверува моменталната состојба на месото, дали е свежо, да не е расипано, да нема паразити и сл. Не постои ниту една контрола која што ке испита дали има клетки на тумор во месото. Не постои ниту една контрола која што ке испитува колкава е концентрацијата на пестициди во ткивото.Според сзо има ли ограничување во врска со хормоните во месото и млекото?
Да, се проверува. Постојат стандарди според кои се знае колкава е концетрацијата на секоја супстанција(или познати како резидуи или контаминенти) во одреден производ. Тоа е законски пропишано и да се испитува и тоа на Институтот за храна при ФВМ. И не е само сзо водечка организација кога се зборува за квалитет на храна. Постојат и други кои ги пропишуваат нормите.

Што се однесува за синиот јазик, не, болеста не може да се примети веднаш бидејќи е акутна и екслозивна и многу брзо настанува смрт. И најчесто кога ќе се локализира жариштето се оди на test&slaughter политика и таквото месо е хигиенско неисправно за човечка конзумација и нештетно се уништува. Не се секирајте, не оди продажбата на месо туку така како што вие го замислувате. Тој процес е доста покомплициран.

• Ми се допаѓа
Реакции: existence

Makedonec

Модератор
Член на администрација
15 јуни 2014
1,473
1,200
1,133
Јас јадам се. Ги разбирам вегетаријанците и веганите, ги жалат животните но посилно од мене е тоа што ме тера да јадам месо. И мене ми е жал за животните но кога ќе ме понудат со нешто сувомеснато не можам да се воздржам и да не пробам о.о

Луѓето што ,јадат' многу г**на во каква група се вбројуваат??:D

• Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe

Svetiot Duh

Активен Член
15 август 2015
80
120
43
127.0.0.1
Тоа кажи му на @Outrider тој се фати за изгледот, не јас. Јас убавината и вредноста на човекот не ја проценувам според надворешното.

Ова стопати сум го прочитала и не можем веќе. Кажете ми како ние вас ве тераме со сила да не јадете месо?
Со што те терам, како ти проповедам, ајде кажи?!
Па нели само си ги кажуваме мислењата и ставови и си ги поткрепуваме со разни аргументи.
Па мислења кажуваме де, не се пали.

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Јас јадам се. Ги разбирам вегетаријанците и веганите, ги жалат животните но посилно од мене е тоа што ме тера да јадам месо. И мене ми е жал за животните но кога ќе ме понудат со нешто сувомеснато не можам да се воздржам и да не пробам о.о

Луѓето што ,јадат' многу г**на во каква група се вбројуваат??:D
Барем си искрен ...

Ќе кажам нешто општо, па лутете се колку сакате.
Желбата да се биде инаков - денес на човештвото му зададе многу маки.
Секако дека секој сака да биде инаков, у чкола не учат така да бидеме сите исти, да не се делиме .. но погрешно е тоа. Секоја индивидуа си е посебна и не би требало да биде иста, мада ако излезеш надвор ке видиш куп мушкарци 100%тно ист физички изглед.. исто и за цурите
Тоа што овие 2 вида исхрана се тотално спротивно и не прави инакви тоа не е до нас господине. Еве ако ме прашаш мене вие месојадите сакате да бидете инакви бидејки тоа не е природно .. значи вие се издвојувате од природата на човекот и неговата исхрана о.О ?

Последна промена од модератор:

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Да, се проверува. Постојат стандарди според кои се знае колкава е концетрацијата на секоја супстанција(или познати како резидуи или контаминенти) во одреден производ. Тоа е законски пропишано и да се испитува и тоа на Институтот за храна при ФВМ. И не е само сзо водечка организација кога се зборува за квалитет на храна. Постојат и други кои ги пропишуваат нормите.

Што се однесува за синиот јазик, не, болеста не може да се примети веднаш бидејќи е акутна и екслозивна и многу брзо настанува смрт. И најчесто кога ќе се локализира жариштето се оди на test&slaughter политика и таквото месо е хигиенско неисправно за човечка конзумација и нештетно се уништува. Не се секирајте, не оди продажбата на месо туку така како што вие го замислувате. Тој процес е доста покомплициран.
Хах... како може да се провери присуството на тумор клетки во месото кое мора да се пушти во продажба веднаш после колењето. Ок, ке земат примерок и ако нешто не е ок ке повлечат од продажба, а до тогаш? Што се случува со месото?
Кажи ми од колкава количина на месо се зема еден примерок? Од еден шлепер? Од една фарма?