Мојот класик .. шкода 100L 1.0
Кога го зедов трошеше некаде околу 10-11 в град, на отворено 7-7.5
Кратка импровизација... карбуратор IPM 32mgv10 со 22 дифузор, носи помала лер дизна а и поубаво бризга, пониско отколку оригиналниот.
Вакумот на палењето го зедов од усисна грана, а не над лептир ко што беше сток...
добар штел, нови гуми, кабли, свеќици, платина, средување на разводник... И ОБАВЕЗНО ТЕРМОСТАТ (на сите му препорачувам да го проверат)
Сега колата добива работна температура од 2-5 минути и потрошњата измерна што ми е моментална е 8.5 градско возење во нормален режим, 5.5-6.5 на отворено при брзина од 70 па до 110... над 120 троши многу повеќе....
Инаку во моето минато: Ауди 80 1.6Ѕ 1974та - 9 низ град, недочека големо озење на отворено за да имерам прецизно, инаку некаде околу 7 по регионални...
Опел Вектра 1.7ТД исузу... невероватна кола... 5 на отворено, околу 7 низ град...
И спектакуларното жолто фиќо... 9 на отворено, 12 низ град. кога се соочив прв пат со потрошњата -
потресен бев!
Кога се пожалив на други што возат фичо ми се насмеванаа подло и ми запеаа „добро дошао у клуб, легни под него и удобно се смести“