Дали сте задоволни од нашето здравство?

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Shit! Леле згрозена сум од ова што го читам. Боже господе.. Не можам да се изначудам на совеста на луѓето стварно.
Искрено јас не знам се' за малото, не ми кажуваат. Секогаш ја менуваат темата, ама сигурно кај нас не се десило такво нешто пошто бебето било донесено и погребано .. Да знаеш дека ке имаше уште еден или два весели животи во куќата... А бе да земиш цела болница да ја запалиш!! Леле како се нервирамм!! :mad
исто и јас ама тоа е живот, да не дозволиме и нас да ни се случи нешто такво

• Ми се допаѓа
Реакции: ●Untouchable°

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
Јас сум роден 94та, ама во Германија, при крај на 7ми месец. Али океј, подруга спрема, па инкубатор saved my life :D Ме донеле во македонијава наша глупава, сум кренал температура после 3 - 4 месеци, и у рок од 3 дена ми ставиле 38 или 39 инјекции. Добро е што сум уште жив :D

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,183
1,132
1,133
Јас сум роден 94та, ама во Германија, при крај на 7ми месец. Али океј, подруга спрема, па инкубатор saved my life :D Ме донеле во македонијава наша глупава, сум кренал температура после 3 - 4 месеци, и у рок од 3 дена ми ставиле 38 или 39 инјекции. Добро е што сум уште жив :D
:D Тоа ти е, нашата чудесна Македонија!

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco

:kafe

Кај мајка ми првото било родено во 1982 година и тоа како што го извадиле директно во леген со вода паднало и се удавило најверојатно, а второто исто пред време родено некаде 1985 година го извадиле и и го ставиле на стомакот, го осетила како мрда но и го земале и после и рекле дека е мртво, дали стварно умрело или и подметнале друго мртво бебе уствари не и го ни дале не знам но имам сомнеж иако многу мал дека можеби не е баш мртво, а инаку тој период па и 90 тите краделе деца

http://www.webohrid.com/2014/09/13/jugoslavija-izvezuvala-bebinja/ :eek
Имало и во деведесеттите некои афери со продажба на бебиња од неколку болници, наводно лекарите земале 2000 марки или долари по бебе не знам точно :eek

Viktor k

Староседелец
4 мај 2012
827
537
1,103
34
Скопје
Само малку никој не спомна дека на инфективно нема осветлување. Нормално дека не е логично болница да нема осветлување, работата е за ПАТОТ ДО инфективно, ако не го знаеш тешко дека од прва ќе го погодиш и не само тој туку воопшто цела државна болница нема улично осветлување или го штедат или ок може некаде има ама не е доволно сепак голем простор е и навечер е доста страшен. А за персоналот ако сакаат и најљубезни да бидат ако појма немаат од работата џабе им е таа љубезност. Еве во очи ми падна дел од текстот кога веќе девојчето починало, а една од сестрите трчала по таткото за да бара да наплати. Еве пошто не веруваш да речеме вистина е дали е тоа нормално и пред се љубезно?
За Јане Сандански (појма немам која е таа болница) ама не ме чуди да немаат функционален апарат, сепак тие апарати не се вечни а ко што немаат навика нашиве да ги обновуваат пак ќе речам не ме чуди да немале функционален апарат.
Нема логика апсолутно нема логика во поликлиника Јане Сандански која е една од најдобро уредените клиники во Аеродром да немат исправен апарат па од толку ординации таму веројатност е 0. Друга работа структурата на комплексот клиники е таков да инфективна е многу тешко да најдеш затоа сега се реорганизира нестучен кадар ти се ученици полуписмени вработени по бадинтер нашиве повеќе ги тресат ама ко што тргнала работа само неписмени генерации ќе доаѓаат.

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Нема логика апсолутно нема логика во поликлиника Јане Сандански која е една од најдобро уредените клиники во Аеродром да немат исправен апарат па од толку ординации таму веројатност е 0. Друга работа структурата на комплексот клиники е таков да инфективна е многу тешко да најдеш затоа сега се реорганизира нестучен кадар ти се ученици полуписмени вработени по бадинтер нашиве повеќе ги тресат ама ко што тргнала работа само неписмени генерации ќе доаѓаат.
Ок и само ради тоа што нема логика и воопшто веројатност дека во Јане Сандански може да има расипан апарат ти мислиш дека таткото на девојчето лаже и бара начин како да дојде до пари т.е сето тоа го заклучи од еден расипан апарат за мерење притисок? Сериозно?
Кога на таа статија би гледал суштински, а не површински можеби би сфатил што сакаме да кажеме. Фала богу не сакаме да те убедуваме но не може ради една мала ситна грешка да тврдиш дека цела статија т.е приказна е лага. Приказната постои, девојчето за жал веќе не тука без разлика дали некој си апарат во некоја си болница работел или не работел има виновни кои по се изгледа свесно и го одземале животот. И што е уште полошо има уште многу други Анамарии кои завршуваат баш како неа.

СирмаВојвода

Истакнат Член
19 мај 2015
20
48
123
Буквално сум разочарана и искрено се плашам да се повредам или да се разболам, само ради шо ќе треба да бидам оставена на полуписмени лица!
Ова уште од минатиот век, т.е скопо пред крајот на 90-тите во Штип. Сум се родила здрава, права у болница уште од самото раѓање без ниедна причина ми ги отчашиле колковите. Мама, завршено медицинско, има работено преку 15 години како медицинска сестра во Љубљана на времето, со сет акл овие ја лажеле дека со мене е во ред. И еве ме, и ден денеска имам проблеми со нозете. Благодарна сум на моите шо 4 години се мачеле со мене за да проодам како сите нормални деца. Сега за сега сум добро, се надевам и во иднина ќе биде така. Истото се има случено и на една сокласничка. Во истата болница, во истата година. Ако од еден клас сме 2, замислете сите деца шо се родиле таму, колку не има со такви проблеми?!
И ајде сега нели се смени власта, реформи направија. Ево ден денеска ни го јадат и лебот дури за да “биде“ нешто од нас, сите сме севедоци, да. И пред еден месец идам на ушно дека фатив некоја инфекција на увото и премногу ме болеше. Типов разбеснат, се мисле дека е кул шо демек со некој негови “кул фори“ ќе ме пониже ко демек “ЗНАЕШ ЛИ КОЈ СУМ ЈАС МА?!“ ама јас ќе се правам проста, демек не разбирам и ќе му се смешкам ко демек “Да чичко, ептен си смешен! Браво за просталукот!“, ама свесна дека само он може да ми помогне за увото, немам каде на друго место да се обратам. А реално немам пари за у приватна болница. Кога отидов после неколку дена на преглед, ме болеше уште и буквално ништо не слушав со тоа уше и кога го прашав “Дали па нормално ќе си слушам после ова?“ овој целиов уште позанесен “Не сум ти јас крив! Требало да си ја мислеш!“. Мислам сериозно, седе таму за да им помогне на луѓето како мене шо молат за помош или да им се обраќа со повисок тон и да им се потсмева за нешто шо не е баш за смеење?? Идам после неколку недели пак на преглед. Одвај самата се намолив да стапнам во тоа место. Ме прегледува и овој ми вика “Абе за тоа се шалев за увото, не сфаќај сериозно.“ а како требаше да го сфатам тоа шо скоро и ми се раздера пред медицинска сестра шо само седе пред компијутерот и смешкајќи се подмустак сожалувајќи ги пациентите. Особа шо грешка ми го напишала и името и презимето шо матичниот се смееше до солзи кога ме прочита како ме запишала, како ли јас на сето тоа требаше да реагирам? Како да го сфатам?
И не сум само јас, имаме милион случаеви дека нашите доктори и сестри се понашат епетен малограѓански спрема пациентите и колку само грешки имат правено и колку само животи се изгубиле само ради нејзино невнимание! Грешки милион! Ама кога нема дека, на нив има да се крстеме, шо вика дедо ми.

Според мене како прво на 60% од нив им треба култура, па после одново основно да ги пратат, да научат да читат и да пишат!

• Ми се допаѓа
Реакции: ●Untouchable°

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,061
1,133
Citam vaka i si mislam stom e tolku losho po bolnicite ic nikoj da ne odi ,neka se leci po doma,po babi i strini.Ne deka gi branam ,no vo sekoja rabota ima dobri i loshi strani.Vaka izgleda deka vo bolnica se odi za da te dotepaat,za da umrat i ubijat svesno doktorive i sestrite.Epa lugje koj budala odi tamu kade samo losho ke mu napravat.Jas mislam spored toa sto procitav site bolnici da se zatvorat i site doktori i sestri na klada da gorat zasto ubijci bile.

• Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica and diva orhideja

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Citam vaka i si mislam stom e tolku losho po bolnicite ic nikoj da ne odi ,neka se leci po doma,po babi i strini.Ne deka gi branam ,no vo sekoja rabota ima dobri i loshi strani.Vaka izgleda deka vo bolnica se odi za da te dotepaat,za da umrat i ubijat svesno doktorive i sestrite.Epa lugje koj budala odi tamu kade samo losho ke mu napravat.Jas mislam spored toa sto procitav site bolnici da se zatvorat i site doktori i sestri na klada da gorat zasto ubijci bile.
Па и не е далеку од тоа...
За да добиеш прописен третман или треба да имаш соодветна ќешарина за да отидеш по приватните кои покриваат само одреден дел од популацијата и третманите кои ги пружат, или треба да ги познаваш многу добро луѓето кои би ти помогнале во дадени ургентни ситуации. Да одиш на слепо, значи да играш руски рулет. Недај боже да ти падне некој во алкохолизирана состојба, доволно неук за да ти препише смртна казна. Има лекари со „купена“ диплома кои седат таму само за лепе очи, да им фаќа прашина стекнатото (не)знаење.
Никој не вели дека сите се такви, но тие што се навистина добри мораш да ги знаеш по име и презиме, да бркаш врски за да ги ископаш за да на крај добиеш соодветен третман. Или па да лупнеш кеш во приватните каде, пак ќе речам, не си 100% сигурен дека ќе ја добиеш соодветната дијагноза.

Последна промена:

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Тие двајцата пијаничишта наместо затвор да лежат заради убиство тие суспендирани се само. Па кога ќе видам како ги бранат (facepalm) глуп народ кој не заслужува ништо.
Немаме ни доктори ни сестри, така да нема да може да се затвори нешто што немаш.

• Ми се допаѓа
Реакции: escape