Дали криминалец се раѓа како таков или го создава опшеството?

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Напротив, сосема нормален е, остави впечаток на друштвен, во граници на нормала духовит и забавен дечко.

Сосема се одалечивте од темата, доколу се интересирате за членовите подобро би било да дојдете на некоја собиранка пред да дадете било какво мислење за нив,а спротивни ставови е добро да се има, ама тоа не треба да биде причина за лична навреда.
Нема потреба да доаѓам на собиранка за да видам дали е писмен некој или не е, нема сигурно да ми пишува писмо на собиранка па да видам. Не ми е ни гајле каков е, овде е неписмен и не знае што зборува. Со тоа не знае што зборува мислам на тоа кога вика дека педофилијата не била криминал, за да го кажеш тоа треба стварно да не знаеш што зборуваш или да си луд начисто.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
Зависи, се е можно на светов.

Најчесто се раѓаат така со аномалии, односно садисти, уживаат во убивање и така натаму. А оние што крадат или се алчни или пак системот и транзицијата што ја има Македонија (веќе долго време) ги осиромашила...

А од друга страна пак ми иди да направам едно rampage на комшииве во стилот на Бејтман со секира... ^^

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Нема потреба да доаѓам на собиранка за да видам дали е писмен некој или не е, нема сигурно да ми пишува писмо на собиранка па да видам. Не ми е ни гајле каков е, овде е неписмен и не знае што зборува. Со тоа не знае што зборува мислам на тоа кога вика дека педофилијата не била криминал, за да го кажеш тоа треба стварно да не знаеш што зборуваш или да си луд начисто.
Познавајќи го и од тоа што го прочитав, мое мислење е дека сакал да каже дека педофилија спаѓа во болест, иако се осудува според кривичниот закон дејствието го извршил болен човек.
Ако се земе рахитичната држава РМ, тогаш одговорот е јасен, системот ствара криминалци и системот е раководен од криминалци. Системот е криминал.
А ти си дел од системот?

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Не е црно - бела тема, како името на форумов наш :).
Во западниве земји, каде што има работа речиси за секого има криминалци кои прават злосторства од секаков тип. Во земјите во кои има највисока стапка на криминал, има луѓе кои се поштени и сами си го заработуваат лебот чесно. Кога направија студија и двајца еднојајчани близнаци ги разделија на различни страни на светот, ги воспитаа на различни начини, се покажа дека тие ги сакаат речиси истите работи, меѓутоа различно се однесуваат со нив, различно се научени да ги добијаат и различно ги сфаќаат и перцепираат предметите. Јас би рекла дека е комбинација - генетски код + околина. Не е се секогаш до образованието, терористот одговорен за Бостонските напади сега брзо беше дипломиран на електро факултет. Можеби има некоја жичка во човечкиот мозок, а од околината зависи дали таа ќе стане отскочна даска за криминал или пак човекот ќе чувствува само нагон, меѓутоа нема да превземе ништо околу тоа. Помислувањето на криминал и правењето на истиот се многу различни.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Познавајќи го и од тоа што го прочитав, мое мислење е дека сакал да каже дека педофилија спаѓа во болест, иако се осудува според кривичниот закон дејствието го извршил болен човек.

А ти си дел од системот?

Аха, на тоа мислел, арно шо има некој да протолкува :D...а силувачите и тие се болесни или?

Не сум дел од системот и никогаш нема да бидам. I`m in this world but not of it :kafe

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Не сум дел од системот и никогаш нема да бидам. I`m in this world but not of it :kafe
Да..извинете господин марсовец, не приметив дека сте тоа вие.

Да бев од таму воопшто немаше да се замарам какво е општеството и системот на земјата. :kafe

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Да..извинете господин марсовец, не приметив дека сте тоа вие.

Да бев од таму воопшто немаше да се замарам какво е општеството и системот на земјата. :kafe

I`m stranded on this shores, like Robinson Crusoe...

Ако системот влијае на поединецот и како таков поединецот го обзервира не значи дека учествува во него или скраја да е, го креира.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo and Pica pica

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
И што викаш, сиромаштија не га поттикнуе криминалан нагон куде човека? Па, пред некое време имаше дека осудиле човека што украја ќебапи... (а убијци шетав слободни, oh the irony). Све има удел по малко... од генетику па до систем на уредување на едну државу. Не е ни чудо, кд у капиталистичко општество едина (дали морална, етичка или каква сака нека е) вредност су паре. Сви имамо killing instinct, нели гориле смо биле? :D

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja