Какви мисли-таков живот

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Целосно се согласувам со @Lovestoned. Не можам ниту пак сакам да бидам 100% позитивна во животот. Да, позитивното размислување ми е поважно од негативното, во одредени ситуации немаш ништо друго освен позитивна мисла. Понекогаш позитивната мисла те извлекува од лоши работи, но понекогаш негативната мисла те спушта не земја и ти помага да избегнеш лоши работи. Треба да се биде разумен. Да се согледаат и двете страни на ситуацијата, и позитивната и негативната. Знаете како викаат - Надевај се на најдоброто, но биди подготвен за најлошото.
pinkglassesf.gif

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
Фатални и плави :rofl
Кога се развива и присвојува став на positive thinking , во некој ситуации ќе се има "ќар" од тоа , да , ама во други ќе изгледаме смешно и глупаво само затоа што имаме инсталирано идеа дека така треба да се понашаме.Идеш на места каде што има одредени опасности , подобро да помислиш што све негативно може да се случи, подобро ...

Особа А и Б се пилоти , треба да извршат транспорт до одредена точка.Пред летот им соопштуваат дека едниот мотор откажал , дека ке летаат само со еден мотор и неопходна ке им биде спасувачка опрема . Особа А гледа свесно и реално на ситуацијата каква што е и ја прифаќа опремата , додека особа Б размислува ултра - позитивно (толку е убеден дека све ќе помине во најдобар ред , дури и камења да паѓаат ќе ја завршат задачата ),ја игнорира реалноста .не му треба опрема.10 мин по полетувањето откажува моторот.

Онака го треснав примеров , ама мислам дека ми ја сфати поентата.

Треба да бидеме во моментот без никакви ставови или филозофии , само да сме свесни за ситуацијата , да ја прифатиме истата каква што е и да го направиме најдоброто што е во наша можност за/во истата.

Те сваќам што сакаш да кажеш, ама не се согласувам со тебе. Си го гледал докумнетарецот ама и не си го развбал баш. Ако е бил реален типот што се излечил после катастрофата од авион и го прифатил мислењето на лекарите немал никогаш да преоди, но не се согласил со тоа само размислувал за невозможното, во случајот отпосле возможно за кои многумина неможеле да си објаснат како. И како што викат во секој човек има толку енергија за да го осветлува еден град со струја цела недела. И легендата за Мојсеј дека го одделил морето, кога би размислил подобро тоа би биле голем број на луѓе спеони со една иста заедничка мисла и енергија, а тоа чуда прави!

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
Оној кој успеал да го победи својот ум веќе достигнал Над-душа и го достигнал спокојството.
Е тоа е она што не се купува со ниедни пари. Да се контролира умот за мене е најголем успех за еден човек. Најмногу успева преку методите од Јога бара работа и напорна работа, но се постигнува и те како се исплати.

• Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe, malo and JaMi

Lovestoned

Истакнат Член
23 октомври 2014
7
5
103
90
Оној кој успеал да го победи својот ум веќе достигнал Над-душа и го достигнал спокојството

Причината што во умот се дешаваат безбројни , неконтролирани мисли е тоа што се идентификуваме со многу работи кој што не сме.Моментот кога ќе се идентификуваш со нешто што не си , тогаш во умот има непрекината активност."Финтата" не е да го контролираш умот , туку да бидеш свесен што НЕ СИ.Oсновна работа со која сме идентификувани е телото , алиштата што ги носиме , фризурата , жена , деца , фамилија , религија....Со све ова сакаме мирен ум , е малце потешко.Затоа постои наука/механизам како што кажа Трајче , Јога.Со соодветни методи и вежби се дистанцираме/одвојуваме од Умот , а со тоа и од сите идентификации.Тогаш се случуваат убави работи , работи што неможе да се замислат( enlightenment , blisful ).

Се надевам ќе искусам нешто такво во животов али сеа за сеа ке си се замарам со сите дистракции (party)

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi

Метаморф

Истакнат Член
5 декември 2014
299
334
173
29
Не знам дали сум измрдал од темава но да си кажам што ме карактеризира поврзано со мислите и животот воопшто.Значи основно не сум со доволно искуство во животот заради што сум многу млад,ама како што во неколку постови горе спомнавте дека да се зацрта ситуација во глава со финален позитивен резултат и дека се ќе биде ок мислам дека тоа е уствари плацебо ефект поради самото размислување,и да,ми се има случено многу пати,со малку вложен труд сум успеал во некои свои цели.
За тоа дека сум го победил умот на некој начин доста се согласувам,некои тоа ми го поврзуваат со тоа дека имам апатија дури. :D
Вака може изгледа дека сета ми е наредена во животот,арно ама мозокот ми е буквално згазен од љубовта,таму се трудам ама не можам да контролирам. :(

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Како особа која некако успева да остане оптимистично-позитивна (или во заблуда, кој ќе го знае...:unsure) со оглед на ситуацијата, би рекол дека важноста на позитивниот став е голема и може да помогне, пред се кога се работи за гол опстанок.
Но и не би претерувал со концепти како во клипот. Дури и да се земат изјавите како 100% точни, премногу се западно-центрични:kafe. Би прашал дали има такви примери во Хунзистан. Или во Нигерија деновиве. Едно е позитивно размислување во услови на висок животен стандард, друго е кога се работи за болесни средини.

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
Како особа која некако успева да остане оптимистично-позитивна (или во заблуда, кој ќе го знае...:unsure) со оглед на ситуацијата, би рекол дека важноста на позитивниот став е голема и може да помогне, пред се кога се работи за гол опстанок.
Но и не би претерувал со концепти како во клипот. Дури и да се земат изјавите како 100% точни, премногу се западно-центрични:kafe. Би прашал дали има такви примери во Хунзистан. Или во Нигерија деновиве. Едно е позитивно размислување во услови на висок животен стандард, друго е кога се работи за болесни средини.

Се е до привлекувањето, може да привлече некој од таму Анџелина Џоли да го посвои :p just sain

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Се е до привлекувањето, може да привлече некој од таму Анџелина Џоли да го посвои :p just sain

...или Мадона, само што тешко дека бебиња или мали деца нешто визуелизирале да дојде тетката од Холивуд за која немаат абер дека постои...
Не е баш поврзано со темава ама има до некаде врска, некои шпански морнари во времето кога прв пат стигнале кај некои острови во карибите тврделе дека домородците воопшто немале концепција во мозокот за брод и не можеле да го декодираат визуелниот импулс кој преку очите оди во мозокот hence бродовите биле практично невидливи за нив (party) a bit far fetched story ама е јак концепт :zelen

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Позитивното размислување не мора секогаш да ги промени околностите за ситуацијата да има позитивен исход, понекогаш доволно е само да ја промени перцепцијата на оној кој размислува. Доколку некој успее да достигне состојба на постојана среќа и задоволство и доколку светот го перцепира како нешто совршено и непогрешно и доколку сите зла што се случуваат ги доживува како божја волја, природна или работа на универзумот, тогаш неговата позитивна состојба нема да се наруши. Затоа Исус толку филозофирал за важноста на верата.
Можеби светот сепак ке се сруши и ние заедно со него, но барем да сме среќни до последниот здив.
Сметам дека длабоко во секој човек тлее само една цел, а тоа е да се живее среќно. За жал многумина изворот на среќата го бараат надвор од себе.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Позитивното размислување не мора секогаш да ги промени околностите за ситуацијата да има позитивен исход, понекогаш доволно е само да ја промени перцепцијата на оној кој размислува. Доколку некој успее да достигне состојба на постојана среќа и задоволство и доколку светот го перцепира како нешто совршено и непогрешно и доколку сите зла што се случуваат ги доживува како божја волја, природна или работа на универзумот, тогаш неговата позитивна состојба нема да се наруши. Затоа Исус толку филозофирал за важноста на верата.
Можеби светот сепак ке се сруши и ние заедно со него, но барем да сме среќни до последниот здив.
Сметам дека длабоко во секој човек тлее само една цел, а тоа е да се живее среќно. За жал многумина изворот на среќата го бараат надвор од себе.

И самата не веруваш во ова, можам и да ти докажам преку пример, али ајде ќе произлезе друг муабет после:^)

Концептот е како во Храбриот нов свет од Хаксли, секој жител да голтне дневно по едно апче `Сома` и си нема мака, врнело, грмело, болести, неправди, убиства, сите тераат насмеани :rofl
Ако прифаќаше раја се како божја воља сеуште ќе бевме во средниот век, сега ти ќе носеше шамија со која ќе си ја грееше заболената вилица, околу тебе ќе трчкаа седумте деци (преживеаните од единаесетте) а и приквечерина е, ќе требаше да се напои стоката... така се поебаа 1200 години и милијарди попусто изгубени животи а последиците траат и ден денес и ги чуствуваат и нашите генерации...
Исус е измислен лик од римските власти на кои им требале послушни робови и послушни сиромаси, пај ин д скај причи, помирувања со божји вољи и слично...

Напредокот во светот и сето она кое е добро, од технолошкиот развој, до медицина, до санитарните услови, до новите морални начела, филозофски правци, уметнички експресии на платно, обична или нотна хартија - сето тоа е произлезено од неприфаќање на божји вољи, судбини и слични теистички детерминизми кои се опасни како црната чума...:ladno

• Ми се допаѓа
Реакции: Метаморф