Дали и зошто (не) сте религиозни?

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,120
1,683
само почитувач сум на православието...
верувам во човекот.....

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,567
1,927
1,133
некаде во длабочините на темнината
Грешиш. Најчесто атеистите знаат многу повеќе за религиите, отколку самите верници. Факт е дека сите речиси сме родени во религиозни семејства, и на сите нас ни биле сервирани верувања. За да станеш атеист, треба прво да се соочиш со фактот дека твоите најблиски веруваат во нешто погрешно и тебе те учеле погрешно. За да си ја потврдиш оваа теза, седнуваш и си читаш Библија, Куран, Тора... итн. Потоа, сфаќаш дека се ти е те едно исто, и се прашуваш како е возможно некој да верува во ова.

За разлика од атеистите, верниците најчесто прифаќаат тоа што им е сервирано, без критика, па и без потреба да читнат Библиски текст.
за мене верниците се слеп народ...зошто ??
затоа што повеќето од нив веруваат а незнаат во што веруваат
и да у право си ја прочитав библијата,куренот не пошто не ми го дадија..
за да бидеш Атеист треба да проучиш убаво и да знаеш што зборуваш.....али јбг...тоа не се прифаќа кај нас
ако се наречеш Атеист црквата одма те прави како „верник на ѓаволот“ или „сатанист“....шо исти незнаат шо значи тоа :)

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
за мене верниците се слеп народ...зошто ??
затоа што повеќето од нив веруваат а незнаат во што веруваат
и да у право си ја прочитав библијата,куренот не пошто не ми го дадија..
за да бидеш Атеист треба да проучиш убаво и да знаеш што зборуваш.....али јбг...тоа не се прифаќа кај нас
ако се наречеш Атеист црквата одма те прави како „верник на ѓаволот“ или „сатанист“....шо исти незнаат шо значи тоа :)

Црквата може да ме направи мене и лично Луцифер.
Што мисли црквата за мене, е нешто за кое што, воопшто не трошам време и мозочни клетки ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: ГоспоТ and cakar_ulav

Black Mamba

Активен Член
6 март 2012
121
125
43
Религиозна не сум. Не верувам во Бог како што ни е претставен и во кој мање - више сме навикнале да веруваме или да се молиме. Црква не посетувам, попови не поднесувам.

Верувам дека има некоја енергија, нешто недефинирано и поголемо од нас. Не знам како да го наречам, али не мислам нити на карма нити на судбина

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Религиозна не сум. Не верувам во Бог како што ни е претставен и во кој мање - више сме навикнале да веруваме или да се молиме. Црква не посетувам, попови не поднесувам.

Верувам дека има некоја енергија, нешто недефинирано и поголемо од нас. Не знам како да го наречам, али не мислам нити на карма нити на судбина

Мислиш на моќта на природата :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Black Mamba