Сакам да кажам/Сакам да прашам

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
и тука да прашам сака некој да чува малечко маченце? Го најдов пред зграда не можам да го чувам дома ради мајка ми пошто е болна а жал ми е пак да го оставам на улица премало е за да преживее.
еве Слики од малото
IMG_20141008_170040.jpgIMG_20141008_165912.jpg IMG_20141008_165850.jpg IMG_20141008_165456.jpg IMG_20141008_165447.jpg IMG_20141008_165434.jpg

Последна промена:

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Сега кога постирав на една тема ми текна дека сериозно во сите години поминати низ образовниот систем немало ниту една лекција во ниеден предмет околу разликата меѓу факт и мислење, фундаментална логичка алатка која ако не се научи на време може да остави тешки последици, како по единката така и по средината.
Немало ниту самоиницијативен обид од рандом наставник/професор да објасни нешто околу тоа.

Дури и не постои мк збор за opinion бидејќи `мислење` е thinking. Не верувам дека и остали балкански јазици имаат таков збор. Што кажува многу за динамиката во некоја средина ако низ сите векови не било најдено за потребно да се `створи` таков израз :eek

шта речи.......корзика на корзиканците...

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Сега кога постирав на една тема ми текна дека сериозно во сите години поминати низ образовниот систем немало ниту една лекција во ниеден предмет околу разликата меѓу факт и мислење, фундаментална логичка алатка која ако не се научи на време може да остави тешки последици, како по единката така и по средината.
Немало ниту самоиницијативен обид од рандом наставник/професор да објасни нешто околу тоа.

Дури и не постои мк збор за opinion бидејќи `мислење` е thinking. Не верувам дека и остали балкански јазици имаат таков збор. Што кажува многу за динамиката во некоја средина ако низ сите векови не било најдено за потребно да се `створи` таков израз :eek

шта речи.......корзика на корзиканците...
Имаш став, видување, гледиште, убедување, уверување...
Оти opinion = a view or judgment formed about something, not necessarily based on fact or knowledge.
Башка во мк јазик има мисли и има размислува, па има мислење и има размислување. Англискиот, за грев, има само think i thinking :zelen

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Сакам да прашам,
дали некој со вродена харизма може да ја изгуби истата во текот на животот?
Мислам дека не...
Нит се добива, нит се губи..
Харизма или имаш или немаш...

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi and Lena

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Војводо, се колнам во името ѓаолово и пред превртениот крст дека ќе бидам верен на заклетвата нашааааа
Ако ја прекршам да бидам казнет со слушање плочи на грамофон наназаааад...

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ајде уште ова и не замарам повеќе денес :zelen
Нов експеримент инспириран од славниот Милграм експеримент околу послушност кон авторитет - добил емпириски докази кои упатуваат кон заклучок дека фините и учтиви луѓе кои никогаш не се непријатни и најмногу се трудат да се вклопат во средината се многу опасни. Но не во секојдневие каде ликови кои напнуваат брзо и се бучни во своите ставови и генерално конфликтни особи можат да бидат непријатни. Не.
Во посеби околности, војни, диктатури, религиски лудила - покрај дежурните психопати и по некој социопат - најопасни се извршителите на наредби кои се спремни на најтешки злочини само ако авторитет им даде заповед, па дури и само сугестија. Поинаку кажано, ако загусти бегајте од финиот комшија кој нема да се мисли дали да ве убие, ако така му биде соопштено.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jopy.12104/abstract
http://www.psychologytoday.com/blog...re-polite-people-more-violent-and-destructive

:eek:

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Зашто ја мачите да глуми и пее?

elena1.jpg