Децата и религијата

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Мене религијава повеќе значи традиција, крстена сум и децата ми се крстени, празничните обичаи ги почитувам во некоја просечна граница, ама пак сфатени како традиција. Не се сметам за верник фанатик. Може е глупо и нема смисла, ама така си терам. Некои муабети посебни не праиме, ако прашаат нешто за шо не сум сигурна како да одговорам им велам кратко „ќе си учите на школо“ :D

• Ми се допаѓа
Реакции: *Hera* and diva orhideja

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Не гледам некоја потреба деца да се замараат со религија но ако веќе прашаат треба да им се каже дека тоа е опасна превара, да им се покажат забрадени дебели попови и мрачни и темни цркви со тешка арома на темјан - мислам дека брзо ќе им помине интересот...

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Не гледам некоја потреба деца да се замараат со религија но ако веќе прашаат треба да им се каже дека тоа е опасна превара, да им се покажат забрадени дебели попови и мрачни и темни цркви со тешка арома на темјан - мислам дека брзо ќе им помине интересот...
Мене како мал ми викаа дека поповите не краделе, сега гледам дека ме лажеле цело време. :(

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja and Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Мене како мал ми викаа дека поповите не краделе, сега гледам дека ме лажеле цело време. :(

Тоа е и проблемот што децата во било каков контакт со религијата се изложени на лага.
Од друга страна реалноста не е пожелна, не носи economic incentive така што за `доброто` на децата треба да бидат лажени до даска, дека религијата е јака ствар и да си ја сакаат државата... што е секуларна религија ама тоа е друга прича веќе...

Како ќе им објасните на децата дека се родени грешни и дека ќе бидат судени, дека е можно да горат во пеколот откако ќе умрат ако мастурбираат (како што кажува рисјанството) ?
Или онака за црвени јајца и чоколадни зајаци за велигден...

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Altaïr

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Мислам дека дошле некои времиња каде луѓето премногу се замараат, читаат, истражуваат, имаат многу слободно време и размислуваат, носат заклучоци и измислуваат проблеми, па сакаат да живеат по некои модерни стандарди каде децата од мали нозе мора да станат научници и генијалци, па ги напнуваат и нив и себеси со одговори на прашања што можеби некогаш би ги поставиле, а се нема категоричен одговор, па се губат и тие, па ги губат и децата низ просторот, па се прават без потреба напнати ситуации, место да се даде шанса на времето да си го направи своето.

Во мое време пример, кога јас бев мала не се замараа толку што ќе биде ако јас прашам за Бог, па и да прашав сигурно ќе ми речеа ај намачкај си ајвар и глеј си работа, а јас сигурно немаше да си ставам на памет толку многу на тие години кој е тој Бог и зошто нема одговор од моите, па да барам да истражувам религии и дупки во исказите и приказните.
Во црква сме оделе само за празници, сме ги почитувале поголемите празници и обичаи, секој си верувал колку си верувал, никој на никого ништо не наметнувал, со време секој си го пронашол својот пат и своите верувања и така среќно си живеевме : ))

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Мислам дека дошле некои времиња каде луѓето премногу се замараат, читаат, истражуваат, имаат многу слободно време и размислуваат, носат заклучоци и измислуваат проблеми, па сакаат да живеат по некои модерни стандарди каде децата од мали нозе мора да станат научници и генијалци, па ги напнуваат и нив и себеси со одговори на прашања што можеби некогаш би ги поставиле, а се нема категоричен одговор, па се губат и тие, па ги губат и децата низ просторот, па се прават без потреба напнати ситуации, место да се даде шанса на времето да си го направи своето.

Рајата премногу чита, истражува, размислува, поставува прашања и има премногу слободно време!?

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Рајата премногу чита, истражува, размислува, поставува прашања и има премногу слободно време!?
Мислев глупости по нет за читањата и истражувањата, а за слободното време, сигурно го имаат повеќе од она време каде моите дома рмбале по 10 саати на работа, а и во подамнешно време од нивното и плус се занимавале со земјоделие па немале време да одговараат и да размислуваат за одговори и прашања во врска со религиите и такви ствари.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Син ми е католик,одеше во католичка градинка,оди во католичко школо(имаат подобар концепт на школување него останатите школи) и ќе оди на часови по религија следната година да би можел да добие кризма и конфирмација.
Тоа беше нешто кое му го ветив на мојот партнер кога се запознавме.
Моабетот беше,ако имаме деца,ќе бидат воспитани во католичка религија(затоа што тој е католик) и се држам кон тоа.
Не гледам ништо лошо во тој начин на воспитување.Не сум конзервативна туку отворена сум за се.
Ако е на мене метнат,ќе дојде време и ќе си го најде она вистинското(за него вистинско).
Јас самата сум крстена и верувам во Бог,но немам некоја посебна поврзаност со религијата.
Ако ми е потребно можам да одам во
наша црква,католичка црква, џамија,будистичко светилиште и да се помолам.Па и во парк на клупа.Исто ми е.
А малиот е среќен да верува во Бог како и неговите соученици и другарчиња.Понекогаш се моли навечер пред да заспие и пред јадење.
Често доаѓа и ме прашува прашања околу Исус,Бог,души итн.и му одговарам или објаснувам со едноставни приказни.
Ги славиме големите католички празници,а за нашите(христијанските) одиме кај моите.
И ок си е,како што е.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: JaMi and diva orhideja

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
А малиот е среќен да верува во Бог како и неговите соученици и другарчиња.Понекогаш се моли навечер пред да заспие и пред јадење.
Често доаѓа и ме прашува прашања околу Исус,Бог,души итн.и му одговарам или објаснувам со едноставни приказни.

Дете....католички попови......... :ladno

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Дете....католички попови......... :ladno
Нема "католички попови"по школите.
Нормален училишен кадар.
Разликата е што децата еднаш во месецот(или само на празници одат во црква на миса).
Има само еден поп во црквата и со него се разбирам одлично(најчеста или единствена тема на разговор ни е неговата посета во '70 сетите во Скопје,па секогаш истото ми го раскажува кога ќе ме види)
Далеку е од :ladno :sreken