Првото.Ова прашуваш дали прво настанала мислата или разумот? Или пак дали прво доаѓа мислата па разумот кај денешен човек?
Првото.Ова прашуваш дали прво настанала мислата или разумот? Или пак дали прво доаѓа мислата па разумот кај денешен човек?
Мислата.Што е прво,мислата или разумот?
Прво треба да разграничиш што подразбираш под разум и под мисла. Да речеме имаш тројца пештерци, првиот е најснажен, вториот е најмлад и третиот е најстар ама не може да му се спротистави на првиот. Комуницираат меѓу себе со некаков прост „јазик“ (за поентата ќе го наречеме јазик).Првото.
Разумот ни кажува што е правилно, а срецето ни кажува што не прави среќни. Слушајки го разумот донесуваме правилни одлуки, слушајки го срцето си го исполнуваме животот со моменти на среќа.Обрати се кај Аркантос.
Скоро никако...
Обично вистинското е она што ни го зборува разумот не срцето, арно ама ние сите се водиме според емоциите и срцето (демек тоа е вистинското, оди каде срцето те води..), за на крајот сфатиме дека тоа е минливо и откако ќе помине време сфаќаме што требало да направиме и за што да се одлучиме.
Баба ми велеше, сами бираме што ќе бидеме ...или царица или магарица...
МИслам дека нема прво второ,делуват заедно,еден без друг не функционираат.Разумот може да се надоградува,да се учи,(како компјутерот пто се надоградува)има ментано заостанат,болен разум,интелигенте,а мислата може да биде со разни аномалии,но колку разумот ке дозволи да таа мисла се оствари,тука е и карактерот и душата,,,,,,,,,,,Мене ми доаѓа некогаш помисла да му ја здрвам една на некој,ама разумот и стравот да не ми врати исто,не ми даваат да го сторам тоа.Значи цела нервно психичка состојба игра улога на разумот и мислите.Што е прво,мислата или разумот?
Тоа не значи дека мислата не постоела. Според ова имаш мисла, па после разумот филтрира која мисла треба да остане само мисла, а која треба да постане делување.МИслам дека нема прво второ,делуват заедно,еден без друг не функционираат.Разумот може да се надоградува,да се учи,(како компјутерот пто се надоградува)има ментано заостанат,болен разум,интелигенте,а мислата може да биде со разни аномалии,но колку разумот ке дозволи да таа мисла се оствари,тука е и карактерот и душата,,,,,,,,,,,Мене ми доаѓа некогаш помисла да му ја здрвам една на некој,ама разумот и стравот да не ми врати исто,не ми даваат да го сторам тоа.Значи цела нервно психичка состојба игра улога на разумот и мислите.
Или... нашите мозоци не се сопственици на мислите за кои нислиме дека се наши. Мислата е информација која опстојува на соодветна фрекфенција и ако нашиот разум работи на таа фрекфенција ја прима... Доколку може да се идентификува со мислата, ја преработува и потоа ја материјализира.Тоа не значи дека мислата не постоела. Според ова имаш мисла, па после разумот филтрира која мисла треба да остане само мисла, а која треба да постане делување.
Не. Мислата е резултат на делувањето на одредени хормони плус логичкиот дел на мозокот кој што толкува информации и створа нешто што јас го викам ПредМисла и потоа ја развива во мисла. Нема никакви фрекфенции. Мислата опстојува во зависност од тоа колку важност ѝ придава мозокот.Или... нашите мозоци не се сопственици на мислите за кои нислиме дека се наши. Мислата е информација која опстојува на соодветна фрекфенција и ако нашиот разум работи на таа фрекфенција ја прима... Доколку може да се идентификува со мислата, ја преработува и потоа ја материјализира.
Тоа ти е нешто слично како радио и радиостаница. Џабе ти е радиото, нема да можеш да го употребуваш ако некој не постојат рсдиостаници кои ке пуштаат музика во етер.
Како нема фреекфенции? Па целиот материјален и нематеријален свет функционира на принципот на вибрација. Вибрациите вибрираат на одредени фрекфенции... Помеѓу радиостаниците има празен простор, додека во ``светот на мислите`` нема празни фрекфенции, има ниски и високи.Не. Мислата е резултат на делувањето на одредени хормони плус логичкиот дел на мозокот кој што толкува информации и створа нешто што јас го викам ПредМисла и потоа ја развива во мисла. Нема никакви фрекфенции. Мислата опстојува во зависност од тоа колку важност ѝ придава мозокот.
Ако немаш радиостаници кои ќе пуштаат музика не значи дека радиото не работи. Пушти го радиото и ќе добиеш нешто што го нарекуваш шум, тој шум е уствари радио-бран.
Нематеријални светови не дискутирам. Материјалниот свет има фрекфенција и не знам како тоа „функционира на принципот вибрација“ функционира. Ако си желна објасни ми го тој принцип (не зафркавам, стварно не знам каков е тој принцип).Како нема фреекфенции? Па целиот материјален и нематеријален свет функционира на принципот на вибрација. Вибрациите вибрираат на одредени фрекфенции... Помеѓу радиостаниците има празен простор, додека во ``светот на мислите`` нема празни фрекфенции, има ниски и високи.
Радиото ке работи, ама ке има шум наместо музика ,
Разумот ке работи, ама ке има мисли поврзани со примитивните нагони, деструктивни мисли... наместо мисли кои се возвишени и креативни.