Кој кого создаде?

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Кој е таткото,а кој е синот!!!???
Море Idiot,колку животи потроши и пак со вакви прашања.

Ајде малку поедноставно.
1.Бог го создал човек по својот лик.
2.Човек со создава - раѓа ,синот.
3.Синот,го создава таткото.

Ај сега ти истото да го раздели и поделиш,тргнувајќи од мислата и зборот.
Кој ја содава мислата?
Изговорен збор е содаден од мислата,има облик на мислата ама не е тоа,нешто му фали.Тој што ќе го слушне не е исто со оној што ќе доживее,а за тоа треба зборот да оживее,односно стане мисла.

Затоа се вели,во почетокот беше словото и словото беше во бога и бог беше словото.

Поради временските интервали човек ги живее во различни периоди од својот живот синот и како татко,постои поинакво доживување кое влече поимови за бог,просветленост,во кој самиот поим за човек е надминат.

Таквите состојби се запишувани со зборови од кој се добиваат следбеници,а преку нив религии,ти можеби си загледан од тоа како се одржуваат истите поради профит или територијални придобивки ама тоа и не е току битно,све додека зборот се пренесува тој во некого може да оживее,а тоа е и поентата во тоа кружно создавање.

Па сега,како да ти раскажам како е да си дедо кој се радува на своите внуци,кога ти не знаеш ниту што значи да си татко.:)
Не ќе да се такви работите како што ти сакаш да ги претставиш. Почнуваш од средина па се вртиш в круг. Тргни ја библијата за момент од твојот светоглед. Размисли малку со своја глава. Нит бил бог нит ќе биде.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Не ќе да се такви работите како што ти сакаш да ги претставиш. Почнуваш од средина па се вртиш в круг. Тргни ја библијата за момент од твојот светоглед. Размисли малку со своја глава. Нит бил бог нит ќе биде.
:(
Не ми е поентата да те разубедувам во тоа дали постои или непостои некаков бог.Зборот ми беше дека човек постепено во својот живот ги доживува своите промени и за сите тие промени тој ќе има свој мисли кој на никој друг не може да ги пренесе ако истото не го доживее.

Последното за доживување е смртта.

Сега треба јас да ти кажам остави го животот,испразни го умот и кажи што гледаш и слушаш.:)

п.с.не читам книги

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
:(
Не ми е поентата да те разубедувам во тоа дали постои или непостои некаков бог.Зборот ми беше дека човек постепено во својот живот ги доживува своите промени и за сите тие промени тој ќе има свој мисли кој на никој друг не може да ги пренесе ако истото не го доживее.

Последното за доживување е смртта.
A што е поентата?
Болдот (па и тоа после) не е спорен, кој тоа го спори?
Сега треба јас да ти кажам остави го животот,испразни го умот и кажи што гледаш и слушаш.:)
А ти нели, као знаеш дали сум го оставил животот и дали сум го испразнил умот. Ти го можеш тоа?
п.с.не читам книги
Не бе ич. Тоа „бог го создаде човекот по божјиот образ“ ти е вродена мисла.
Бог не може сите да ги гледа и управува. Неверниците се водени од лоши мисли кон лоши дела и за нив нема помош, ниту Бог ќе е милозлив зошто првично тие не веруваат во него! Само вистинските чеда го знаат патот до Господовата милост.
Верниците уште помалку може да ги управува, во просек верниците се и поголеми криминалци и поголеми блудници од неверниците. Не ќе да е до боговите.

• Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
A што е поентата?
Болдот (па и тоа после) не е спорен, кој тоа го спори?
Поентата е дека некој работи човек ги искусува подоцна,
а со тоа безвезно би било да се спориш со дете кое не постанало маж објаснувајќи му што е секс.:kafe
А ти нели, као знаеш дали сум го оставил животот и дали сум го испразнил умот. Ти го можеш тоа?
"Ти"(односно јас) во празен ум не постои,затоа се вика дека сам на себе неможам да сведочам.
п.с. Многу лесно се гледа според начинот на зборување(пишување),какви прашања поставува,
како и на кој начин нешто прима или одбива,
дали некој го испразнил или не го испразнил умот.

Не бе ич. Тоа „бог го создаде човекот по божјиот образ“ ти е вродена мисла.
Посочив цитат за полесно да се разбере,но како што гледам не помогна многу.:(

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Поентата е дека некој работи човек ги искусува подоцна,
а со тоа безвезно би било да се спориш со дете кое не постанало маж објаснувајќи му што е секс.:kafe
Точно така. Не можеш да спориш со мене за работи кои јас ги доживувам.
"Ти"(односно јас) во празен ум не постои,затоа се вика дека сам на себе неможам да сведочам.
п.с. Многу лесно се гледа според начинот на зборување(пишување),какви прашања поставува,
како и на кој начин нешто прима или одбива,
дали некој го испразнил или не го испразнил умот.
Многу гледаш ама ништо не узнаваш.
Посочив цитат за полесно да се разбере,но како што гледам не помогна многу.:(
А цитатот не е од книга нели?
Јас ти посочувам друг цитат. “Не бог го создал човека по образот свој, туку човекот го создал бога по својот лик“ ама не помага многу нели?

Пошто не читаш книги можда ни следново нема да го прочиташ.

Дали нашата личност, сме ние, она што произлегува од нас? Не...
Ние секогаш ги повлекуваме границите на нашата личност премногу тесно. Ние во нашата личност го признаваме секогаш само она што го создаваме како индивидуално различно, како нешто што го препознаваме дека отстапува од другите. Но ние, секој од нас се состоиме од сите состојки на светот и како што нашето тело го носи во себе родословието на развитокот, се до рибите или водоземците, дури и многу, многу поназад, така и ние го имаме во душата сето она што некогаш живеело во човечките души. Сите богови и ѓаволи, кои некогаш постоеле, било кај Грците, или кај Кинезите или кај Египќаните, сите се во нас тука, како можности, како желби, како излези. Кога човештвото би изумрело се` до едно единствено средно надарено дете, кое не добило никакво обучување, тоа дете повторно би го пронашло целиот тек на работите, би пронашло богови, демони, рајови, заповеди и забрани, стари и нови завети - тоа би можело повторно да го создаде тоа.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: malo and Pica pica

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Точно така. Не можеш да спориш со мене за работи кои јас ги доживувам.

Многу гледаш ама ништо не узнаваш.

А цитатот не е од книга нели?
Јас ти посочувам друг цитат. “Не бог го создал човека по образот свој, туку човекот го создал бога по својот лик“ ама не помага многу нели?
1.Бог го создал човек по својот лик.
2.Човек со создава - раѓа ,синот.
3.Синот,го создава таткото.
Нема што да помага,веќе кажано само во поинаква форма.Тоа е кругот,сакале или не.:)
Пошто не читаш книги можда ни следново нема да го прочиташ.

Дали нашата личност, сме ние, она што произлегува од нас? Не...
Ние секогаш ги повлекуваме границите на нашата личност премногу тесно. Ние во нашата личност го признаваме секогаш само она што го создаваме како индивидуално различно, како нешто што го препознаваме дека отстапува од другите. Но ние, секој од нас се состоиме од сите состојки на светот и како што нашето тело го носи во себе родословието на развитокот, се до рибите или водоземците, дури и многу, многу поназад, така и ние го имаме во душата сето она што некогаш живеело во човечките души. Сите богови и ѓаволи, кои некогаш постоеле, било кај Грците, или кај Кинезите или кај Египќаните, сите се во нас тука, како можности, како желби, како излези. Кога човештвото би изумрело се` до едно единствено средно надарено дете, кое не добило никакво обучување, тоа дете повторно би го пронашло целиот тек на работите, би пронашло богови, демони, рајови, заповеди и забрани, стари и нови завети - тоа би можело повторно да го создаде тоа.
Точно така,све се случило и потвторно ќе биде така.Нема ништо ново.

FallenAngel

Староседелец
5 декември 2012
601
402
1,073
Eupen
Според мене бог воопшто нема налик на човек ниту ангелите и демоните се луѓе. Тие се се само луѓе не. Тие се појава, молња, гром, сонце, ветар..... Со заеднички сили односно нивен спој се создала природата. Кога е мртва природа неможе ништо да се размножува, оди напред во развитокот, па ни самата природа и земја да се обработува и дава рожба. Затоа бог за кој не е докажано што е. Во мои очи сигурно не е човек. (Башка е тоа што еден вид на бог во човечко тело го признавам само Ѓорѓи Колозов.) Бог за да не се расправа со Ѓаволот и има нешто добро на земјата, иако знаел дека ќе има и лоши луѓе го создал човекот со своите најточно замисли за него. Најпрвин ги создал животните. И како што многу митови кажуваат дека потекнуваме од човеколики мајмуни го создал цицачот во вода кој со текот на природните катастрофи и сушата се лретворил во копнен цицач а тој цицач во еден вид на мајмун па се така додека целосно не заличувале неговите генерации на човек.

Ова е само лично мое мислење кое ми текна спонтано читајки ја темава. Така да нема потреба од критики и научни текстови оти не сум многу информирана за оваа тема стручно.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Нема што да помага,веќе кажано само во поинаква форма.Тоа е кругот,сакале или не.:)

Точно така,све се случило и потвторно ќе биде така.Нема ништо ново.
Не бе момак, не се разбираме јас и ти. Јас едно зборувам ти друго зборуваш и ми велиш тоа е тоа?
Какви богови какви бакрачи, непотребен е во прикаската. И да не постои бог (а не постои, барем не таков кој не создал по својот образ) луѓето ќе го измислат.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Не бе момак, не се разбираме јас и ти. Јас едно зборувам ти друго зборуваш и ми велиш тоа е тоа?
Какви богови какви бакрачи, непотребен е во прикаската. И да не постои бог (а не постои, барем не таков кој не создал по својот образ) луѓето ќе го измислат.
Idiot,Постоењето на некаков бог е тесно поврзано со семејството и промените кој настануваат кај човек,наместо со соединување во твојот случај ,
деца се прават со ставање на прстот на чело и опп едно детенце ќе измислат,тогаш е така како ти што викаш.:D
Ќе одговорам со твој зборови!
Не можеш да спориш со мене за работи кои јас ги доживувам.
Ако за тебе не постои,во ред.
И јас го кријам постоењето на тој вампир.:kafe

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Idiot,Постоењето на некаков бог е тесно поврзано со семејството и промените кој настануваат кај човек,наместо со соединување во твојот случај ,
деца се прават со ставање на прстот на чело и опп едно детенце ќе измислат,тогаш е така како ти што викаш.:D
Твое мислење со кое никој не е должен да се сложи. Твоето мислење е субјективно колку и моето. За субјективни ставови не можеме да спориме.

• Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica