Култот кон постарите

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Затоа ти кажувам дека околностите ги направиле така тие да постапуваат. Ние ги обвинуваме затоа што ние сме научени лепчето да ни доаѓа на маса а малку да се свртиме назад не можеме да процениме.
Тој што имал лош почеток, посекако ќе се потруди да не се повтори истиот. Под тоа се подразбира сопствениот живот.
Повеќето од нас се сепак родени во далеку подобри услови отколку во оние кои денешните пензионери биле. Но лесно се заборава тешкиот живот особено кога не си роден во него. Затоа и историјата ќе се повторува.
Ова третава реченица целосно се коси со она што го доживува државава. Баш тие се виновниците за неуспехот и ненапредокот. Јас не можам никако да ги почитувам како генерација, никогаш ни не сум можел. Пак ќе ти повторам, тоа што доживеале 10тина тешки години не може да ги оправда фактите кои зборат за декаденцијата на просторов.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Ова третава реченица целосно се коси со она што го доживува државава. Баш тие се виновниците за неуспехот и ненапредокот. Јас не можам никако да ги почитувам како генерација, никогаш ни не сум можел. Пак ќе ти повторам, тоа што доживеале 10тина тешки години не може да ги оправда фактите кои зборат за декаденцијата на просторов.
Кога ќе го имаш животот на 60 години, сосема различно ќе го перцепираш светот.
Истотака јас не можам да го разберам па светот на младите кои се улегнати, наспроти да застанат зад своите права. А ете, еден од нив сум.
Целата поента е делбата на us and them ко да е најосновната поради која денес уште повеќе сме закопани во калта. И така ние ќе ги кривиме старите, они - нас. А на тоа државата уште повеќе ќе и` одговара па ќе дава привилегии, додека другите ќе ги врбува да работат за нивни политички цели.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Кога ќе го имаш животот на 60 години, сосема различно ќе го перцепираш светот.
Истотака јас не можам да го разберам па светот на младите кои се улегнати, наспроти да застанат зад своите права. А ете, еден од нив сум.
Целата поента е делбата на us and them ко да е најосновната поради која денес уште повеќе сме закопани во калта. И така ние ќе ги кривиме старите, они - нас. А на тоа државата уште повеќе ќе и` одговара па ќе дава привилегии, додека другите ќе ги врбува да работат за нивни политички цели.

Во тоа е проблемот, кај младите има старечка динамика на размислување, кукавичлукот го наследиле од старите кои се уште ги дојат младите со страв и понизност, секоја власт за нив е светиња, моралниот пад не е денешен туку некој го создал.
Генерацискиот јаз и не е нешто голем во РМ и на балканот, освен технологијата која ги раздвојува - останатите аспекти се многу слични така да ако се земат животните фундаменти еден 19 и еден 80 годишник размислуваат слично и имаат иста (никаква) социјална свест.

Ако одиме и во подалечното минато и забележиме какви народни поговорки и мудрости се зачувале низ вековите ќе стигнеме до глорифициање на тупоста, стравот и покорноста. Преварата е што веројатно секоја генерација го пролонгира митот за старечката мудрост за да си даде лажна вредност.

Сеа за Јапан се согласувам, има култ кон постари особи но таму 79 годишници трчаат и 96 годишници се пентерат по планини, настрана што се работи за една од најразвиените земји во светот, значи оставиле нешто зад себе, за разлика од нивните претци од првата половина на 20.век кои оставиле куп руинирани острови и постапокалиптични сцени од новата атомска ера поради нивната слепа послушност кон системот...

Се што оди по земја не може да биде светец.Ако бидеш чесен и хуман можда и ке можеш откако ке умреш.

Не сум сигурен, зависи од црква до црква има различни стандарди кои треба да се исполнат за да се стане светец. Има комисија која решава за тоа, свети синод и такви ствари.
Не би рекол дека добрината е услов, има светци кои биле војници, св.Константин ете - опишан со денешен речник би бил диктатор и масовен убиец...

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Outrider, јас се сложувам со твоето мислење, ама ете, тоа не е баш ради проблемот релација стари-млади туку ради ментален склоп.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Митот за старечката мудрост трае со векови на овие простори, да не речам отсекогаш (444.000 години према Ниче Македон :zelen) а митот за младоста бил дека се работи за незрелост, незнаење, немоќ и младите немале никаква можност за одлучување како резултат на тоа.
Не е работата да се `осудат` старците како појава туку да се види дали митот држи вода, и каква вода држи. Од она што може да се види се работи за застојана, каллива вода од некое мочуриште...

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Постари су увек упрао, и тк кд не су : )
Ја почитују основни мои морални праила, кд су у питање постари например,стани постар да седне,прф да кажу добар дан и слично. Они су некои легенде, некои жииф у историју, некои су веќ историја, некои топрф сакаф да гу мењаф иднину, некои су огорчени од ново антисоцијалистичко и капиталистичко уредување, тија су намрштени и сфе ги смета, не гу поштуеф помладу популацију и ми ги викамо кумуњари иако тј жаргон се користи туј и за политчки цели например, партија тај а не тај, али углавном такфи су.Тфрди и непопуштаф, увек су у право,тк е сфе било ефтино и муфте од државу, ск сфе е скупо и сфе се плаќа, а за гратис парче торту три пута се враќа да земе,например на роѓендан од некој маркет,на попусти и отфарања на нови комплекси ке ги вииш први се гураф, а што се вика по фацу му се познаа дека он веќ си га изеја и испија сфое на времето...

Ја ги до негде сфаќам, ама не ги сфаќам ако толко ги смета нешто од модерно време, што не су напраиле нешто за да не биде ск како што е.Ама такфа ни ситуација на Балкан, мешавина и збирштина, миљон бое на кожу, миљон менталитети и традицие

У врску сс прање мозак, сакам да кажу дека они су криви што уопште постоиф гатачи, бајачи, уроци, магије, исцелители,религие кои устфари су научна фантасика.Не викам дека они су ги измислиле тија стфари, него криви су што на нас помлади генерацие су га пренеле сфе тој, иако и пола од њима су знале дека нема благе си везе, али чисто онакој, ај и ви куде и ми, нека иде цело јајце у зељаник.

За зељаник и ракие сфака ви чаз, ви да не сте такфи традиционални едења никад немаше да едемо.Славе се слаиф за да се видиф сс сфои блиски и далечни, да се напраи богата трпеза и да има фамилијарна насмефка, а не за да се величи некој си сфетац, што си нема везе дали уопште постојаја тј, а не па бија сфетац : D

Кои су услови што треа да ги испуни некој за да биде сфетац еј, зшто ск например некој не се круниса сс титулу сфетац, ке га слаииф наши деца : D

Тие се многу интересна категорија старци, ликови кои мислат дека Београд бил главен град на светот а Москва на вселената, Тито одел по вода, пенис и тестиси добиле тек со одењето во ЈНА каде што станале и луѓе (дотогаш биле орангутани ваљда) виделе свет (Приштина, Нови Пазар, Какањ или слично) и дознале се` шо има да се знае.
Припадник на таква категорија еднаш изјави дека не требало да им се даваат невести на луѓе кои немале одено војска. Таа мудрост беше проследена со изјава во стилот `џабе работи - џабе не седи`...

• Ми се допаѓа
Реакции: malo and parvati

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,061
1,133
Не можам да се сложам ниту со младите луѓе кои ме убедуваат дека напредокот на Мк започнува со нив, ниту со старите кои верглаат дека убавите времиња завршуваат со нив. Мудроста на старите е да им дадат слобода на одлучување и независност на младите, а напредокот на младината е почитување на минатото и старите. Не се сложувам со денешната тенденција на дебилна послушност на култови, партии, водачи од секаков вид, истомисленици на работи кои самите не ги разбираат. Нема напредок во младина која нема право на сопствено мислење(па макар и да е грешно),млади кои израснале во стравови и млади кои се поделуваат по различна основа. Младината и старите треба да се едни покрај други, а не на спротивни страни, затоа што животот лета со брзина на светлоста.

Kisserboy

Староседелец
6 март 2012
2,451
3,796
1,153
29
Битола
Ко ќе спомени некојa тема поврзана со младите и постарите веднаш ме асоцира на автобусите. Вечното прашањe можи да седнам ? - може(иако воопшто несакаш да станиш, ќе станиш затоа што си помлад) Ете така секој ден во автобус али то е то сепак имам култура кон постарите колку да неќам ќе станам сепак. Ама некогаш и тие претеруваат са глеат 2 седишта и општо неќат да седат до џамот и одма ќе ти дојди и демек стани тогаш никогаш не станвам оти тоа го прават за инает и никогаш овај ВЕЧЕН СПОР нема да се реши хахаххах најдобро решение е посебни автобуси за средношколците и пензионерите за да нема вакви тензии. :D :D :D

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Prashina

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Кои се квалитетите на постарите кои се вредни за почит?
Зарем не е срамота да прашаме.
Токму од тие постари потекнуваме ние,токму на нив треба да сме скоро благодарни за она што сме ние денеска.
Зарем вие(ние)би постоеле ако не биле вашите родители,родителите на вашите родители,нивните родители...
Треба да се привелигирани...ако не од друга причина токму од онаа што тие ни дариле живот,еден ден и ние ке бидеме постари,ке ја осетиме изнемоштеноста,и губењето на силата што сме ја имале во изобилие,далеку повеке одколку кога сме биле помлади.
Во секој случај тие се поголеми чувари на традицијата,но во одредени случаеви и немора да значи.
Не ми се допаѓа она дека убавите времиња одминале,со одминувањето на годините,а и она дека помладите тек ја носат иднината на светот.
Иднината постои во сечиј човечки век,таа постојано доаѓа се до завршетокот на еден човечки век.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Кои се квалитетите на постарите кои се вредни за почит?
Зарем не е срамота да прашаме.
Токму од тие постари потекнуваме ние,токму на нив треба да сме скоро благодарни за она што сме ние денеска.
Зарем вие(ние)би постоеле ако не биле вашите родители,родителите на вашите родители,нивните родители...
Треба да се привелигирани...ако не од друга причина токму од онаа што тие ни дариле живот,еден ден и ние ке бидеме постари,ке ја осетиме изнемоштеноста,и губењето на силата што сме ја имале во изобилие,далеку повеке одколку кога сме биле помлади.
Во секој случај тие се поголеми чувари на традицијата,но во одредени случаеви и немора да значи.
Не ми се допаѓа она дека убавите времиња одминале,со одминувањето на годините,а и она дека помладите тек ја носат иднината на светот.
Иднината постои во сечиј човечки век,таа постојано доаѓа се до завршетокот на еден човечки век.

Не е срамота воопшто.
Благодарни за што, конкретно ако може, кои се вредностите (освен нели, физичкото зачнување за кое требало да потомството да е благодарно):)
Луѓе, живееме во смрдена припиздина, дно на Европа од која е иселена 1/5 од популација, со полуписмено, корумпирано, суеверно население без никаква социјална свест и без иднина. Ја продадоа иднината `мудрите` генерации за 200 евра месечно и сендвич на митинг. Just sayin`...

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena