Атеизам (генерална дискусија)

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
ХА! Готово. Едното има врска, другото нема. Ами ете тоа @Aristokrat ќе го прашаш, он става таму такви документарци. Ја не знам од кај го поврза атеизмот со еволуција. А па и креационизмот, од кај излезе у муабет бе? Безвеза муабети праат овие.
Ај да те опраам малце
Creationism is the belief that the universe and living organisms originate from specific acts of divine creation, such as in a literal reading of Genesis, rather than by natural processes such as evolution. As science developed during the 18th century and forward, various views aimed at reconciling the Abrahamic and Genesis creation narratives with science developed in Western societies.
Значи директно од Библијата.

Atheism is, in a broad sense, the rejection of belief in the existence of deities. In a narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities. Most inclusively, atheism is the absence of belief that any deities exist.

Никакви еволуции ни креационизми нема тука.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
ОК шефе, опраен сум сеа.

@Idiot
Стварно се мислам дал се правиш дека нешто не поврзуваш или се фаќаш за нешто и водиш инает за глупости.

Ај вака. Дали религиите проповедаат постоење на нешто кое е виша сила? Тоа повлекува креационизам така?
Дали атеизмот негира постоење на виша сила? Се прашувам што би повлекло тоа. Најверојатно креационизам. Атеистите би се придржувале до тоа дека не постои еволуција и дека лупнал гром у коприви и никнал човек.
Водиш инает за глупост.

Последна промена од модератор:

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
@Idiot
Стварно се мислам дал се правиш дека нешто не поврзуваш или се фаќаш за нешто и водиш инает за глупости.

1.Ај вака. Дали религиите проповедаат постоење на нешто кое е виша сила? Тоа повлекува креационизам така?
2. Дали атеизмот негира постоење на виша сила? Се прашувам што би повлекло тоа. Најверојатно креационизам. Атеистите би се придржувале до тоа дека не постои еволуција и дека лупнал гром у коприви и никнал човек.
Водиш инает за глупост.
1. Ај така да пробаме. Не сите религии проповедаат постоење на на бог/ови. Виши сили тука не спаѓаат, туку оние во кои има богови се богови, не вциши сили.
Значи тоа не повлекува креационизам. Креационизмот е директно врзан со Генезис (постанок) од библијата. Не е поврзан со неаврамските религии.
2. Атеизмот не негира ништо. Значи не ги прочита двете дефиниции. Атеизмот е неверување, не е никаква негација и тоа стриктнмо само за боговите, не некакви виши сили (што и да е тоа). Ништо нема да повлече. Ако не верувам во богови не мора по автоматизам дека верувам во еволуции, биг бенгови и абиогенези. Ете и во тоа не верувам.
Овде некој друг се инаети а не ни прочитал што е што.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Аман бре со тие „Не верувам во богови, ама има виши сили“. Точно, генезисот е поврзан со аврамските религии. И? Сеа сакаш да ми укажеш дека постојат атеистички религии или што е муабетов? Што проповедаш ти Идиоте? Будизам, џанаизам, конфучионизам, таоизам? Што?

Атеизмот негира постоење на богови. Ако не негира, тогаш кажи ми што е „неверување во постоењето на нешто“ без негирање на истото?

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Ти мене најде бе синко?
Виша сила пред се не постои. Ако ни се непознати не се “виши“.
Да сите кои ги наброја се нон-теистички религии. И јас не проповедам ништо.
Атеизмот не негира, аман, неверување е една работа, негација сосем десетта.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Дали за да не веруваш во нешто првин е потребно да го негираш тоа нешто? Објасни ми неверување без негирање. Денес бил ден да учам само нови работи. Повели, објасни се.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Дали за да не веруваш во нешто првин е потребно да го негираш тоа нешто?
Не
Објасни ми неверување без негирање. Денес бил ден да учам само нови работи. Повели, објасни се.
Немам толку време за се' објаснување.