Чет муабети (ти реков-ми рече)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Уствари значи дека примерот е лош.
Нели целта на употребување примери е да се појасни тоа шо е нејасно?
Ако тој на кој му појаснуваш не разбрал, значи примерот не си ја завршил работата, односно, е лош :D
Па не би се сложил, две страни се потребни во случајов, една која објаснува и друга која треба да сфати. Е сега доколку втората страна нема капацитет да разбере, колку сака нека е соодветен примерот, залудно ќе биде.

Примерот совршено покажува како очекувањата на разумот не секогаш се компатибилни со природата на реалноста. Еве ќе се обидам малку појасно да го објаснам.
Да претпоставиме дека теоријата на релативноста Ајнштајн сеуште не ја открил јавно, но ние ја знаеме. Во дискусија со одредена личност, изнесуваме тврдење дека времето не е линеарно и не тече исто за сите во одредени ситуации. Исто така му тврдиме дека просторот може да се собира и растегнува. Што мислиш, дали таквото тврдење таа личност ќе го смета за разумно и логично? Дали ако на истата таа личност и тврдиме дека една честичка може да биде на две места во исто време, таа личност ќе смета дека тоа тврдење е разумно и логично? Дали ти сметаш дека овие тврдења се во согласност со сознанијата на твојот разум и логика? Можеш ли логички да ги објасниш?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Па не би се сложил, две страни се потребни во случајов, една која објаснува и друга која треба да сфати. Е сега доколку втората страна нема капацитет да разбере, колку сака нека е соодветен примерот, залудно ќе биде.

Примерот совршено покажува како очекувањата на разумот не секогаш се компатибилни со природата на реалноста. Еве ќе се обидам малку појасно да го објаснам.
Да претпоставиме дека теоријата на релативноста Ајнштајн сеуште не ја открил јавно, но ние ја знаеме. Во дискусија со одредена личност, изнесуваме тврдење дека времето не е линеарно и не тече исто за сите во одредени ситуации. Исто така му тврдиме дека просторот може да се собира и растегнува. Што мислиш, дали таквото тврдење таа личност ќе го смета за разумно и логично? Дали ако на истата таа личност и тврдиме дека една честичка може да биде на две места во исто време, таа личност ќе смета дека тоа тврдење е разумно и логично? Дали ти сметаш дека овие тврдења се во согласност со сознанијата на твојот разум и логика?

Тако је телемитски брате. Кај може некој да разбере такво нешто.

Еве јас ти велам дека кравите можат да летаат. Јас сум глуп оти не е така или ти зашто не можеш да разбереш што сум кажал јас и ме сметаш за глуп?

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Тако је телемитски брате. Кај може некој да разбере такво нешто.

Еве јас ти велам дека кравите можат да летаат. Јас сум глуп оти не е така или ти зашто не можеш да разбереш што сум кажал јас и ме сметаш за глуп?
Значи ти теоријата на релативноста ја стави на исто ниво со тврдење од типот - "кравите можат да летаат"? И очекуваш дискусија сериозна после?

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Не су ти овде
директор па да ми правиш метании,
уште мајтап си игра ццццц..Младинава денешна не знае за респект,ни кон бога,нит кон постари,као вака кон поискусни лујџе.
Еее,море на мое време се беше поинаку.Се капевме в енѕеро,немаше море тогаш пардон.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Значи ти теоријата на релативноста ја стави на исто ниво со тврдење од типот - "кравите можат да летаат"? И очекуваш дискусија сериозна после?

Не теоријата, туку твојата поента. Не, не очекувам ништо. Поготово не од телемитски браќа што решаваат интеграли од t/dt.

• Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не су ти овде
директор па да ми правиш метании,
уште мајтап си игра ццццц..Младинава денешна не знае за респект,ни кон бога,нит кон постари,као вака кон поискусни лујџе.
Еее,море на мое време се беше поинаку.Се капевме в енѕеро,немаше море тогаш пардон.

Абе. Длабоко поклонување за време на молитва. Мора ли се` тоа што не треба да го прочиташ? :D

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Не теоријата, туку твојата поента. Не, не очекувам ништо. Поготово не од телемитски браќа што решаваат интеграли од t/dt.
Квалитетна дискусија може да има само доколку постот содржи аргументи, без разлика дали се работи за несогласување или за согласување. Во твојов случај непостои такво нешто, освен тврдоглавост, и можеби лечење на некои твои фрустрации со тоа што мислиш дека си докажуваш нешто на овој начин.
Тврдеше дека примерот е лош, но никаде не аргументираше зошто. Доколку мојот аргумент небеше соодветен, немаше да имаш никаков проблем да докажеш како конкретниот пример би бил компатибилен со логиката на човек кој не слушнал за Ајнштајн и неговата теорија.
Дали за тебе е разумски и логично една честичка да биде на две места во исто време? Еве повели објасни ми како разумот ќе даде одговор на ова.