Телема

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
  1. The word of the Law is Θελημα.
  2. Who calls us Thelemites will do no wrong, if he look but close into the word. For there are therein Three Grades, the Hermit, and the Lover, and the man of Earth. Do what thou wilt shall be the whole of the Law.
Thelemites - Телемајтс ( македонска транскрипција) :) На македонски, Телемити како што е и преведено на мојот блог, официјалниот превод на „Книгата на Законот“.
Експерти бре за јазици сте се фатија за читањето, од цела тема - за читањето :)

Полноќ е, одете изведете го последниот дел од Liber Resh - не се заморувајте со читањето :) Се менува со времето!

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
  1. The word of the Law is Θελημα.
  2. Who calls us Thelemites will do no wrong, if he look but close into the word. For there are therein Three Grades, the Hermit, and the Lover, and the man of Earth. Do what thou wilt shall be the whole of the Law.
Thelemites - Телемајтс ( македонска транскрипција) :) На македонски, Телемити како што е и преведено на мојот блог, официјалниот превод на „Книгата на Законот“.

Експерти бре за јазици сте се фатија за читањето, од цела тема - за читањето :)

Полноќ е, одете изведете го последниот дел од Liber Resh - не се заморувајте со читањето :) Се менува со времето!

Ам еве јас тргнав ама многу ладно бе ова.

(Патем што не постоеше, а велиш дека се менува? Де потсети ме малку ;) ?)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Ам еве јас тргнав ама многу ладно бе ова.

(Патем што не постоеше, а велиш дека се менува? Де потсети ме малку ;) ?)
Дома не ти е топло?
Не го знаеш текстот? Ритуалот? Зошто...? Ако не те интересира, што бараш тука? :)
Да пробаш да се исмеваш? Да ми покажеш каде грешам јас вака, неукиот за темава? :)

Тука, еве седнавте со три клика и решивте да се расправате и убедувате со мене дали е Телема или Телима и зошто ние (Телемитите) го пишуваме во Македонија погрешно тој глагол... бомбона :)

П.С. Се знае што не постои, тоа го објаснував на соодветната тема, пак со тоа? Немаш уште нешто за Телемата да дообјасниш, да научиме нешто? :D

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не исмевам никого. Ако си се почувствувал така јас немам ништо со тоа, јас само прашав зошто не го читате Телима. Таква ми беше волјата ете, да си прашам.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Не исмевам никого. Ако си се почувствувал така јас немам ништо со тоа, јас само прашав зошто не го читате Телима. Таква ми беше волјата ете, да си прашам.

Небитно, помина, се случи. Прашањето беше вовед да се објаснуваш и за грчки, дури и Агапе го среди :)
Ме изненадуваш - па ти и грчки знаеш! А мислев електраш си во фаза на студирање! Интересен момак си ти.

Туку доста за тоа, си рековме... дали и дали е, дали старо-грчки, дали со и како што се чита сега, како ви е волја. :) Ние(Телемитите) во Македонија, сепак ќе го читаме Телема и Телемити :)
Желбата ти беше таква, не волјата. :) Да правиме разлика...

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Кога веќе го спомнав ритуалот на Liber Resh, еве линк до текст кој што содржи разни објаснувања во врска со текстот на ритуалот + зошто и како, нормално, за оние кои се запознаени со оваа секојдневна пракса или кои сакаат да ја изведуваат... :)
Ако некој скокне да прашува што па ова сеа секој ден, четири пати, зошто ау ау, еве добро видео со одлично објаснување :D

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
„Но сега јас, Ѕверот, сакам да го изговорам следниот Збор: не си ти само Жена заколната на целта која не е твоја; ти и сама си ѕвезда и во себе имаш своја цел. Не си ти само мајка на луѓето или нивна к***а; робинка на нивните потреби за Живот и Љубов, не учествувајќи во нивната Светлост и Слобода; туку ти си Мајка и к***а во име на твоето сопствено задоволство; Зборот кој му го кажувам на мажот ти го велам подеднакво и тебе; Прави што ти е волја и тоа нека биде цел закон!Суштината на мојот Збор е да објавам дека Жената е самостојна, кон себе и за себе; и јас & го давам ова незапирливо оружје, кое е израз на неа самата и Нејзината волја низ сексуалност, под потполно исти услови како и за мажите. Убиството веќе не е закана; економското оружје стана безопасно откако се откри дека женската работа во индустријата е исплатлива; социјалното оружје е, од друга страна, потполно во нејзини раце. Најдобрите жени отсекогаш биле сексуално слободни, исто како и најдобрите мажи; единствено треба да се отстранат казните за да се открие тоа.“ - Законот е за Сите

Што ќе прокоментирате? Какви замерки ќе најдете? Со што ќе се сложите? Ова е пишувано... кога жената така малку беше за никаде на социјален план во однос на мажот!
Повелете, прочитајте го целиот текст и чекам ваши размисли... ако ги имате мислам :) Ако ги немате, здравје... :)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Коментар на еден наш брат, за прашање чија суштина беше дискутирана и тука на темава.

Прашањето:
Is there currently, in this day and age, any real need to attempt to keep secret the 9th degree secret? Not trying to be controversial. Just asking in ernest. I wonder specifically after hearing so many members joke about it. Even Bishops and high degree people.

Одговорот:
While I'm not a IX*, I was privy to a few top level secrets while in the military. I can explain nuclear fission like this: hot rocks, steam, round-ey round-ey, go. Do you know how to build a reactor now?
I think many of the hints in Crowley's literature and the jokes higher degree members drop are much like that. We may have a general idea of what the secret is (and how it works), but we don't have any of the critically important specifics.
It seems pretty straight forward to me: the secret is on a need-to-know basis within our Order because it carries a position and governing responsibility along with it. Therefore, it doesn't need to be disseminated, in my reckoning.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Ја читал некој од форумов Liber Oz?
Да размислил за нејзините зборови... да пробал да „биде слободен“? :)
Не се срамете, повелете :)
Јас напишав еден така краток коментар за истата, како јас мислам во однос на Правата на Човекот. Би го копирал целиот текст тука, но е предолг, така да повелете линк, па читнете ја и Liber Oz, па ова мое размислување и споредете со вашите размисли и ќе си муабетиме.
Се читаме :)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Пехарот на екстазата

Што е Гралот?
„Не би смеел да ти кажам: Но ако на служба се заветуваш, Знаењето за тоа
нема да ти биде скриено – Гледај! Ми се чини оти навистина сега те знам;
Ниеден земски пат не води до него. Никој не може да го открие ако не е од него избран.“ Извадок од Операта “Парсифал” од Рихард Вагнер

( ова што следи е мал извадок од симболичното објаснување на операта “Парсифал”)

Илузорната природа на Времето и Просторот, кои се само работни режими од нашиот ограничен ум, беше прилично разјаснета од Сидни Клајн во неговата извонредна книга “Науката и Бесконечното“, но тоа не е нова идеја.

Достигнувањето на Екстазата им покажа на Иницијантите од секоја земја дека постои состојба на свесност каде и времето и просторот се раствораат – барем моментално – и во истиот миг ограничувањата на „личното его“ повеќе не нѐ измачуваат. Во таа Света Книга позната како Liber LXV, Поглавје II, стихови 17‐25, читаме:
17. Исто така, Пресветиот се спушти на мене и здогледав бел лебед, којшто плови по синилото.
18.Седнав на неговите крилја и еоните протекуваа.
19. И така лебедот леташе, се спушташе и се извишуваше, па сепак не стигнавме никаде.
20. Малото лудо момче што јаваше со мене, му проговори на лебедот и рече:
21. Кој си ти што пловиш и леташ, што се спушташ и извишуваш напразно? Погледај, сите еони поминаа; од каде дојде? Каде ќе одиш?
22. И смеејќи се го прекорив, велејќи: Од никаде! Никаде!
23. Бидејќи лебедот молчеше, тој одговори: Тогаш, ако нема цел, зошто е ова вечно патување?
24. А јас ја потпрев главата на Главата на Лебедот и се насмеав велејќи: Зар нема неизговорлива радост во овој бесцелен лет? Зар не е загрижен и нестрплив оној што сака да постигне некоја цел?
25. А лебедот и понатаму молчеше. Ах! а ние пловевме во бесконечната Бездна. Радост! Радост! Бел лебеду, носи ме секогаш горе на твоите крилја!

Целиот текст на овој Линк