Таоизам

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
За да ве изнервирам и да ви покажам дека без ваше толкување на некој цитат кој ви се допаднал, секој може да го протолкува како сака...
Затоа реков добро е да пишувате ваши размисли за цитатите кои ги ставате на вакви под-форуми (религија).
За мене се е Љубовта и Волјата! 0=2! Нуит и Хадит, за тебе може да биде нешто сосема друго се... небитно.

„Не-делување во смисла,делување без очекување на некаков резултат од сето тоа.“
Истото што јас реков дека ме потсетува овој твој извадок. Без страст за резултат (само што ова моето е од „Книга на Законот“ и тоа малку поеќе „боди“ во очи тука).

Мило ми е што го протолкува... би додал и уште нешто, но и вака е добро и може ќе предизвика и други да се придружат на темава :)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
За да ве изнервирам и да ви покажам дека без ваше толкување на некој цитат кој ви се допаднал, секој може да го протолкува како сака...
Затоа реков добро е да пишувате ваши размисли за цитатите кои ги ставате на вакви под-форуми (религија).
За мене се е Љубовта и Волјата! 0=2! Нуит и Хадит, за тебе може да биде нешто сосема друго се... небитно.

„Не-делување во смисла,делување без очекување на некаков резултат од сето тоа.“
Истото што јас реков дека ме потсетува овој твој извадок. Без страст за резултат (само што ова моето е од „Книга на Законот“ и тоа малку поеќе „боди“ во очи тука).

Мило ми е што го протолкува... би додал и уште нешто, но и вака е добро и може ќе предизвика и други да се придружат на темава :)

Има уште,не е само тоа.
Ако се протолкува целата поема ке се најдат метафори за други битни работи.
Ограничување на нештата на пример.
Класифицирање на добро и лошо.
Втората строфа.
Спојување на контрасти,стварање на една целосна хармонична целина.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Има уште,не е само тоа.
Ако се протолкува целата поема ке се најдат метафори за други битни работи.
Ограничување на нештата на пример.
Класифицирање на добро и лошо.
Втората строфа.
Спојување на контрасти,стварање на една целосна хармонична целина.

И пак доаѓаме до контрастите, што ме води кон поимот „војна“ :)
Која Мајсторите дозволуваат да ја има бидејќи за нив таа има причина и последица, а „простата“ раја нели секако не знае да одлучи! :)
Така беше?

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
И пак доаѓаме до контрастите, што ме води кон поимот „војна“ :)
Која Мајсторите дозволуваат да ја има бидејќи за нив таа има причина и последица, а „простата“ раја нели секако не знае да одлучи! :)
Така беше?
Контрастите и твојата војна:)

Што вели Исус(морам да се надоврзам)
Не дојдов да донесам мир,туку дојдов да донесам меч.
Тие контрасти се битен податок за време на патувањето,за да ги споиш потребна е војна.
Мајсторите се добри познавачи на човекот и неговата психа.
Секоја една религија ги содржи тие контрасти во себе.
И самиот свет се дави во контрасти.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Па не е само моја :)
Твојот мир е непознавање на тајните војни кои постојат и сега :)

Како беше она: не ни е целта да стигнеме во Ветената земја, ами Земјата да ја направиме таква! :D

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Па не е само моја :)
Твојот мир е непознавање на тајните војни кои постојат и сега :)

Како беше она: не ни е целта да стигнеме во Ветената земја, ами Земјата да ја направиме таква! :D
Мојот мир е резултат на војна.
Она што ми е потребно го знам и тоа е доволно.Самите сме си свои мајстори.
Не целта е важна,туку патот до целта,рече некој ;)

Пс.Тајните војни не ме засегаат воопшто.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Јас сум тоа што сум... гледај си ти за тебе, не трчи да покажуваш со прст кој што да вади! Кај се залета со тој ум? :eek

Небитно е јас што знам, тука читаат и луѓе кои не знаат или си толкуваат како сакаат тоа што се цитира, и што е најинтересно, мислат дека нивното разбирање за цитатот кој што нема објаснување од тој што го цитирал, е исто со разбирањето на другиот!
Затоа е добро да се пишува и свое мислење, без разлика дали ти или Lena или Бојан или било кој ќе се сложи или не со тоа размислување ... :)
Човек секојпат треба да тргне од себе,за да даде мислење за другите,како да заборави дека од уста не ги вадеше цитатите од телема и на секоја тема труеше со нив,па сега најде да кажуваш како треба да се споделат размислувања ,а не да се понудат цитати.
Истот муабет јас ви го направив, да се одвикнете како одговор на поставено прашање за телема да понудите цитат,ама тогаш со вода ви беа полни ушите.:(
Ете мене на тоа ме потсети цитатот без објаснување... што има ти да ме заморуваш што јас да извадам. Што сакам тоа ќе извадам! Мое си е :) Кога ќе научите: ЕДНО ТАО Е ПОДЕЛЕНО ВО ИМЕ НА ЉУБОВТА И ВОЛЈАТА ЗА ИСКУСТВО НА БЕСКОНЕЧНО МНОГУ ПАТИШТА? МОЕТО ТАО НЕ Е ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ ИСТО СО ТВОЕТО; НЕ Е ИСТО НИТУ МОЕТО ГЛЕДАНО ОД ТВОЈА И МОЈА ПЕРСПЕКТИВА! :D

Биди малку таоист, не рисјанин, не се заморувај кој што прво треба да направи, трчкај си патот каков и да ти е... :)
Иако со зборови манипулираш,во пракса многу слабо истото го применуваш.Нема мое или твое тао,тоа ти сега го измисли како да си го помешал со волја.

Таоист не задржува ниту една филозофија или религија и истот рововски да го брани,па откука и ништо не може да изгуби.
Ама затоа телемис е сосема обратно.
Не биди малодушен,земи си ја магика без солзи и разбери си самиот за себе.:)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Мојот мир е резултат на војна.
Она што ми е потребно го знам и тоа е доволно.Самите сме си свои мајстори.
Не целта е важна,туку патот до целта,рече некој ;)

Пс.Тајните војни не ме засегаат воопшто.

Свои мајстори и Мајстори не е исто... се сложувам дека секој е свој мајстор! Тао нема да те однесе на патека која не е за тебе, тоа го научив.
Ако се практикува СЕ како што е речено, ќе бидеш максимално исполнета личност без разлика што ќе вели толпата будали одоколу тебе!
Ти ќе биде секако ТАО! :)

Е, тоа чекав да го напишеш: резултатот и причината за резултат ;)
Никој не го засегаат одалеку „тајните војни“ додека не е засегнат самиот,нормално, нели...

П.С.
Земена е Магика без Солзи уште пред 10 години, прашањето што треба да си го поставиш (и да не се заморуваш со мене бидејќи знаеш дека тоа не е добро) кога ти ќе ја земеш и да научиш за нештата за кои коментираш? Ја виде прееска на слика книгата? Си ја видел шпиону низаеден :D

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
За тоа дека Тао може многу лесно да се објасни преку философијата на Телема, можете тука да читнете (можам да најдам и други текстови, ако сакате) :)
И таоизмот и телемата се врзани со Вистинската Волја на индивидуата која сака да стане Мајстор, нема мрдање лево десно! :)

Прв чекор е: која, што е мојата волја тука на Земјата! И потоа кога тркалото (ROTA) ќе се заврти, полесно е чинам!

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
На филм, со филм... што очекуваш, да те сфатам сериозно?
Твоето заморување за мојата Телема сериозно да го сфатам?
Глупости...

Он:
За тоа дека Тао може многу лесно да се објасни преку философијата на Телема, можете тука да читнете (можам да најдам и други текстови, ако сакате) :)
И таоизмот и телемата се врзани со Вистинската Волја на индивидуата која сака да стане Мајстор, нема мрдање лево десно! :)

Прв чекор е: која, што е мојата волја тука на Земјата! И потоа кога тркалото (ROTA) ќе се заврти, полесно е чинам!
Тао за телема или телема за тао?