Чет муабети (ти реков-ми рече)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Не знаеш навистина што значи бројот 3? А бројот 9?

Па не знам до толку + постојано нови идеи ми нафрлаат луѓево што човек да се зачуди што е што :)
И бројот 9 има значење?

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Па не знам до толку + постојано нови идеи ми нафрлаат луѓево што човек да се зачуди што е што :)
И бројот 9 има значење?
Во религијата (христијанството) имаат исто значење и тројката и деветката.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Објаснување на кој начин имаат исто значење?
Прв пат читам за ова...
Тоа е бројот што го означува светото тројство, Отецот, Синот и Светиот дух.
Ај за Библијата ќе сфатам не си ја прочитал, ама и Данте Алигери не си го прочитал во средно :)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Тоа е бројот што го означува светото тројство, Отецот, Синот и Светиот дух.
Ај за Библијата ќе сфатам не си ја прочитал, ама и Данте Алигери не си го прочитал во средно :)

Од каде тоа дека Библијата не е читана? Бидејќи напишав да ми објасниш за бројот 3 кај христијаните? Јас реков да ми кажеш ти што имаш идеи за тој број 3 и за девет и како овие броеви имаат исто значење за христијаните :) А добив блед обид да ме зафркаваш за без веза муабети :)
Знаеш од каде го црпи концептот на круговите во својот пекол Данте?
Сигурно си ја студирал добро Божествената комедија па знаеш... се надевам ;)

П.С. Знаеш од каде е концептот за „светото тројство“ и зошто нема женски принцип во истото кај христијаните? Кога веќе се испрашуваме за без веза теми, да си прашам јас... или да идеме на христијанство темата да ја живнеме малку... :gjavol

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Од каде тоа дека Библијата не е читана? Бидејќи напишав да ми објасниш за бројот 3 кај христијаните? Јас реков да ми кажеш ти што имаш идеи за тој број 3 и за девет и како овие броеви имаат исто значење за христијаните :) А добив блед обид да ме зафркаваш за без веза муабети :)
Знаеш од каде го црпи концептот на круговите во својот пекол Данте?
Сигурно си ја студирал добро Божествената комедија па знаеш... се надевам ;)

П.С. Знаеш од каде е концептот за „светото тројство“ и зошто нема женски принцип во истото кај христијаните? Кога веќе се испрашуваме за без веза теми, да си прашам јас... или да идеме на христијанство темата да ја живнеме малку... :gjavol
Во ред. Да ти објаснам што ми беше поентата.
Бројот Три и бројот Девет имаат исто значење светото тројство затоа што: Три по три е еднакво на девет. И затоа што секаде каде што можеш да најдеш некоја тема каде што се обработуваат бројките од аспект на христијанството се кажува дека бројот три е знак на светото тројство.
Дури и извидниците го земаат тој пример на светото тројство па затоа поздравот го прават на таков начин што ги поклопуваат палецот со малечкото првче а трите прста стојат исправени.
Концептот за деветте кругови во пеколот, за деветте неба во рајот итн ги црпи директно од библијата затоа што Данте твори под мнооооогу голем притисок од религијата.
Затоа има секој дел од Боженствената комедија 33 песни, затоа строфите се терцини.
Не сакав да те зафркнам туку видов дека зборите за бројот три, па сакав да си кажам што значи бројот три во христијанството.
И не беше испрашување без веза :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Сара.13

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Е јас ова сакав да ми го напишеш кога те прашав, не да ми збориш што сум прочитал и дали сум прочитал...
Едно ве прашува човек трето одговорате...
Лудници :)

П.С. Данте е мистик. И најди ми во библијата каде се збори за девете раеви деветте пеколи - ако можеш. Да видиме од каде тоа црпи Данте - библијата или пак на друго место му е изворот. Прашај некој монах или свештено лице дали има девет кругови на пеколи и раеви според христијанската вера... Ќе се изненадиш од одговорот. Ти ветувам :)

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Е јас ова сакав да ми го напишеш кога те прашав, не да ми збориш што сум прочитал и дали сум прочитал...
Едно ве прашува човек трето одговорате...
Лудници :)

П.С. Данте е мистик. И најди ми во библијата каде се збори за девете раеви деветте пеколи - ако можеш. Да видиме од каде тоа црпи Данте - библијата или пак на друго место му е изворот. Прашај некој монах или свештено лице дали има девет кругови на пеколи и раеви според христијанската вера... Ќе се изненадиш од одговорот. Ти ветувам :)
Данте не е воопшто мистик. Само е книжевник. Творец.
Тој црпи инспирација од религијата(библијата), црпи инспирација од неговата муза(Беатриче), но сепак заминува во свој свет, со своја идеа.
Не можеш ти да очекуваш тој да следи се’ она што кажувале папите свештениците и монасите кога не ги почитува. Зарем не се сеќаваш токму кои луѓе беа сместени во неговиот фамозен осми круг од пеколот? Токму тие...свештениците.
Значи Данте имал своја замисла за религијата, свои сфаќања за рајот пеколот и за чистилиштето.
Не можеме да го обвиниме што се повикал на еден детаљ од христијанството(светото тројство) и што го користел како мотив... И не можеме да му замериме ни малку што си создал своја теорија за круговите, небата...

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Значи не бил мноооогу под притисок на христијанската религија (сигурно не ја ценел премногу) кога и свештеници и папи ги пратил дури до ѓаолот...
Сепак разгледај за Данте троа поеќе и неговиот симболизам... не е само книжевник и творец. Тој не создал своја теорија за небесата и пеколите, тоа сакам да ти кажам.
Затоа и ти велам дека библијата воопшто не е изворот на неговиот мистицизам, само маска за да не го распнат како богохулник + да го разберат што сака да им каже - колку толку.
Книжевници не создаваат вакви дела како ова...

Ама што знам јас, кога не сум прочитал ни Библија ни Тора ни Пеколот... „О писменех“ ми е единственото дело... од црноризец храбар :D

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Значи не бил мноооогу под притисок на христијанската религија (сигурно не ја ценел премногу) кога и свештеници и папи ги пратил дури до ѓаолот...
Сепак разгледај за Данте троа поеќе и неговиот симболизам... не е само книжевник и творец. Тој не создал своја теорија за небесата и пеколите, тоа сакам да ти кажам.
Затоа и ти велам дека библијата воопшто не е изворот на неговиот мистицизам, само маска за да не го распнат како богохулник + да го разберат што сака да им каже - колку толку.
Книжевници не создаваат вакви дела како ова...

Ама што знам јас, кога не сум прочитал ни Библија ни Тора ни Пеколот... „О писменех“ ми е единственото дело... од црноризец храбар :D
Ајде јас сега ќе те повикам конечно да се изјасниш со целосни реченици. Ако Данте бил мистик, не биди ти. Еднаш кажи конкретен одговор на твоите теории.
Баш ме интересира на што тоа се повикувал Данте?

п.с. можеби не го распнале ама и те како биле прогонуван и и те како бегал од свештениците.
Боженствена комедија дооолго време била забранета книга.