Не знаеш навистина што значи бројот 3? А бројот 9?
Па не знам до толку + постојано нови идеи ми нафрлаат луѓево што човек да се зачуди што е што
И бројот 9 има значење?
Не знаеш навистина што значи бројот 3? А бројот 9?
Во религијата (христијанството) имаат исто значење и тројката и деветката.Па не знам до толку + постојано нови идеи ми нафрлаат луѓево што човек да се зачуди што е што
И бројот 9 има значење?
Во религијата (христијанството) имаат исто значење и тројката и деветката.
Тоа е бројот што го означува светото тројство, Отецот, Синот и Светиот дух.Објаснување на кој начин имаат исто значење?
Прв пат читам за ова...
Тоа е бројот што го означува светото тројство, Отецот, Синот и Светиот дух.
Ај за Библијата ќе сфатам не си ја прочитал, ама и Данте Алигери не си го прочитал во средно
Во ред. Да ти објаснам што ми беше поентата.Од каде тоа дека Библијата не е читана? Бидејќи напишав да ми објасниш за бројот 3 кај христијаните? Јас реков да ми кажеш ти што имаш идеи за тој број 3 и за девет и како овие броеви имаат исто значење за христијаните А добив блед обид да ме зафркаваш за без веза муабети
Знаеш од каде го црпи концептот на круговите во својот пекол Данте?
Сигурно си ја студирал добро Божествената комедија па знаеш... се надевам
П.С. Знаеш од каде е концептот за „светото тројство“ и зошто нема женски принцип во истото кај христијаните? Кога веќе се испрашуваме за без веза теми, да си прашам јас... или да идеме на христијанство темата да ја живнеме малку...
Данте не е воопшто мистик. Само е книжевник. Творец.Е јас ова сакав да ми го напишеш кога те прашав, не да ми збориш што сум прочитал и дали сум прочитал...
Едно ве прашува човек трето одговорате...
Лудници
П.С. Данте е мистик. И најди ми во библијата каде се збори за девете раеви деветте пеколи - ако можеш. Да видиме од каде тоа црпи Данте - библијата или пак на друго место му е изворот. Прашај некој монах или свештено лице дали има девет кругови на пеколи и раеви според христијанската вера... Ќе се изненадиш од одговорот. Ти ветувам
Ајде јас сега ќе те повикам конечно да се изјасниш со целосни реченици. Ако Данте бил мистик, не биди ти. Еднаш кажи конкретен одговор на твоите теории.Значи не бил мноооогу под притисок на христијанската религија (сигурно не ја ценел премногу) кога и свештеници и папи ги пратил дури до ѓаолот...
Сепак разгледај за Данте троа поеќе и неговиот симболизам... не е само книжевник и творец. Тој не создал своја теорија за небесата и пеколите, тоа сакам да ти кажам.
Затоа и ти велам дека библијата воопшто не е изворот на неговиот мистицизам, само маска за да не го распнат како богохулник + да го разберат што сака да им каже - колку толку.
Книжевници не создаваат вакви дела како ова...
Ама што знам јас, кога не сум прочитал ни Библија ни Тора ни Пеколот... „О писменех“ ми е единственото дело... од црноризец храбар