Иронија и сарказам

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Ma не, чекај малку. Сарказам и иронија се направени за да исмееш некого/нешто. Како сеа излезе сарказам и иронија да се убаво склопени и никого да не навредат?

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and lady_blue

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
Како што кажа да исмееш некого/нешто, но не мора да значи дека тоа треба да биде навреда.
Всушност оној кој што исмејува и оној кој што треба да биде исмеан како што викаш ти, треба доволно добро да се познаваат за да испадне на крајот само една шала и поднесување на таа шала(самокритичност).Се` друго во поинаков контекст, добива сосема друга димензија.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Ma не, чекај малку. Сарказам и иронија се направени за да исмееш некого/нешто. Како сеа излезе сарказам и иронија да се убаво склопени и никого да не навредат?

Да исмееш и да навредиш има мала тенка граница иако ретко кој ја гледа и ги вметнува во ист кош, посебно кога тој е објектот на исмејувањето.
Некој може да исмееш, и тој да се смее на истото, но најчесто во последно време поради тоа што премногу его не им дозволува на луѓето да бидат исмевани, тие тоа го сфаќаат како навреда.

• Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Боооо шчо напраивте бре луѓе? Исмејувањето пред добро познато друштво каде сите убаво се познаваат е ајде де во ред. Јавно исмејување не е навреда? Сериозно ова?

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
Боооо шчо напраивте бре луѓе? Исмејувањето пред добро познато друштво каде сите убаво се познаваат е ајде де во ред. Јавно исмејување не е навреда? Сериозно ова?

А што би добил ти доколу исмееш некого јавно?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
Опомена од Мила Кунис со 5 казнени. Прашањето беше дали исмевањето е навреда?

Знаеш дека не ми беше тоа прашањето.Кое задоволство тебе ти причинува јавното исмејување, ако може да се нарече така?
А на твоето прашање..зависи како, на кој начин и до која мера исмејуваш,дали умееш да го исконтролираш тоа да не премине во навреда.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Знаеш дека не ми беше тоа прашањето.Кое задоволство тебе ти причинува јавното исмејување, ако може да се нарече така?
А на твоето прашање..зависи како, на кој начин и до која мера исмејуваш,дали умееш да го исконтролираш тоа да не премине во навреда.

Quid pro quo Clarice. Исмејување е навреда. Не правам јас се` од задоволство.

А знаеш што е ироничното овде? Што баш пред некој ден ти збореше дека си видела постови полни со сарказам од мене (nod), постови во кои ни с од сарказам. Ете затоа зборам дека повеќето не препознаваат вистински сарказам. И не, не сакам да го фрлиме на лично препукување туку само ти потенцирам.

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
Добро дефиниција сите знаеме шо за шо е, него пред се тука главна улога има умешноста на човекот да може да ги вклопи иронијата посебно сраказмот и под мустаќ да се смешка.