Вработување во приватниот или државниот сектор?

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Во Мраќедонија во моментов, барем по официјалните статистики има 290.300 невработени работоспособни граѓани а истата официјална статистика кажува дека постојат 4.700 слободни работни места. Што значи на едно слободно место доаѓаат по 62 невработени. И ова инфо е такво бидејќи е во тек акцијата за вработување на 1600 души како квази шумари и ловочувари. Заедно со останатите државно зависни места кои се отвараат ќе излезе дека пола од раб.места ги генерира државата. Ако не и повеќе. Што доволно зборува за можноста на реалниот сектор да генерира нови позиции. од 4700 места, 1000 се келнерки,келнери и продавачки. Во секој случај дно.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=31913925335&id=10&setIzdanie=22833
http://press24.mk/statistika-vo-makedonija-ima-4692-slobodni-rabotni-mest

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Значи јас некаде погоре напишав за тоа дека има и такви што работат и такви што лежат. Не се само шалтерските места во администрација, и ние не сме ЗАПАД. За тоа гледајте за овде. А тоа со млади и наивни девојчиња кажи им го во маало на децата. (y) не на некој што не го познаваш.

Ок, мислев и на постот на Хоуп погоре, не е важно. Не мислев ништо навредливо, Литл батерфлај некако ми делува повозрасно према муабетот, што има лошо во тоа да се биде млада девојка (true, наивноста не е баш најпожелна) ?

• Ми се допаѓа
Реакции: Kitty and MoonFairy

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Ок, мислев и на постот на Хоуп погоре, не е важно. Не мислев ништо навредливо, Литл батерфлај некако ми делува повозрасно према муабетот, што има лошо во тоа да се биде млада девојка (true, наивноста не е баш најпожелна) ?
Ако сакаш да размислуваш позитивно значи дека си незрел и наивен?
Си знаеме дека е така во врска со вработувањето во државниот сектор, само подобро ќе биде секој да си гледа за својот задник место да се оптеретуваме кој и како влегол на работа и колкава му е културата. Од кај те знам тебе каков ќе бидеш на тоа место.
Човекот го покажува вистинското лице тогаш кога ќе му дадеш власт.
Јас се изјаснив со првиот мој пост што мислам, а другите постови беа во муабет со некој што на 17 години ја губи надежта дека вложувањето во себеси е погрешно.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ако сакаш да размислуваш позитивно значи дека си незрел и наивен?
Си знаеме дека е така во врска со вработувањето во државниот сектор, само подобро ќе биде секој да си гледа за својот задник место да се оптеретуваме кој и како влегол на работа и колкава му е културата. Од кај те знам тебе каков ќе бидеш на тоа место.
Човекот го покажува вистинското лице тогаш кога ќе му дадеш власт.
Јас се изјаснив со првиот мој пост што мислам, а другите постови беа во муабет со некој што на 17 години ја губи надежта дека вложувањето во себеси е погрешно.

Па не баш, се согласувам дека позитивниот став секогаш има вредност, дури и себе си се сметам за оптимист (не секогаш на реална основа:D) .
Проблемот е што низ живеачката човек се соочува со секојдневни ситуации кои го поткопуваат позитивниот став и го убиваат оптимизмот. Кај некои луѓе и целосно ја дотепуваат надежта, останува само апатијата а често тука е и депресијата да и прави друштво. Иако би рекол дека ставот често е генериран од социјалната положба на човекот, барем на овие простори.

Јас на државен платен список?! :eek: What a bizzare notion. Никогаш не сум ни помислил на такво нешто.
Гледањето само за својот задник и ја доведе работата до тука. А велат, имало и полошо. :)
Ете гледаш, девојката има 17 но сепак се сомнева во користа од понатамошно школување. Литл батерфлај пишуваше за сопствено искуство. Ако пресмета колку потрошила на школувањето, некоја груба рандом цифра и колку години ќе и треба со сегашно темпо само да го покрие тоа.... јасно е дека се работи за реален став кој прозилегол од искуство. Ок, кај нас парите ги обезбедуваат родителите, се снаоѓаат некако за децата да завршат факс, тие си знаат како им е, муабетот ми е дека она што го вложиле ќе се врати за пола работен век со просечна плата тука.
А ако се знае дека 19 од 20 средношколци продолжуваат на факс во РМ (веројатно светски рекорд) и потоа тие дипломци треба да ги апсорбира горенаведениот пазар (62-1 во однос на барачи и барани).... на позитивноста и треба и нешто повеќе...:pusi

• Ми се допаѓа
Реакции: Сара.13 and MoonFairy

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Убаво е на 17 да имаме соништа, ама уште поубаво е да се соочиме со суровоста на реалноста.
Ама добро, не секој е запознат со истата, или пак не ја сфаќа....
Прост пример...Најжално е што од сета таа цифра на дипломирани млади луѓе, во Завод за здравствена заштита поточно во одделот за микробиологија вработуваат полуписмено моме со завршено средно тутунско (и нормално тоа моме ќе си зема 20-30 000 плата) ама демек нема врска ќе си се дошколува дури си работи...хелоуууу??????
И истото тоа моме треба да му земе брис од грло и нос на син ми??? Ај донт тинк соу. (shake)

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and Сара.13

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
кај нас е проблемот што после средно, 95% од учениците се запишуваат на факс..па кај го има на друго место тоа??
државна матура, па и не е некој фактор или критериум кој би требало да се зема за предвид при упис, сите го знаеме протоколот(како се решава тој матурски тест)
да се вратам на тоа погоре..по која логика од цела генерација која ја завршува учебната година, повеќе од пола можат да бидат правници?? или економисти...или било што..тука веќе вклучувам друг прашалник, дали родителите се тие кои ги „туркаат“ децата по секоја цена да завршат факултет со надеж за подобра иднина.
ако беше така тогаш во државава ќе немаше работник, келнер, хигиеничар..
секој според своите способности..подобро тоа отколку трупање на „неквалификувани“ кадри кои А не знаат да кажат после завршениот факултет а ти треба да му се обраќаш со: Др.(непознат). ма ајде..

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
кај нас е проблемот што после средно, 95% од учениците се запишуваат на факс..па кај го има на друго место тоа??
државна матура, па и не е некој фактор или критериум кој би требало да се зема за предвид при упис, сите го знаеме протоколот(како се решава тој матурски тест)
да се вратам на тоа погоре..по која логика од цела генерација која ја завршува учебната година, повеќе од пола можат да бидат правници?? или економисти...или било што..тука веќе вклучувам друг прашалник, дали родителите се тие кои ги „туркаат“ децата по секоја цена да завршат факултет со надеж за подобра иднина.
ако беше така тогаш во државава ќе немаше работник, келнер, хигиеничар..
секој според своите способности..подобро тоа отколку трупање на „неквалификувани“ кадри кои А не знаат да кажат после завршениот факултет а ти треба да му се обраќаш со: Др.(непознат). ма ајде..
Муабетов се врти во круг.
Ако знаеш дека толкав процент се запишуваат на правен или филозофски, зошто ти не одиш на земјоделски пример?
Ама не, сите сакаме да бидеме доктори, правници или да уживаме во канцеларии.
Ете не ја прави грешката на некои тука дипломата да ти стои да ти собира прав, запиши се на некој факултет каде ќе бидеш во тие 5% што не отишле на правен и останатите тренд факултети, па сакале неќеле ќе те примат на работа.
Може на крај проблемот е во нас самите и нашите избори.

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
Ако знаеш дека толкав процент се запишуваат на правен или филозофски, зошто ти не одиш на земјоделски пример?
Ете не ја прави грешката на некои тука дипломата да ти стои да ти собира прав, запиши се на некој факултет каде ќе бидеш во тие 5% што не отишле на правен и останатите тренд факултети, па сакале неќеле ќе те примат на работа.

тоа и ми беше муабетот, никој не живее во реалноста, сите фантазираат за „високи“ места, до осмо одд. уште не знајт да го напишит то ко што требат ама доктор сакат да бидит и точка.
а и тоа да се запишиш на некој не толку тренди факултет како што викаш, не е решение.демек еве јас ќе ја створам промената тука, ќе бидам посебна и ќе се запишам на земјдолески, на пример.а П од појма немам од таа област, ниту ме интересира.
не е школо за сите.најпозитивно го кажувам ова, не е навреда ако сакаш на поинаков начин да просперираш во животов, пример со работа.подобро тоа отколку на крајот да мислиш дека си писмен, а се брукаш пред светот.
И точно, проблемот е во нас и нашите избори, зошто никој реално не согледува што е и како е.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Е ептен си грешка...ама ептен.
Јас дипломирав на еден таков факс што нема врска ни со право ни со економија. Па еве уште чекам.
Ајде вака...
Во времето на нашите родители не се запишувале сите на факс, а плус одредени факултети периодично паузирале...А тоа било баш од причини да не се трупаат кадри.
Оние кои не сакале да студираат се вработувале со средно без проблем.
Денес, и оние кои не биле баш некои ученици, се запишуваат на факс не дека имаат ептен желба да учат, туку немаат што да работат, па ајде дури седам така ќе завршам некој факултет, можда ќе ми се посреќи со него. Ама ретко на кој му се посреќува.
Уствари ајде вака да те прашам?
Дипломираше??
Се вработи на струката ??
Знаеш некој кој си се вработил ете така лесно, без парти, без лижење газови, без непотизам ??

• Ми се допаѓа
Реакции: Сара.13

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Е ептен си грешка...ама ептен.
Јас дипломирав на еден таков факс што нема врска ни со право ни со економија. Па еве уште чекам.
Ајде вака...
Во времето на нашите родители не се запишувале сите на факс, а плус одредени факултети периодично паузирале...А тоа било баш од причини да не се трупаат кадри.
Оние кои не сакале да студираат се вработувале со средно без проблем.
Денес, и оние кои не биле баш некои ученици, се запишуваат на факс не дека имаат ептен желба да учат, туку немаат што да работат, па ајде дури седам така ќе завршам некој факултет, можда ќе ми се посреќи со него. Ама ретко на кој му се посреќува.
Уствари ајде вака да те прашам?
Дипломираше??
Се вработи на струката ??
Знаеш некој кој си се вработил ете така лесно, без парти, без лижење газови, без непотизам ??
Јас завршив и средно и факултет како техничар за пејзажна архитектура и ете сега баш излезе оглас за во Македонски шуми.
Значи мене ми одговара, имам се што треба за таму, и искуство и диплома, ама проблем е што не припаѓам на ни една ранлива категорија...
Пред тоа не сум имала врски и никако не е.
Во тој дел од муабетот потполно се согласувам, само не сакам да се трујам и да си земам при срце... Ете што да правам освен да се надевам дека има правда, и може и треба време.