Екстерни тестови

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Никако не можам да ве сфатам, ама ќе се повлечам :)
Само не ми е јасно, како може дете во трета/четврта да не е спремно, а од идната есен да биде спремно. Ете тоа не ми е јасно.
а како може дете од основно да биде спремно?

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Со ова кажа се`. Фала, пријатно. И јас нема никогаш да полагам екстерни, ама сум против и целосно се согласувам со ова што го кажа погоре. :)

Ова со екстремните ви е малце ете ти се извлече ама ке полагаш државна матура на кои се паѓаат смешни прашања мене лично тоа ми е глупост и сум за приемни испити на факултет а за дебелите врски незнам што се буните тоа одсекогаш постоело.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
а како може дете од основно да биде спремно?
Дали ти ги виде прашањата што ги добија учениците од основно одделение по некои предмети од пробното тестирање?
Не?
Да?
Ако не, јас да.
Дете од осмо одделение добива прашање по Историја, која година РМ стана самостојна држава.
Ако осмо одделенец не знае да одговори на толку ОПШТО ПРАШАЊЕ, тогаш нека не оди во училиште воопшто.

• Ми се допаѓа
Реакции: alba

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
ако сите го имаат клучот од тестовите(што тоа и најверојатно ќе се деси) па се ќе биде под конец :sreken

Е тука станува збор за тие што треба да го применат а кај нас во држават освен криминалот ништо друго не е организирано. Доколку се спроведат правилно и според стандарди наставниците и професорите губат а не учениците и како добро се изманипулирани учениците со тие протестити ни самите не се свесни ама штета од мали не учет на она лежи лебу да те јадем ....

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Чекај те малку. Ми текна нешто.
Во Кичево пред неколку месеци Албанци истепаа до смрт две деца. Другарите на децата, организираа штрајк за да се спроведат мерки за поголема безбедност.
Учениците беа брутално исмеани од нивните професори и им рекоа дека не можат да сменат ништо со штрајкот, нека се вратат во клупите и нека не се глупираат.
Вчера, професорите, им викаа „не можеме деца да ви се мешаме, ваше право е, ако мислите дека треба да штрајкувате, штрајкувајте“.
Ма немој молим те?
Деца се, мали се, лесно може да ги изманипулираат, ама возрасниве треба да се заангажираат и дома да им објаснат на децата дека знаењето никој не може да им го земе. Ако знаат, екстерните ништо не им можат.

• Ми се допаѓа

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Ова со екстремните ви е малце ете ти се извлече ама ке полагаш државна матура на кои се паѓаат смешни прашања мене лично тоа ми е глупост и сум за приемни испити на факултет а за дебелите врски незнам што се буните тоа одсекогаш постоело.
Искрено да ти кажам и јас сум за приемен на факултет. :wavespin

• Ми се допаѓа

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Чекај те малку. Ми текна нешто.
Во Кичево пред неколку месеци Албанци истепаа до смрт две деца. Другарите на децата, организираа штрајк за да се спроведат мерки за поголема безбедност.
Учениците беа брутално исмеани од нивните професори и им рекоа дека не можат да сменат ништо со штрајкот, нека се вратат во клупите и нека не се глупираат.
Вчера, професорите, им викаа „не можеме деца да ви се мешаме, ваше право е, ако мислите дека треба да штрајкувате, штрајкувајте“.
Ма немој молим те?
Деца се, мали се, лесно може да ги изманипулираат, ама возрасниве треба да се заангажираат и дома да им објаснат на децата дека знаењето никој не може да им го земе. Ако знаат, екстерните ништо не им можат.
Не е проблемот дека знаењето некој ќе им го земе Аркантос, проблемот е што не може со сигурност да тврдиш дека си ја заслужил оцената зашто си одговорил на 30 глупи прашања.
Нека стават устен испит. Ти доаѓаат од страна и ти даваат три прашања по случаен избор и зборувај. Ако знаеш и си учел ќе раскажеш барем за тројка, оние што не знаат уште кога ќе слушнат прашањата ќе си излезат.
Никогаш со тестот не можеш да откриеш колку знае еден ученик, затоа што може имал среќа и му се паѓале прашањата што тој дома случајно ги прочитал или научил. Постои препишување и еден тон работи што не можат да ти дадат објективно оценување преку еден тест. Мое мислење. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Badgirl

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Не е проблемот дека знаењето некој ќе им го земе Аркантос, проблемот е што не може со сигурност да тврдиш дека си ја заслужил оцената зашто си одговорил на 30 глупи прашања.
Нека стават устен испит. Ти доаѓаат од страна и ти даваат три прашања по случаен избор и зборувај. Ако знаеш и си учел ќе раскажеш барем за тројка, оние што не знаат уште кога ќе слушнат прашањата ќе си излезат.
Никогаш со тестот не можеш да откриеш колку знае еден ученик, затоа што може имал среќа и му се паѓале прашањата што тој дома случајно ги прочитал или научил. Постои препишување и еден тон работи што не можат да ти дадат објективно оценување преку еден тест. Мое мислење. :)

Ако стават усно да се полага тогаш полошо ке е, и сега тие оценки шо ги имат сите се заслужени и корекно ставен а ?