Опсесија со Бог

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Хммм... А што ако ти кажам дека Божиќ и Велигден се сметаат и за државни празници? Исто и за куќна слава, тоа не е ли повеќе за куќата отколку за бога?
Пред се’ се верски празници а покасно станале и државни....
А за куќната слава ...не е за куќата туку тоа семејство си го уважува одредениот светец и на тој начин му оддава почит, а и повеќе е за Бога отколку за куќата...ако е за куќата можат да го прават истото во било кој друг ден нели?

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi, Redhead and 4FUN

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Пред се’ се верски празници а покасно станале и државни....
А за куќната слава ...не е за куќата туку тоа семејство си го уважува одредениот светец и на тој начин му оддава почит, а и повеќе е за Бога отколку за куќата...ако е за куќата можат да го прават истото во било кој друг ден нели?
A еве рецимо хипотетички некој верник прави слава, дали е ограничено само скуп на верници да се собираат или може и некој атеист да се провлече?
Малку и јас друкчие го преформулирав одговорот предтоа, поентата ми е, како тоа општеството да се сегрегира на верници и неверници, некои се добредојдени, некои не?

• Ми се допаѓа
Реакции: lady_blue

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
A еве рецимо хипотетички некој верник прави слава, дали е ограничено само скуп на верници да се собираат или може и некој атеист да се провлече?
Малку и јас друкчие го преформулирав одговорот предтоа, поентата ми е, како тоа општеството да се сегрегира на верници и неверници, некои се добредојдени, некои не?
да дополнам само, првите комшии ми се муслимани, а сепак сум им одела на гости за Бајрам, ми дошле за на гости за Велигден...

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and Saladin

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Нормално е дека не мора да биде скуп на верници...може да се провлече и атеист и муслиман, и будист ...ама ако сипојден на слава ќе го испочитуваш домаќинот онака како што доликува а тоа вклучува и бакнување на крст...
Ама стварно не ми е јасно што бара атеист во црква...ете не ми влегува во глава...

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Нормално е дека не мора да биде скуп на верници...може да се провлече и атеист и муслиман, и будист ...ама ако сипојден на слава ќе го испочитуваш домаќинот онака како што доликува а тоа вклучува и бакнување на крст...
Ама стварно не ми е јасно што бара атеист во црква...ете не ми влегува во глава...
Да гледа културно наследство?
Да биде запознаен со историските вредности?
Тогаш истотака секој археолог што бара да се занимава со средновековна археологија ако не е верник?

Мислам ја гледаш сега поентата.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
може е љубопитен
може го интересира архитектурата, сликарството
може заради икс други причини
зошто не би можело?

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Ви ја сфатив поентатата на двајцата...ама да гледа архитектура, сликарство итн. на Велигден ??...не би рекла баш...

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Ви ја сфатив поентатата на двајцата...ама да гледа архитектура, сликарство итн. на Велигден ??...не би рекла баш...
абе зошто да не оди?
јас не сум атеист, ама не сум ни верник фанатик
а сепак не сфаќам зошто би требало да е недозволено атеист да почитува традиција?

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
абе зошто да не оди?
јас не сум атеист, ама не сум ни верник фанатик
а сепак не сфаќам зошто би требало да е недозволено атеист да почитува традиција?
Значи не зборуваме дека нему е дозволено...таман работа ...никој нема на врата да му побара документ дали е или не е верник...не ми е јасна потребата на атеистот да посети храм кој го велича Бога а тој самиот не верува во Бог??
А в црква може да влезе било кој...никој нема ни да му забрани ни да го спречи...