Сто посто.Ќе ги прашаш во колку им закажал попот, и така ќе знаеш.
Сто посто.Ќе ги прашаш во колку им закажал попот, и така ќе знаеш.
Пред се’ се верски празници а покасно станале и државни....Хммм... А што ако ти кажам дека Божиќ и Велигден се сметаат и за државни празници? Исто и за куќна слава, тоа не е ли повеќе за куќата отколку за бога?
A еве рецимо хипотетички некој верник прави слава, дали е ограничено само скуп на верници да се собираат или може и некој атеист да се провлече?Пред се’ се верски празници а покасно станале и државни....
А за куќната слава ...не е за куќата туку тоа семејство си го уважува одредениот светец и на тој начин му оддава почит, а и повеќе е за Бога отколку за куќата...ако е за куќата можат да го прават истото во било кој друг ден нели?
да дополнам само, првите комшии ми се муслимани, а сепак сум им одела на гости за Бајрам, ми дошле за на гости за Велигден...A еве рецимо хипотетички некој верник прави слава, дали е ограничено само скуп на верници да се собираат или може и некој атеист да се провлече?
Малку и јас друкчие го преформулирав одговорот предтоа, поентата ми е, како тоа општеството да се сегрегира на верници и неверници, некои се добредојдени, некои не?
Нормално е дека не мора да биде скуп на верници...може да се провлече и атеист и муслиман, и будист ...ама ако сипојден на слава ќе го испочитуваш домаќинот онака како што доликува а тоа вклучува и бакнување на крст...A еве рецимо хипотетички некој верник прави слава, дали е ограничено само скуп на верници да се собираат или може и некој атеист да се провлече?
Малку и јас друкчие го преформулирав одговорот предтоа, поентата ми е, како тоа општеството да се сегрегира на верници и неверници, некои се добредојдени, некои не?
Да гледа културно наследство?Нормално е дека не мора да биде скуп на верници...може да се провлече и атеист и муслиман, и будист ...ама ако сипојден на слава ќе го испочитуваш домаќинот онака како што доликува а тоа вклучува и бакнување на крст...
Ама стварно не ми е јасно што бара атеист во црква...ете не ми влегува во глава...
може е љубопитенНормално е дека не мора да биде скуп на верници...може да се провлече и атеист и муслиман, и будист ...ама ако сипојден на слава ќе го испочитуваш домаќинот онака како што доликува а тоа вклучува и бакнување на крст...
Ама стварно не ми е јасно што бара атеист во црква...ете не ми влегува во глава...
абе зошто да не оди?Ви ја сфатив поентатата на двајцата...ама да гледа архитектура, сликарство итн. на Велигден ??...не би рекла баш...
Значи не зборуваме дека нему е дозволено...таман работа ...никој нема на врата да му побара документ дали е или не е верник...не ми е јасна потребата на атеистот да посети храм кој го велича Бога а тој самиот не верува во Бог??абе зошто да не оди?
јас не сум атеист, ама не сум ни верник фанатик
а сепак не сфаќам зошто би требало да е недозволено атеист да почитува традиција?