Душа

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
All credits goes to you. Ти рече да отворам ваква тема.

Ај сеа јас да си дадам мислење.

За мене душата не постои, т.е. е измислица, фикција на човечкиот мозок и како таква егзистира од појавувањето на монотеистичките религии и нивното спиритуалистичко гледиште. Душата е неколку неврони кои го лажат мозокот дека постои нешто што се вика „Душа“ и дека тоа нешто постои во секој човек што всушност го прави „човек“. Демек постојат и бездушници и тие се штотизнамкаквилуѓесоискривенисфаќања.

тотален нон сенс или народски боолшит
пред некој ден имаше статија баш на оваа тема во електронските медиуми во кои јасно со факти и докази беше потврдено дека душата и те како егзистира и дека по смрта во форма на електро импулси се враќа во космосот од каде и првично настанал целиот жив свет

• Ми се допаѓа
Реакции: simplicity013

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
пред некој ден имаше статија баш на оваа тема во електронските медиуми во кои јасно со факти и докази беше потврдено дека душата и те како егзистира и дека по смрта во форма на електро импулси се враќа во космосот од каде и првично настанал целиот жив свет
ај дај ни линк и ние да се просветлиме ... плс

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo

turop

Активен Член
15 март 2012
105
68
28
Koj рече дека ќе го објаснам со орган наречен душа? Ќе го објаснам со психичка болка, т.е. неврони кои реагираат на одредени хормони кои пак се лачат како реакција на одредени дејствија кои предизвикуваат хипоталамусот да даде знак на хипофизата да реагира преку тие хормони директно во крвта. Те повредил некој и како се чувствуваш? Чувствуваш ко срцето да ти се распаѓа на делови? Само хормони кои го предизвикале тоа. Депресија? Хормони (поточно недостаток на одреден хормон за среќа). Се` што чувствуваш е реакција на хормони. Ерго за мене душа е само фикција со која е затруен човечкиот ум уште од најрана фаза.

Ако не си ме разбрал Јас напишав дека не постои наречен таков орган,
Ме боли психата,ме болат хормоните,не не невроните ме болат,хахааха,повторно го објаснои срцето,душата во тоа што напиша дека не веруваш никој не може да објасни тоа другарче..

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Ако не си ме разбрал Јас напишав дека не постои наречен таков орган,
Ме боли психата,ме болат хормоните,не не невроните ме болат,хахааха,повторно го објаснои срцето,душата во тоа што напиша дека не веруваш никој не може да објасни тоа другарче..
Хахахаха да прочиташе подобро ќе видеше дека ја објаснувам состојбата на срцето преку хормоните Хахахахаха Хахахаха.
Леги, ај седи бе друже.. Криво ти е што твоите теми завршуваа во канта и беа полни со офтопици и ти кењав затоа што имаше никакви воведи? Па имаше никакви воведи. Патем да беше поактивен ќе видеше како темава настана во друга тема и ја отворив за да не ја редиме офтопици другата тема. Ако имаш лично против мене нешто кажи така, не да кењаш безврска по теми.

Sebastian

Активен Член
17 февруари 2012
174
110
43
Нешто што многу го немаат и тоа сакаат да го надокнадат со пари...дефиниција во најопшта смисла :)

smeska

Истакнат Член
18 декември 2012
65
53
118
Душаа ... хммм единствено нешто што не спречува во зли дела ... Тоаа ти е изливен зрак од Божеството ... и то :D

steppenwolf

Староседелец
12 декември 2012
335
489
1,063
Скопје
Душа не постои. Не барем како некој нематеријален ентитет кој се одделува од човечкото тело по смртта. Секоја друга дефиниција за душа (како на пример - она што те тера да правиш добри дела или whatever...) е излишна и глупава.

:)