Секој има своја вистина?

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
А каде виде чедо божјо топ листа? :)
Сите очи исто не гледаат.Затоа велиме дека понекогаш ни изгледа дека не постои само една вистина.
А може пак и не :unsure
Тукуууу ми се приспива,ке означиш за брзо време крај на дискусија,или да си каснам нешто благичко? :D

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Сите очи исто не гледаат.Затоа велиме дека понекогаш ни изгледа дека не постои само една вистина.
А може пак и не :unsure
Тукуууу ми се приспива,ке означиш за брзо време крај на дискусија,или да си каснам нешто благичко? :D
Нема веќе никаква дискусија околу темата. Ова е дискусија околу твојата топ листа :)
Ич не си компетитивна,иди јади си и добра ноќ :)

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

sweetgirl

Истакнат Член
11 март 2012
148
125
343
Скопје
И така се заврши дискусијата меѓу Melpomena и Solstice.Секој си остана со својата вистина.:D
Инаку нормално секој треба да си има своја вистина и во неа да си верува.Затоа и постојат дискусиите,недоразбирањата меѓу луѓето,како и кавгите во љубовта.

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
Потполно се сложувам со мислењата изнесени од Solstice во темава.
Добро како може да кажете за моето, твоето, нејзиното итн итн мислење т.е. став, дека е "вистина"? тоа се само ставови индивидуални кои што како такви треба да се посматраат , мојот став може некому и да му се допадне и да не му се допадне, а не може да го ставиме на вага за вистинитост, нормално освен ако има потреба за тоа.А ако речам среќна сум, и сега што треба да анализираме дали е вистина или не? за мене вистина е се што е поддржано со факт, некаков доказ, без разлика дали сум го кажала јас или некој друг. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Teddy Picker

Староседелец
15 јуни 2012
155
162
643
Фоф компирето
Тоа е моето јас. Никогаш и поради никого нема да го сменам. Но ќе дозволам модификации во него, така што ќе допуштам да влезат нови и подобри работи, а ќе го избришам тоа што е непотребно. Докажувајќи се пред другите само го билдаме своето его и не оставаме на другите да продрат длабоко во нас, да ги видат нашите чувства и емоции, што сакаме а што не. Толку.

• Ми се допаѓа

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Не постои вистина или поточно не постои апсолутна вистина.
Давид Албахари во книгата ``цинк`` вели `` она што самата приказна го знае никогаш нема да се дознае``!

• Ми се допаѓа

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Не,тоа е вистина. Вистината е неменлива работа,ставот,односно личната вистина како што ти ја нарекуваш,е менлива.
Јас може денес да ти речам дека си ти великодушна,љубезна личност. Утре можеби ќе ми го докажеш спротивното. Што значи дека таа твоја лична вистина е менлива,а јас незнам за вистина што може да биде менлива.
Едноставно,ако јас ВИДАМ дека Петре го убил Стојан и ти пренесам,ти ја кажувам вистината.
Ако некој пријател дојде и пробува да те убеди во спротивното,затоа што е близок со Стојан и "знае" дека не е лош човек,тоа е нечив став. А ако те убедува дека тоа што тој го кажува е вистина,и покрај тоа што јас со свои очи сум ја видел случката,тогаш тоа е тврдоглавост :)
Грешка... грешка...
Ако ти си видел дека Петре го убил Стојан и истото го пренесеш, ти не ја кажуваш вистината, ти само споделуваш факт кој ке се земе за вистинит само затоа што ти си бил очевидец... но секогаш постои можност да не ја кажуваш вистината. Доколку јас не ти поверувам, во тој случај за мене твојот исказ е невистинит (и сега доаѓаме до моментот `` секој си има своја вистина``)

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo and melpomena

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Грешка... грешка...
Ако ти си видел дека Петре го убил Стојан и истото го пренесеш, ти не ја кажуваш вистината, ти само споделуваш факт кој ке се земе за вистинит само затоа што ти си бил очевидец... но секогаш постои можност да не ја кажуваш вистината. Доколку јас не ти поверувам, во тој случај за мене твојот исказ е невистинит (и сега доаѓаме до моментот `` секој си има своја вистина``)
А дали постојат невистинити факти? :)
Затоа и во другиот коментар спомнав дека НЕМОЖЕ ништо да биде обележано како вистина или лага ако не е поддржано со факти/докази :)
Твоето верување или неверување не ја менува вистината,зошто тоа е само твое мислење :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
А дали постојат невистинити факти? :)
Затоа и во другиот коментар спомнав дека НЕМОЖЕ ништо да биде обележано како вистина или лага ако не е поддржано со факти/докази :)
Твоето верување или неверување не ја менува вистината,зошто тоа е само твое мислење :)
но моето мислење е мојата вистина и ти не секогаш можеш да ме убедиш во спротивното :)

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
но моето мислење е мојата вистина и ти не секогаш можеш да ме убедиш во спротивното :)
Зошто мислиш дека ако јас да речеме,ти покажам видео од самото убиство и ти негираш,тоа ќе биде твоја вистина? Што,ќе речеш дека е преработено видео? До каде води тоа? :)