Малце доцнам со пишување, затоа ќе дадам мислења за 3 книги кои неодамна ги прочитав.
"На Пат" - Џек Керуак
Јас овој писател го пратам подолго време, едноставно нешто ме привлекува кон него. On The Road поодамна ја имам исчитано до пола на англиски во pdf формат на 17'3 инчен екран, а потоа се откажав зошто ми беше заморно за очите. Истото го имам направено и со неговата "The Dharma Bums" која едвај чекам да ја најдам во книжена форма. Ја имам и ислушано третина аудио-книгата на На Пат и мојот заклучок е дека оригиналната верзија е неспоредлива со македонскава. Не дека македонскава (издание на ТРИ) е катастрофа, но едноставно се губи шармот на Керуак во преводот. Како што кажува насловот, во книгата се работи за млади пријатели кои поголемиот дел од своето време го поминуваат на пат низ Американските држави и притоа, смислата на животот ја бараат токму тука. Оваа книга е речиси автобиографија и ликовите се инспирација од вистинските пријатели на Керуак. Кога ја читав книгата во мене се разгоруваше жар, се јавуваше силна потреба да се спакувам и да заминам од градов. Иако многу работи кои ги правеа ликовите јас не би ги правела (но не ги ни осудувам), сепак како ја читаш книгата, сфаќаш дека навистина тоа е смислата на животот, поентата на нашето постоење. Целосна слобода. Уживање во моментот, неограничување, правење што ти душа сака. Искористување на секоја шанса за создавање на подив спомен. Ја читаш книгава и сфаќаш дека твојот живот е ужасно досаден.
"Frankenstein" - Mary Shelly
Не очекував дека книгава ќе ми биде толку забавна. Јас цел живот сум била во заблуда со мојата неупатеност. Секогаш мислев дека Франкенштајн е чудовиштето-човек кој докторот ќе го создаде. Всушност, Франкенштајн е самиот доктор. Книгата е поделена на 3 дела: во првиот се раскажува како Франкенштајн доаѓа до идејата да создаде човек, како го создава, како го напушта и како започнуваат сите грозоморни работи во неговиот живот; во вториот дел чудовиштето-човек ја раскажува својата перцепција и како тој се снаоѓал во животот, што и зошто направил; во третиот и последен дел Франкенштајн одбива да создаде чудовиште-жена и доаѓа во судир и сам со себе и своите демони кои го прогонуваат за стореното дело и во судир со чудовиштето кое го има создадено. Кога ќе се сетам само дека Мери Шели ја има напишано книгава на само 19 години... Многу уникатна приказна (напишана на крајот на 19 век) со јака порака. Покрај главниот заплет, ми се допадна како сликовито ги опишуваше сите средини кои го опколуваа Франкенштајн, до тој степен што добивав голема желба да ја посетам Швајцарија. Се на се, убава приказна за човекот и неговата потреба да биде сакан и згрижен.
"Страв и гадење во Лас Вегас" - Хантер С. Томпсон
Книгава ја прочитав за 2 дена (2 дена по 3 саати) и да имав повеќе слободно време мислам дека ќе ја завршев и за еден. Не знам зошто толку многу ме навлече, кога ќе размислиш подобро, нема некое конретно дејствие, па да сакаш да дознаеш што се случило. И оваа книга слично како На Пат, наликува на дневник во кој авторот раскажува што правел додека бил на пат, во овој случај во Лас Вегас. Докторот по новинарство Раул Дук, заедно со својот адвокат доктор Гонзо, заминуваат во Лас Вегас со цел да напишат статија за познатата трка со мотори Mint 400. Притоа, тие се 24/7 на многубројни дроги како што се lsd, марихуана, етер, кокаин, мескалин и разно разни други халуциогени срања. Во книгава пратиме како свеста на еден човек се менува, што чувствува и физички и психички еден наркоман, што гледа додека е под дејствие на хардкор дрога, што размислува и како реагира. Книгава не е за сечиј вкус. Има толку ментални дешавки што мислам дека повеќето ќе се зачудат што читаат. Мене особено ми се допаднаа оние делови кога им раскажуваа лажни приказни на одредени ликови, како на пример, цајканот од конференцијата за полицајци за дрога (или како и да се викаше) и потоа, на кутрата собарка. Пак ќе кажам, многу уникатна приказна (исто така автобиографска), ја читаш книгава и целосно влагаш во филм и уживаш во лудите авантури кои им се случуваат на главните ликови.