Сакам да кажам/прашам (2 дел)

Статус
Затворена за нови мислења.

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
:nah
Научно докажано е дека чоколадото го храни мозокот.
Јас што претерувам со чоколадо - претерувам, но секако дека јадењето еден ред чоколадо, од време на време, е здраво. Јадејќи чоколадо внесуваме шеќери во организмот, а тој преку клеточниот метаболизмот, шеќерите ги претвора во енергија која е неопходна за функционирање на мозокот.
Секако, доколку внесеме вишок шеќери тие се претвораат во масно ткиво кое се таложи пред се околу абдоминалните органи.
Токму така простите шеќери го хранат мозокот, но да внесеш прост шеќер подобро внеси го од сувогрозје од колку чоколадо, кое е повеќе калорично, или гриз.
Во твојот случај ти јадеш за да имаш повеќе концентрација, а храна која го подобрува памтењето како и дава повеќе енергија и концентраиција ти е риба, јајца, кафе како и јаткасти плодови кои содржат омега 3 и 6

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Сакам да кажам какви се не идиоти, кретени и сељачишта трпи оваа наша ни Земја, тоа е едно чудо :banghead
кажи ни кој те изнервирал да му се собереме да го напраиме бумбарче :zelen

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Токму така простите шеќери го хранат мозокот, но да внесеш прост шеќер подобро внеси го од сувогрозје од колку чоколадо, што ти е повеќе калорично, или гриз.
Во твојот случај ти јадеш за да имаш повеќе концентрација, а храна која го подобрува памтењето како и дава повеќе енергија и концентраиција ти е риба, јајца, кафе како и јаткасти плодови кои содржат омега 3 и 6
Ама чоколадата e поврзана со нивото на серотонин во мозокот :)

Марија

Poétesse
14 април 2012
1,146
2,491
1,123
Скопје
Задоволство на мозокот, а уствари чоколадото не го храни мозокот.
Има милион убави нешта на овој свет во кои уживам ;)

Јас само не се согласив со тоа дека чоколадото не го храни мозокот. :zelen

Токму така простите шеќери го хранат мозокот, но да внесеш прост шеќер подобро внеси го од сувогрозје од колку чоколадо, кое е повеќе калорично, или гриз.

Е сега твоево второ мислење е чиста 10ка, и да се согласувам со него. :zelen

едит: и како аргумент во моја полза го произнесувам мислењето на slb_bobo погоре : ))

• Ми се допаѓа
Реакции: Trajche

Badgirl

Староседелец
4 јануари 2013
1,477
3,258
1,133
30
Najubaviot grad ------> SKOPJE :D
Кога прв пат се регистрирав:
tumblr_lj1ytop6KK1qc9exr.gif
Како работи ова,жити се?
Сега:
tumblr_lj1yvopXir1qc9exr.gif

Trouble

Староседелец
6 март 2012
1,516
2,611
1,123
кажи ни кој те изнервирал да му се собереме да го напраиме бумбарче :zelen
Еден кретенски муштерија денес на работа :( Глеа дека пливаме со работа и таков напет уште ми доаѓа до внатре да нарача, ја со два ајнцери у мене и ми кажуе уште шо сака, викам: "извинете ќе дојдам за 2 секунди надвор", "ама чекаме веќе 15 мин"... И отидов надвор си послужив масите и таков: "девојче да не послужиш може, чекаме веќе 15 минути, викам: "извинете ама жените што седеа тука само што станаа така да нема шанси 15 минути да чекаш", вика: "е чекам, види цела цигара испушев дур доеш да нарачам" и ја ни две ни три: "ја ко шо знам цигара за 3 минути се пуши највеќе а не за 15" и се кара се дере тука пред сите, пред цела тераса "ама ти не ми кажувај колку време се пуши цигара, треба да не послужиш, на шо личи ова, викни го шефот одма", и ја таква "нема да те послужам а шефот еве ти го повели", и го викнав, се расправаше он со нив и после колешката ги послужи, абе ајдеееее бегај таму, он мене мангуп ќе ми се праи па уште и ќе ми се дере тука, ќе ми урла... Сељак засељачен :gjavol

Статус
Затворена за нови мислења.