Во Кичево не ме држете за збор ама пред 3-4 години, се градеше нова зграда на улица 11 Септември.(За оние што не се од Кичево, тоа ти е улицата која директно се поврзува со Булевар Ослободување, до полицијата). За да се изгради зградата беше потребно да се урнат две стари куќи близначки... многу стари. Јас се сеќавам кога бев малечко детенце куќата беа пред распаѓање и така си останаа, со по некој распаднат дел од покривот до само урнување. Кога ги срамнија со земја, и ископаа за темелите на зградата пронајдоа две ќупчиња со монети од Османлиско ропство.
Полицијата беше веднаш викната, го обезбеди местото, никој немаше дозвола за пристап. Дојдоа екипи од тогашната А1, монетите беа земени и однесени во музејот.
Ваквите богатства ги нема само во Македонија. Ги има секаде. Постоело време кога не постоеле банките па луѓето не можеле да отвараат штедни книшки, и поради тоа ги закопувале на места на кој што биле сигурни дека никој нема да им ги украде. Ама луѓе... да не се лажеме, дека постојат проколнати, вакви такви монети, или места... Не гледајте многу филмови со вештерки лошо ви делуваат.
Еви ги куќите близначки... Гугл ми олесни, ја немаат освежено мапата па ги има старите куќи