Анархизам

Sebastian

Активен Член
17 февруари 2012
174
110
43
Ќе си земам за право малку повеќе да се задржам за оваа тема(со оглед на тоа што се имам многу добро запознаено за оваа тема) значи на самиот почеток едно треба да е јасно...не е можно нормално фунционирање во анархистичко општество.

Како една филозофска теорија,дроктина, општествено (не)уредување...анархизмот претставува пред се кажување на големо НЕ на се што е власт.
Ако почнам сега да кажувам во какви се форми се јавува и каки видови анархизам има ќе треба многу време...но вака накратко се јавува во најразлини видови од социјален анархизам(корените,темелите самиот почеток, основа) па се до постно...феминистички,зелен,економски анархизам...Но најак е оној неандартарски,праисториски, и незнам со какво друго име анархизам...каде припадниците на оваа терорија сакаат да не убедат дека налинот на кој живееме сега во цивилизација го уништува човековото битие и ни пр4едизвикува проблеми(што донекаде е така) но, тие се повикуваат на нашуштање на цивилизацијата,технологијата не е потребна а човекот треба да се врати на оној првобитен налин на живеење кои во секој случај ќе овозможи поздрав живот(барем донекаде), поздрава животна среди(апсолутно)....овој вид на анархизам мислам дека имаше најмалку приврзаници...но сепак постои и го има.

Значи на сите ни е јасно дека се работи за теорија(анархизмот) која сака да не убеди деак власта е нешто лошо и дека не треба да постои и дека сите треба да бидиме еднакви и дека не треба да има закони...и уште многу "и дека"...Неуспешноста на оваа теорија е во неколку причини....

Прво, на многумина(доста голем број) им одговара систем на регулација,постоење на закони и власт...тие си се задоволни со тоа и не бараат ништо повеќе.
Второ, и тоа што навлегува во една друга теорија на угнетување....односно дел од политичката култура и социјализација на сите луѓе односно, на луѓето им е во гените да бараат лидер, да бидат под некого, да имаат некој кој ќе ги претставува(агрументацијата на оваа теорија лежи во тоа што од секогаш постоеле претставници...историски наназад...старешините во племињата,монарсите во кралствата,претседатлите и слично) тоа како што кажав е во гените и неможе или тешко може да се смени.
Трето, како филозофски правец, оваа теорија е неорганизирана...нема јасна најава за цели...што ако сме во анархија, кој ќе има одговорност за нешто...дали ќе има закони,,,дали некој некого ќе казнува според тие закони и слично.

Не мислам дека во пракса ваквата теорија ќе опстане.Сами знаеме по медиумите што се случуваше во Сирија при уривањето ан режимот...имаше неколку месечна анархија...која не можеше да опстани значи се уриваа згради,се ограбуваше народ,се ограбуваа продавници,училишта,банки,образовни институции,инсттуции, се кршеа права, се убиваше...имаше голем број жртви.Мислам дека и оние кои мислат дека знаат што всушност претставува анархизмот...немаат појма за тоа.Незнам колку ќе му биде добро на некого ако е во анархија каде слободно некој може да му искраде се или да го убие а за истото да не одговара, незнам колку би било добро да нема цврсто регулирана организација и каде нема да се знае твое,мое.
Насилство,големи поделби,бројни жртви,дестабилизација на државата(доколку тогаш и така може да се нарече) нефунционални институции...ќе бидат резултатие на таквиот систем на општествено (не)уредување.Така и не е такалесно да се бојасни суштината на целата анархистичка идеа и треба многу повеќе од овие неколку зборови.Ама едно треба да е јасно...подобро да има лош закон, доколку никаков закон...за џабе тоа некој не го кажал.

• Ми се допаѓа
Реакции: DarkPassenger

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
значи како шо реков: Анархизам гуд. Либертаријанството како еден анархистички политики систем, е мор гуд.
убавината е во тоа што сите различно си ја сфаќаме слободата. Некои сметаат дека се слободни зашто можат да купат пиво, макар и до 7, некои сметаат дека не се слободни. Тоа е убавината во анархизмот каде ти одлучуваш шо ке правиш со себе и нема да дозволиш дриг да одлучува за тебе. Пак ке кажам не гледајте на анархизмот или пточно на либертаријанството како на насилен општествен систем. напротив либертаријанството е утопија. Видете само за пример како ево шведска, како таму политичкиот и општествениот систем се организирани. 49 години тераат социјализам и цело време унаредување на тој систем и веќе се на чекор до тоа Шведска да стани Утопија, Вистинска факинг утопија..
577845_574008805958753_1940334560_n.jpg

Бум !!! среќна нова анархистична нова година !!!

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Значи, прашањето е всушност каква е менталната состојба.

Човек може да ја има целата слобода на светот во секое поле од животот, а пак да не се чувствува сободен. На пример, може совеста ќе го ограничува. Во свет на анархија ќе се спречи самиот себе си да не направи нешто што всушност сака и може, а совеста нема да му дозволи. Чисто онака од силно чувство на морал. Или пак, од почит.

А понекогаш одредени норми и закони не те сречуваат нешто да направиш. На пример, сакам да дувам и ќе дувам по секоја цена. Никој нема да ме спречи. Правам што сакам и кога сакам. Не дозволувам банални работи да ме ограничуваат и да направат да се чувствувам неслободна.

А политиката секогаш била срање и засекогаш ќе биде. Особено во уназадена држава како нашата каде што има многу поважни прашања и проблеми кои требаат да бидат решени. Не можам да замислам па како би било во неорганизирано општество.
Пример: Денес не ми се иде на работа и не идам! Ако сум доктор, ме мрзи денес, никој не ме тера, ќе си седам дома, па нека изумрат пациентите.

Работава е, или да бидеме хипици, па ако сакам гол ќе шетам и ќе имам јавно секс и ќе дувам 24/7, или да се бориме за живот како нецивилизирани животни како што е прикажано во The Clockwork Orange. Во било кој случај, ние македонците први ќе пропаднеме.

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
Значи, прашањето е всушност каква е менталната состојба.

Човек може да ја има целата слобода на светот во секое поле од животот, а пак да не се чувствува сободен. На пример, може совеста ќе го ограничува. Во свет на анархија ќе се спречи самиот себе си да не направи нешто што всушност сака и може, а совеста нема да му дозволи. Чисто онака од силно чувство на морал. Или пак, од почит.

А понекогаш одредени норми и закони не те сречуваат нешто да направиш. На пример, сакам да дувам и ќе дувам по секоја цена. Никој нема да ме спречи. Правам што сакам и кога сакам. Не дозволувам банални работи да ме ограничуваат и да направат да се чувствувам неслободна.

А политиката секогаш била срање и засекогаш ќе биде. Особено во уназадена држава како нашата каде што има многу поважни прашања и проблеми кои требаат да бидат решени. Не можам да замислам па како би било во неорганизирано општество.
Пример: Денес не ми се иде на работа и не идам! Ако сум доктор, ме мрзи денес, никој не ме тера, ќе си седам дома, па нека изумрат пациентите.

Работава е, или да бидеме хипици, па ако сакам гол ќе шетам и ќе имам јавно секс и ќе дувам 24/7, или да се бориме за живот како нецивилизирани животни како што е прикажано во The Clockwork Orange. Во било кој случај, ние македонците први ќе пропаднеме.
колку само не. не ја сфаќаш анархијата и либертаризмот. тоа е убавината , секој да си ја сфаќа слободата како сака. некои имаат поголеми, некои помали очекувања. проблем е тоа што горната граница на слобода е ограничена.. не можеш да дуваш кај сакаш ида одиш гол. ке те затворат одма.

анархијата е многу добро организиран општество.напротив за се шо се знај за анархијата. не можеш ако си доктор да не одиш на работа и да ти умрат пациентите. анархистите мног ја почитуваат етиката така да вистински анархисти нема да го направат тоа а оние другите веднаш ке бидат осудени од околината и вервај нема да биди добро по нив. не зборвам за наслиство туку на психолошки стрес зашто нон стоп ке бидат под притисок.

е па ако е политиката срање зошто тогаш не пробашда ја смениш? зошто не пробаш да ги смениш работеи шо не те бендисваат? не зборувам да застаниш зад една партија ида плукаш кон другата туу на сеопфатна промена на системот и општеството ?

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
проблем е тоа што горната граница на слобода е ограничена.. не можеш да дуваш кај сакаш ида одиш гол. ке те затворат одма.

е па ако е политиката срање зошто тогаш не пробашда ја смениш? зошто не пробаш да ги смениш работеи шо не те бендисваат? не зборувам да застаниш зад една партија ида плукаш кон другата туу на сеопфатна промена на системот и општеството ?

Болдот: Фала богу што постои таа граница! Не сакам да излезам на прошетка и да видам некој гол како шета зошто така му се сакало, или да седнам на кафе и до мене некој да дува. Е токму поради тоа постојат тие правила, зошто не се согласуваат сите околу една работа дали е добра или не. А тоа правило тебе ти дава избор, не ти става окови. Да, не смееш да дуваш ваму или таму, ама смееш дома, на пример. Ќе речеш, е јас сакам надвор, ама не смеам и поради тоа не си слободен. Ама еве мене ќе ми смета ако дуваш до мене. Ме разбираш? Затоа, и мене да не ми смета, и ти да не се откажеш од дувањето, ќе си дуваш дома. А дали марихуаната (ете се фатив за неа како пример во муабетов) е добра или не, дали треба да се легализира или не, тоа е друг муабет. Разни држави имаат разни мислења, а не па ли индивидуи.

Мене политика не ме интересира. Не сум гласала до сега и најверојатно и нема, барем не во наскоро време. Знам дека заминувањето не мора да значи решение за проблемот (зошто можеби на полошо ќе заминеш), но јас моето несогласување со политичката ситуација во државава ќе си го решам така што ќе заминам од тука. Барем ќе го вложам секој труд да го остварам тоа.

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
се воа убаво уше свеста да ни сконеше за 10000 посто таман ќе беше....

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
Болдот: Фала богу што постои таа граница! Не сакам да излезам на прошетка и да видам некој гол како шета зошто така му се сакало, или да седнам на кафе и до мене некој да дува. Е токму поради тоа постојат тие правила, зошто не се согласуваат сите околу една работа дали е добра или не. А тоа правило тебе ти дава избор, не ти става окови. Да, не смееш да дуваш ваму или таму, ама смееш дома, на пример. Ќе речеш, е јас сакам надвор, ама не смеам и поради тоа не си слободен. Ама еве мене ќе ми смета ако дуваш до мене. Ме разбираш? Затоа, и мене да не ми смета, и ти да не се откажеш од дувањето, ќе си дуваш дома. А дали марихуаната (ете се фатив за неа како пример во муабетов) е добра или не, дали треба да се легализира или не, тоа е друг муабет. Разни држави имаат разни мислења, а не па ли индивидуи.

Мене политика не ме интересира. Не сум гласала до сега и најверојатно и нема, барем не во наскоро време. Знам дека заминувањето не мора да значи решение за проблемот (зошто можеби на полошо ќе заминеш), но јас моето несогласување со политичката ситуација во државава ќе си го решам така што ќе заминам од тука. Барем ќе го вложам секој труд да го остварам тоа.
тука има проблем или не сакаш да ме сфатиш или јас не знам да објаснам.. Ок сега малку надолго и на широко.
Окулу дувањето..
Јас сакам да дувам ти не. Законот вели дека е забрането секаде. И дома и на улица и во кафич.Јас тука осеќам дека немам слобода.ти не си засегната од тој закон и си рамнодушна и ти е гајле и викаш дека си слободна. Тоа е убавината зашто сите си имаме различно сфаќање на слобода. Ако марихунаат беше либерализирана, јас сигурно немаше да пушам кај ке сакам, прво заради законски причини и второ заради мојата почит кон другите. И сега е така . Не палам цигара каде и да сум пред да прашам дал им у смета на некој. Сега ке ме прашам ако не можиш да пушиш кај ке сакаш тогаш кај е слободата.Слободата е во тоа да иамаме зибор. Ак осакам да пушам ке има предвидени места за тоа каде на никој нема да му смета тоа.

се надевам дека сега ме сфаќаш зашто повторно се враќаме на основата на анархијата и либертаризмот а тоа е дека се е ок додека твојата слобода не повредува туѓа слобода. некој може сака да шета гол ама не смее да шета на улица зашто ете ти ен сакаш да го гледаш. Ке има слобода да го прави тоа ама не секаде заради тоа што ти и тој имате исто право. двајцата ке бидите среќни и задоволни и пред се слободни.

Ама еве да не одиме само преку банални работи иако преку таквите приемри може најлесно да се сфати суштината и филозофијата на либертаризмот. Либералзиацијаат на оружје. Сериозни дебати се водат во светот во моментов на таа тема. Причина е масакрот во Конектикат САД. Главен аргумент против либерализацијата на оружјето што ја има во САД беше тоа што заради таа либерализација се случувале такви убиства.Таквите масакри биле резултат на тоа што таму луѓето имале многу парчиња оружје дома.ОД друга страна иако во Македонија нема таква либерализација сепак оружјето е присутно и се случуваат вакви убиства како сношти во Кисела Вода.

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
тука има проблем или не сакаш да ме сфатиш или јас не знам да објаснам.. Ок сега малку надолго и на широко.
Окулу дувањето..
Јас сакам да дувам ти не. Законот вели дека е забрането секаде. И дома и на улица и во кафич.Јас тука осеќам дека немам слобода.ти не си засегната од тој закон и си рамнодушна и ти е гајле и викаш дека си слободна. Тоа е убавината зашто сите си имаме различно сфаќање на слобода. Ако марихунаат беше либерализирана, јас сигурно немаше да пушам кај ке сакам, прво заради законски причини и второ заради мојата почит кон другите. И сега е така . Не палам цигара каде и да сум пред да прашам дал им у смета на некој. Сега ке ме прашам ако не можиш да пушиш кај ке сакаш тогаш кај е слободата.Слободата е во тоа да иамаме зибор. Ак осакам да пушам ке има предвидени места за тоа каде на никој нема да му смета тоа.

се надевам дека сега ме сфаќаш зашто повторно се враќаме на основата на анархијата и либертаризмот а тоа е дека се е ок додека твојата слобода не повредува туѓа слобода. некој може сака да шета гол ама не смее да шета на улица зашто ете ти ен сакаш да го гледаш. Ке има слобода да го прави тоа ама не секаде заради тоа што ти и тој имате исто право. двајцата ке бидите среќни и задоволни и пред се слободни.

Ама еве да не одиме само преку банални работи иако преку таквите приемри може најлесно да се сфати суштината и филозофијата на либертаризмот. Либералзиацијаат на оружје. Сериозни дебати се водат во светот во моментов на таа тема. Причина е масакрот во Конектикат САД. Главен аргумент против либерализацијата на оружјето што ја има во САД беше тоа што заради таа либерализација се случувале такви убиства.Таквите масакри биле резултат на тоа што таму луѓето имале многу парчиња оружје дома.ОД друга страна иако во Македонија нема таква либерализација сепак оружјето е присутно и се случуваат вакви убиства како сношти во Кисела Вода.

Баш како што кажав во еден мој предходниот пост, секогаш се има избор. Само затоа што некои работи кои не смееме да ги направиме на одредено место или во одредено време, тоа не значи дека не ги правиме. Од тука, слободен си да правиш се што сакаш. Тебе таа власт очигледно не те спречува, штом го правиш тоа што е забрането. Исто како да не постои за тебе. Анархија да има, нема да има власт и пак ќе правиш што сакаш.

Насекаде во светот, во сите држави горе доле ги има истите правила според кои луѓето го живеат животот. Плаќање данок, работење одредени години, ова она... Тоа само докажува дека се важни тие правила и дека одржуваат некаква контрола во општеството.

И факт е дека со преголема либерализација (болдираното на пример) човекот губи контрола и поголеми се шансите да се случи катастрофа. Затоа реков, со причина се поставени одредени правила. Ама реално гледано, сите сме слободни да правиме што сакаме. Постоеле правила или не, секогаш има последици за стореното дело.

Sebastian

Активен Член
17 февруари 2012
174
110
43
Гледам неколку расправа за слободата што ја дава Анрхизмот....се согласувам дека секој различно си ја сфаќа слободата...но едно да е јасно дека ако постои анархистичко општество слободата може да биде многу "неудобна" и веќе да не е таква каква што е, каква што треба да биде, со други зборови ја губи суштината.
Згора на тоа што анархизмот како идеологија се повикува на радикализам кој може пак да допринесе до војни,немири,жртви и други немили нешта...