Душа

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Душа е она што го чуствуваш кога ќе те повредат кога те боли или кога си среќен ти доаѓа да полеташ душа е како Господ не можеш да ја видиш но можеш да ја почуствуваш.

А мора да ја чувствуваш? Пример јас можам да го објаснам тоа „болење“ кога ќе те повредат, ама не со поим душа туку со нешто другo.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
А мора да ја чувствуваш? Пример јас можам да го објаснам тоа „болење“ кога ќе те повредат, ама не со поим душа туку со нешто друга.
И ти ќе гориш во пеколот со мене ама во поголемиот казан ... :zelen

turop

Активен Член
15 март 2012
105
68
28
А мора да ја чувствуваш? Пример јас можам да го објаснам тоа „болење“ кога ќе те повредат, ама не со поим душа туку со нешто другo.
Многу интересна тема во човечкото тело нема орган што е именуван како душа.
Епа чуство и болење е ист поим.Баш ме интересира што е тоа би те болело друго.Некој велат душата ме боли некој срцето ме боли....

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
Епа чуство и болење е ист поим.Баш ме интересира што е тоа би те болело друго.Некој велат душата ме боли некој срцето ме боли....
Милкеее ДУШООООО, СРЦЕТО ме боли мамо .. Милка не ми зборииииииииии.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Koj рече дека ќе го објаснам со орган наречен душа? Ќе го објаснам со психичка болка, т.е. неврони кои реагираат на одредени хормони кои пак се лачат како реакција на одредени дејствија кои предизвикуваат хипоталамусот да даде знак на хипофизата да реагира преку тие хормони директно во крвта. Те повредил некој и како се чувствуваш? Чувствуваш ко срцето да ти се распаѓа на делови? Само хормони кои го предизвикале тоа. Депресија? Хормони (поточно недостаток на одреден хормон за среќа). Се` што чувствуваш е реакција на хормони. Ерго за мене душа е само фикција со која е затруен човечкиот ум уште од најрана фаза.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Koj рече дека ќе го објаснам со орган наречен душа? Ќе го објаснам со психичка болка, т.е. неврони кои реагираат на одредени хормони кои пак се лачат како реакција на одредени дејствија кои предизвикуваат хипоталамусот да даде знак на хипофизата да реагира преку тие хормони директно во крвта. Те повредил некој и како се чувствуваш? Чувствуваш ко срцето да ти се распаѓа на делови? Само хормони кои го предизвикале тоа. Депресија? Хормони (поточно недостаток на одреден хормон за среќа). Се` што чувствуваш е реакција на хормони. Ерго за мене душа е само фикција со која е затруен човечкиот ум уште од најрана фаза.
А кој рече дека ти го објасни со орган?
Не си ни цитиран,ниту тагнат,ниту негде посочен во постот дека ти ја нарече душата орган.

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Доволно е само прашањето кое стои во насловот, за ете како што можеш да видиш, да се развие дискусија на (сега за сега) 4 страни. Нема потреба за повеќе вовед, според мене, бидејќи би се сменил правецот на темата. Целата поента е да се фокусира дискусијата околу тоа, што е душа.
Ако имаш мислење околу тоа, изнеси го. Освен ако не ти е јасно прашањето, па ти треба дополнително одбјаснување.

Се извинувам за оф топик.

ептен штур вовед без конкретно прашање кое ќе покрене квалитетна дискусија, без конкретна насока, туку едно општо гледиште филозофско за кое може да дебатираш со милениуми. без притоа да ја извлечеш содрзината и сршта на истото.треба вовед поопширен што во стварнот преставува поимот Душа етимолошки, потем како се развивал кај постаите народи па се до денешни гледишта на истото.
Ако Сакаме да градиме на квалитет на на квантите кој последно време зема широк замаф.