Душа

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Значи душа = совест ?
Малку си ми контрадикторен нели атеист си и веруваш во се она што науката го докажала а овде велиш дека нешто постои а не емпириски докажано затоа те прашувам
Превише ги поврзуваш и ги сметаш работите црно бело.
Емпириски значи е резултат дојден од сопствените сетила. Значи има и многу субјективност во ова.
Второ атеистот не мора да го вложува целото свое верување во наука. Всушност не постои апсолутно верување. Секогаш има место за скепса и за субјективни теории.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and emzzy

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Saladin
Се ми се чини дека доколку некој не размислува исто како тебе,одма му се препишува дијагноза дека ги гледа работите само како црно бело.
Не верувам дека постои само телото и мозокот.
Зарем душата е присутна само за да не сопира.Јас пак повеке мислам дека таа не усмерува во повеке насоки,освен кочењето таа и не поттикнува.
телото го имаме сите,какво такво,не е кај сите исто.
Да не откривам топла вода,и душата исто.
Исто и мозокот.Не секој мозок размислува на ист начин.
Неможе телото без душата,и обратно.

Аааа,убаво од авторот што ја отвори темата,дефинитивно на форумот му требаат нови наслови,желни за дискусија има,без разлика кој како дискутира,па макар и убедува :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Bibi@

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Душата е се она што нас не тера спречува да правиме. Разумот е кочничар и е наш советодавец најчесто базиран исклучиво од теоретски сфаќања - не нешто што емпириски сме го доживеале. Интелигенцијата е капацитет на сето она што ние моежеме да го контролираме. И за зголемување на интелигенцијата треба многу пракса, но истотака некои се раѓаат со повеќе а некои со помалку. Зависно на кое поле.
Си прашувам за да ги разграничиме работите и да утврдиме дали постои ...
Значи душата е она што не спречува да правиме а разумот = теротски сфаќања а нели нашето однесување и она што го правиме е наметнено од општо прифатливото однесуване во општеството во кое сме а разумот = се оние норми и правила кои се донесени од државниот надлежен орган односно од правните институции како правила

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Saladin
1.Се ми се чини дека доколку некој не размислува исто како тебе,одма му се препишува дијагноза дека ги гледа работите само како црно бело.
2.Зарем душата е присутна само за да не сопира.Јас пак повеке мислам дека таа не усмерува во повеке насоки,освен кочењето таа и не поттикнува.
3.телото го имаме сите,какво такво,не е кај сите исто. Да не откривам топла вода,и душата исто.
4.Исто и мозокот.Не секој мозок размислува на ист начин.

Аааа,убаво од авторот што ја отвори темата,дефинитивно на форумот му требаат нови наслови,желни за дискусија има,без разлика кој како дискутира,па макар и убедува :D

1. конкретно и` реков стриктно за поврзувањето на атеизмот и науката. Одговорот за тоа го пишав во соодветната тема - Атеизам
2. За ова се појаснив и погоре - таа не не` сопира туку и не` поттикнува.
3. И за ова погоре спомнав, ќе го потенцирам крајот на мислењето - зависно во кое поле.
4. Исто како и потточката 3.

Значи.... :D

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Си прашувам за да ги разграничиме работите и да утврдиме дали постои ...
Значи душата е она што не спречува да правиме а разумот = теротски сфаќања а нели нашето однесување и она што го правиме е наметнено од општо прифатливото однесуване во општеството во кое сме а разумот = се оние норми и правила кои се донесени од државниот надлежен орган односно од правните институции како правила
Хех баш интересно размислување. Ама пак ќе ти кажам - точно ние учиме многу од околината, но разумот е еве вака со пример да ти појаснам.

Мало дете пробува да си ја пика раката во оган.
Прво сценарио - ќе ја пикне и ќе се изгори - емпириски ќе докаже дека следен пат коа ќе ја пикне раката ќе го пече.
Второ сценарио - пробува да ја пикне раката, но мајка му отстрана му вика дека не е во ред/му мава шамар. Теоретски детето знае дека не треба да си ја пика раката во оган. Ама никад у животот ја нема изгорено.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Saladin
Се ми се чини дека доколку некој не размислува исто како тебе,одма му се препишува дијагноза дека ги гледа работите само како црно бело.
Зарем душата е присутна само за да не сопира.Јас пак повеке мислам дека таа не усмерува во повеке насоки,освен кочењето таа и не поттикнува.
телото го имаме сите,какво такво,не е кај сите исто.
Да не откривам топла вода,и душата исто.
Исто и мозокот.Не секој мозок размислува на ист начин.

All credits goes to you. Ти рече да отворам ваква тема.

Ај сеа јас да си дадам мислење.

За мене душата не постои, т.е. е измислица, фикција на човечкиот мозок и како таква егзистира од појавувањето на монотеистичките религии и нивното спиритуалистичко гледиште. Душата е неколку неврони кои го лажат мозокот дека постои нешто што се вика „Душа“ и дека тоа нешто постои во секој човек што всушност го прави „човек“. Демек постојат и бездушници и тие се штотизнамкаквилуѓесоискривенисфаќања.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Хех баш интересно размислување. Ама пак ќе ти кажам - точно ние учиме многу од околината, но разумот е еве вака со пример да ти појаснам.

Мало дете пробува да си ја пика раката во оган.
Прво сценарио - ќе ја пикне и ќе се изгори - емпириски ќе докаже дека следен пат коа ќе ја пикне раката ќе го пече.
Второ сценарио - пробува да ја пикне раката, но мајка му отстрана му вика дека не е во ред/му мава шамар. Теоретски детето знае дека не треба да си ја пика раката во оган. Ама никад у животот ја нема изгорено.
второто сценарио ама немора и баш да е шамар

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
теиии бе за све влакна да се барало :mstickle
Ју токинг ту ју? :unsure
Ајде,немој да ме натераш да помислам дека освен што мислиш дека душа не постои и дека си и без душен,знам дека не си.Сите имаме секакви периоди,само зависи кој како си признава :p