Најпаметните луѓе

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Ким Пик, прочуен и како најпаметниот човек на Земјата. Кога се родил бил “етикиран“ како ментално заостанат и дека најверојатно ќе живее до својата 14 година, но на 4 години читал енциклопедии за забава. Можел да свири пиано као Моцарт, и можел да се присети на кој и да било факт од повеќе од 9000 книги.

Уште при раѓањето бил потврдено дека е различен, глават му била огромна и неговиот врат не можел да ја подржува. Кога се родил од болницата им рекле да го остават во институција, но родителите го однеле дома и го одлгедувале во нормални услови, уште од мал покажувалл интерес за книги и наука, читал енциклопедии, аталси и памтел броеви од именици. Бил роден со една солидна мозочна хемисфера наместо две, бидејки немал две хемисфери едната сфера се претворила во мега копјутерска. Но ниедна од теориите не е потврдена. Поради недостатокот на хемисфера го објаснува неговиот моторички недостаток, неговиот татко се грижел за него.
Било тешко да се комуницира со него бидејќи често ги менувал темите и понекогаш делувал застрашувачки.
Не бил одсекогаш комуникативен, при снимањето на Ran man разговарал со Дастин Хофман со што се опуштил при комуникацијата.Бил експерт во 15 различни предмети и исто е познат како mega-savant*, и со брзина ан светлината можел да меморира факти. Исто бил нарекуван и живиот Google.
Познат е по филмот "Rain Man", тој е идејата за тој филм и има освоено оскар за тоа

Починал на 58 години(во 2009) од срцев удар.

kim_peek.jpg

Доколку ве интересира можете да погледнете и:
од страната ги има и другите делови.

Дали имате чуено за Ким или за некој друг сличен на него?
Што мислите за овие луѓе, кои се надпросечно паметни, а имаат некој недостаток?
Има ли во нашата држава вакви луѓе?
Има ли посебни центри за нив или дали треба да има?

Не знаев кај да ја сместам темата и кој наслов најмногу би одговарал, доколку мислете дека треба да биде поинаку ќе го сменам.

• Ми се допаѓа
Реакции: TheQueen

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
31
Битола
само еден ке спомнам Стивен Хокинг...генијалност каква ниту ајштајн, тесла едисон или било кој друг ја немаат..со сета почит кон нив ама Хокинг денес е еден од најголемите физичари теоретичари..

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
незнам дали ке одговара на темава,ама јас сум воодушевена од Петит франзуз кој е акробат и одач по сајли..
Успеал да го премине растојанието измегу двете близначки кули во Њујорк,на сајла без сигурносни јажиња..
На висина од 400 м. останал два саати на сајлата,додека дувал ветар и било магливо..
Типот ми изгледаше луд,поинаков,единствен на репортажата која ја гледав...а сепак е единственоит во историјата кој направил нешто такво.
Плановите и скиците за сето ова ги направил сам и финтава или мене ми е најинтересно, како се сетил да ги поврзе сајлите измегу кулите...луд тип..се уште е жив...

• Ми се допаѓа
Реакции: Mila Kunis

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Јас Ајнштајн не би го ставил под никого.
Стивен Хокинг (кој Jackal го спомна) има многу добри теории, но неговите теории се потпираат врз оние на Ајнштајн.
Како трет би го ставил Риман, а веднаш после него Морис Корнелис Ешер.
Хенри Поанкаре, Хајзенберг, Тесла...сите би ги ставил под овие четворица.

• Ми се допаѓа
Реакции: TheQueen, Electra and Selma

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
31
Битола
ајнштајн не дека не бил некој ептен паметен тип туку создавал според условите во физиката што ги имало тогаш. теоријата на релативност ја изведол според лоренцовите равенки (или така нешто) само зашто тогаш тоа било врвот на физикат. Да, бил прес своето време но сега според новите научни откритија неговата теорија на релативност може да падне во вода заради откривањето на хигз-бозовата честичка односно проклетата честичка. А пак ако се деси то односно освен теоретски и експремиентално да се пронајди таа честичка неговата теорија на релативност нема да значи ништо и ке биди само една промашена теорија која долго време се сметала за вистинита. искрено се надевам дека теоријата на релативност ке пропадни зашто со тоа би се докажало дека постојат честички со поголеми брзини од брзината на светлината и можеби патот низ времето или пак тоа меѓу планетарно патување би било побрзо и поисплатливо па науката ке се шири побрзо ..

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
од најблиски Тито ваљда, устфари и Тесла е од туј негде, брее сс големи букфе ги пишују јаки људи увек, и Џордан е јак
не озбиљно мислу дек су тија : ) Ој Козаро
А Анштајн ми е род од негде,ич

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
ајнштајн не дека не бил некој ептен паметен тип туку создавал според условите во физиката што ги имало тогаш. теоријата на релативност ја изведол според лоренцовите равенки (или така нешто) само зашто тогаш тоа било врвот на физикат. Да, бил прес своето време но сега според новите научни откритија неговата теорија на релативност може да падне во вода заради откривањето на хигз-бозовата честичка односно проклетата честичка. А пак ако се деси то односно освен теоретски и експремиентално да се пронајди таа честичка неговата теорија на релативност нема да значи ништо и ке биди само една промашена теорија која долго време се сметала за вистинита. искрено се надевам дека теоријата на релативност ке пропадни зашто со тоа би се докажало дека постојат честички со поголеми брзини од брзината на светлината и можеби патот низ времето или пак тоа меѓу планетарно патување би било побрзо и поисплатливо па науката ке се шири побрзо ..
Уствари Ајнштајн дал целосно нов пристап во физиката. Ги искористил Лоренцовите равенки и покажал нешто што дотогаш не било ни на крај памет некому...Време-простор. Покажал дека времето и просторот одат заедно и зависат едно од друго (ќе учиш Физика 2 многу за ова). Исто така покажал равенка за која нагласил дека не е сигурен дека е точна, тоа е онаа познатата E=m*c^2 која пак перфектно добро објаснува дека F=m*a има недостаток, т.е. би можела да оди до бесконечност што би можело да значи дека универзумот има бесконечно многу енергија што би било апсурд. Ајнштајн бил гениј со одлична визија, еден чорап и многу жени и сеуште никој не го победил дури ни кога е мртов со изваден мозок. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
moram na kirilica, posto sum od mobilen.
Temata malku skrsna vo pogresna nasoka, mozebi i jas ne se izraziv dobro. Celta na temata mi pametni luge koi imaat nekoj nedostatok. No koga veke e vo nasoka opsto za najpametnite luge moze da da se spomne i za nekoj so nedostatok, a pameten kako primerot koj go napisav jas. :)