Промена на име/презиме

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
Си мислев да си го сменам името... Напишана во изводот сум како Емилија, а крстена во црква како Емилијана, па сакав сега да си се напишам Емилијана и кратенка од презимето.
Читкав нешто на интернет дека во МВР требало да се пријави, да се одело со родители за да се согласеле сите и тн..
Арно ама, мајка ми ми рече дека ќе треба да се сменат после сите сведителства од училиште за да ми се признаваат за понатака.

Дали некој/а од вас го сменил името или презимето или познавате некој што го сторил истото?

• Ми се допаѓа
Реакции: Loner

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Не сум сменил ниту име, ниту презиме и немам потреба од тоа. Задоволен сум и од двете. Инаку познавам многу жени што си промениле презимето. (се омажиле па го земале презимето на мажот) :zelen
My advice: Среди си го тоа за името, зашто после ќе ти прави проблеми што си на едно место со едно име, a на друго место со друго. Презимето не го дирај. Кај и да е ќе се омажиш па и тоа ќе го смениш, а и да не го прифатиш презимето на мажот пак поубаво е цело презиме, отколку кратенка.

• Ми се допаѓа
Реакции: emzzy

Teddy Picker

Староседелец
15 јуни 2012
155
162
643
Фоф компирето
Никогаш не си го мењам презимето.
А за тоа подобро распрашај се во мвр пошо не ми се верува на форумов да има некој шо го мењал името/презимето

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
Име ми е најубаво, на презиме сам горд и сс понос си га кажују. Не би га мењаја ја па тмн сви да га сменив.

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Си мислев да си го сменам името... Напишана во изводот сум како Емилија, а крстена во црква како Емилијана, па сакав сега да си се напишам Емилијана и кратенка од презимето.
Читкав нешто на интернет дека во МВР требало да се пријави, да се одело со родители за да се согласеле сите и тн..
Арно ама, мајка ми ми рече дека ќе треба да се сменат после сите сведителства од училиште за да ми се признаваат за понатака.

Дали некој/а од вас го сменил името или презимето или познавате некој што го сторил истото?
Пошто не верувам дека прво си крстена во црква а после пријавена во полиција како новородено дете може да се распрашаш како дошло да тоа да се помешаат работите. Да не случајно и во црква е речено Емилија само тој што ја пишувал крштеницата направил мал лапсус. Инаку неверувам дека ќе ти рпават проблем со сведителствата или слично само што процедурата за официјално смена на име ако си веќе полнолетна е малку комплицирана. Ќе требад а набавиш потврди од “триста“ установи дека не го правип истото поради некоја намерна причина (кривично дело, должничко доверителски работи....) туку поради лична причина. Презиме не менувај до мажење ти е мој совет бидеќи тогаш и вака и така во матично може да одбереш една од пет варијанти за промена ако сакаш (1 само твоето / 2 само од мажот / 3 прво твоето па од мажот / 4 прво од мажот па твоето / и 5 најбитно во случајов :) промена во сосема ново разлочно и од твоето и од тоа на мажот )

• Ми се допаѓа
Реакции: emzzy

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
Пошто не верувам дека прво си крстена во црква а после пријавена во полиција како новородено дете може да се распрашаш како дошло да тоа да се помешаат работите. Да не случајно и во црква е речено Емилија само тој што ја пишувал крштеницата направил мал лапсус. Инаку неверувам дека ќе ти рпават проблем со сведителствата или слично само што процедурата за официјално смена на име ако си веќе полнолетна е малку комплицирана. Ќе требад а набавиш потврди од “триста“ установи дека не го правип истото поради некоја намерна причина (кривично дело, должничко доверителски работи....) туку поради лична причина. Презиме не менувај до мажење ти е мој совет бидеќи тогаш и вака и така во матично може да одбереш една од пет варијанти за промена ако сакаш (1 само твоето / 2 само од мажот / 3 прво твоето па од мажот / 4 прво од мажот па твоето / и 5 најбитно во случајов :) промена во сосема ново разлочно и од твоето и од тоа на мажот )
Прво сум пријавена во полиција па после сум крстена во црква.. Во црква сум многу случајно крстена на 4-5 години, а нормално пред тоа ме пријавиле во полција..
Татко ми рекол Емилија и Емилија ме запишале :/
Фала иначе, ќе одам во полиција од понеделник...

Мила

Активен Член
1 март 2012
121
99
28
На плажа!!!
Можеш без проблем да си го смениш и името и презимето.
Бидејќи сакаш да го смениш името (јас пред некое време се распрашував за промена на презиме) оди до кај дечките во зградата на МТВ и се ќе ти објаснат. Не трае долго постапката (иако немаме исти критериуми за долго(think))

vitocorleone

Староседелец
27 јуни 2012
75
39
1,018
35
Одлична идеа на кој и да му паднало на памет дека би можел да се вика поинаку, јас имав одредени причини да го променам презимето, меѓутоа ништо не излезе, па се надевам она која ке ми биде сопруга ке ми дозволи да го земам нејзиното.
Оние кој сеуште се двоумат, еве ви мала подршка од мене, викајте се како вие сакате не како сакале вашите кумовци или родители пред којзнае колку години, само внимавајте процедурата не е којзнае што, само ке изгубите многу време и пари додека да средите сите документи да се прерлат на она новото.

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,120
1,683
Помислувам да си го вратам изворното. Тоа што дедо ми го смеил во 40тите. Илоски :) едноставно, струшко :)