Evanescence e американска рок група која ја составиле пеајачката/пијанистката Ејми Ли и гитаристот Бен Муди во Литл Рок во 1995 година. По неколкуте приватни албуми, бендот во 2003 година го издаваат својот прв студиски албум наречен Fallen во соработка со издавачката куќа Wind-up Records. Продадени се повеќе од 17 милиони копии ширум светот a групата има освоено двегреми награди за овој албум. Една година подоцна, во 2004 бендот го издаде својот прв албум во живо, Anywhere but Home, од кој се продадени повеќе од милион копии ширум светот. Во меѓувреме дојде до промена на составот на бендот. Бeндот го напуштија: Дејвид Хоџес во 2002 годинa, гитаристот Бен Муди во 2003, басистот Вил Бојд во 2006, а гитаристот Џон Лекомпт и тапанарот Роки Греј во 2007. Последните две промени довеле речиси до распаѓање на бендот, со многу мал број членови на настапите во живо. Во јуни 2009 година, Ејми Ли на официјалната страна на групата објавила дека групата работи на нов албум. Магазинот Билборд го ранкирал бендот на #71 место на најдобри артисти на декадната табела.
Дали ги слушате Evanescence? Кои ви се омилените песни од нив?? Moжам да кажам дека ми се еден од омилените бендови чии песни цело време ми се вртат низ глава. Моите омилени песни се следниве :
Дали ги слушате Evanescence? Кои ви се омилените песни од нив?? Moжам да кажам дека ми се еден од омилените бендови чии песни цело време ми се вртат низ глава. Моите омилени песни се следниве :