Chromium е интернет прелистувач со отворен код од кој потекнува најкористениот прелистувач - Google Chrome.
Јас лично не сум фан на Google Chrome, прво затоа што црпе огромни ресурси, второ затоа што ја прекина поддршката за 32-bit верзии на Linux и трето затоа што овој прелистувач е посредник преку кој Goolge црпе податоци за своите корисници.
И да не ги земеме во предвид овие проблеми, испробувањето нови апликации, вклучително и најкористените - прелистувачи, може да биде интересно искуство. Затоа во продолжение ќе наведам неколку интересни Chromium деривати и ќе оставам да се произнесете дали користите некои од нив или знаете дополнителни.
Повелете со ваши искуства и предлози.
Јас лично не сум фан на Google Chrome, прво затоа што црпе огромни ресурси, второ затоа што ја прекина поддршката за 32-bit верзии на Linux и трето затоа што овој прелистувач е посредник преку кој Goolge црпе податоци за своите корисници.
И да не ги земеме во предвид овие проблеми, испробувањето нови апликации, вклучително и најкористените - прелистувачи, може да биде интересно искуство. Затоа во продолжение ќе наведам неколку интересни Chromium деривати и ќе оставам да се произнесете дали користите некои од нив или знаете дополнителни.
- Vivaldi - нов прелистувач со изглед кој потсетува на Opera. За основен пребарувач го користи DDG.
- Opera - еден од најкористените прелистувачи за Андроид смартфони. До верзија 15 користеше свој сопствен код, по што се префрлија на Chromium.
- Iron - Chromium верзија која има за цел да обезбеди заштита на приватноста. Нема URL тракери, нема сугестии, нема тракинг.
- Yandex - овој прелистувач е интегриран со Yandex пребарувачот и преведувач, наменет за корисниците кои говорат руски јазик.
Повелете со ваши искуства и предлози.