Швајцарија

Badgirl

Староседелец
4 јануари 2013
1,477
3,258
1,133
29
Najubaviot grad ------> SKOPJE :D
Дали некогаш сте биле во Швајцарија,како ви се допаднало таму?
Јас еднаш бев и морам да признаам многу ми се допадна,и би сакала таму да живеам...
Швајцарската Конфедерација или Швајцарија е европска земја без излез на море. Таа граничи со Германија на север, Франција на запад, Италија на југ, и Австрија и Лихтенштајн на исток. Швајцарија има вековна традиција на политичка и воена неутралност, но исто така и на меѓународна соработка. Таа е седиште на голем број на меѓународни организации.
Confoederatio Helvetica (CH), латинската верзија на официјалното име, избегнува употреба на било кој од четирите официјални јазици.
Географија и клима

Швајцарија е земја која се наоѓа во Централна Европа. Земјата граничи со со Германија на север, Франција на запад, Италија на југ, и Австрија и Лихтенштајн на исток. Швајцарија е земја која нема излез на море. Климата е умерено-континентална, на планините планинска, претежно алпска. Околу 30% од нејзината територија е покриеа со планини. Во умерените реони околу Алпи, температурите се многу ниски поради висините. На поголемите висини на планините, снегот останува преку целото лето. На падините се создаваат микроклиматски услови, а по долините дуваат ветрови. Летата во Швајцарија се топли и влажни со повремени дождови, а наспроти тоа зимите се студени со големи врнежи од снег

800px-Etzel_fog.jpg
800px-Etzel_fog.jpg
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: JaMi and Martin_MKD

Badgirl

Староседелец
4 јануари 2013
1,477
3,258
1,133
29
Najubaviot grad ------> SKOPJE :D
Дали некогаш сте биле во Швајцарија,како ви се допаднало таму?
Јас еднаш бев и морам да признаам многу ми се допадна,и би сакала таму да живеам...
Швајцарската Конфедерација или Швајцарија е европска земја без излез на море. Таа граничи со Германија на север, Франција на запад, Италија на југ, и Австрија и Лихтенштајн на исток. Швајцарија има вековна традиција на политичка и воена неутралност, но исто така и на меѓународна соработка. Таа е седиште на голем број на меѓународни организации.
Confoederatio Helvetica (CH), латинската верзија на официјалното име, избегнува употреба на било кој од четирите официјални јазици.
Географија и клима

Швајцарија е земја која се наоѓа во Централна Европа. Земјата граничи со со Германија на север, Франција на запад, Италија на југ, и Австрија и Лихтенштајн на исток. Швајцарија е земја која нема излез на море. Климата е умерено-континентална, на планините планинска, претежно алпска. Околу 30% од нејзината територија е покриеа со планини. Во умерените реони околу Алпи, температурите се многу ниски поради висините. На поголемите висини на планините, снегот останува преку целото лето. На падините се создаваат микроклиматски услови, а по долините дуваат ветрови. Летата во Швајцарија се топли и влажни со повремени дождови, а наспроти тоа зимите се студени со големи врнежи од снег

lucerne-bridges05.jpg
800px-Etzel_fog.jpg
 

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
Сила еконосма држава, со добри услови за живеење, но Швајцарците балканците не ги сакаат многу, да не речам ич и ги викаат сите Југо по Југославија, инаку Албанците се доста населени таму, да не кажам ја крадат државата во велико, со инвалидски пензии, тешко дека ќе ги искоренат, но сигурен сум дека они ќе воведат некои стандарди наредните години, зошто премногу е населена од сите континенти, а да исто така има и доста црнци, но нив ги жалат швајцарците, да не речам ги сакаат, зошто нели немаат пари.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: parvati and Ghtalpo

Sebastian

Активен Член
17 февруари 2012
174
110
43
Единствена држава од ваков вид...целиот нивни систем, економски пред се...како да не е создаде од луѓе туку од нешто посовршено.Инаку како место,територија многу убава и привлечна за секого.Нејзината неутралност ја прави уште посебна, тамошниот стил на живеење(не сум бил ама знам луѓе што живеат таму)...ептен убаво средно...не би знаел некој кој не сака да жиее таму
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Badgirl