Филм кој ви го променил животот

kones

Истакнат Член
14 февруари 2012
122
119
343
Овој пост ме наведе да искоментирам нешто надвор од темата.
Не знам зошто се форсира толку оваа книга и филмот исто кој патем го немам гледано, ама по дифолт мора да е ептен монотон и тупење во место. Зашто и јас ете кога би можела да направам обиколка на светов сигурно дека ќе го најдам својот душевен мир, аман.
:spin
Ефтино романче, ете тоа е оваа книга. Поснобовски, амин.
Зошто не прочитате некој поголем автор, па после тоа да препорачувате ваква чик литература. Доста со Коељо, спаркс и остали. Читајте го Маркез, Буковски, Орвел, Зафон, Мартин Идн, Кленици, Невеста во борџии. Не ме сфаќајте погрешно, за вкусови не се дискутира, ама овие книги ќе ве променат многу повеќе од Јади, моли се, уживај, иако темата е за филмови кои ве промениле.

Пс. книгава е скоро иста, да не кажам идентична со Последниот чај од Винка С.

Не сум го имал задоволството и привилегија да дојдам во допир со тие наслови и автори и ако дојдам до нив најверојатно ќе ги прочитам. Но за мене лично дури и најчик, најснобска и најкомерцијална книга да е ако успее да ме научи на нешто ново, тогаш истата на некој начин ме променила, зошто тука може да се приложи теоријата на хаосот, дека мафтањето на крилјата од пеперутката од едниот крај на светот може да направи ураган во другиот крај, така да не знаеш која пеперутка чие мафтење на крилја ќе ти предизвика ураган во животот, се додека не ти направи. А ти не си ни ја видела пеперутката, а се осудуваш да коментираш за нејзиниот ефект:rofl, апсурд.

She

Истакнат Член
17 февруари 2012
301
569
393
Не сум го имал задоволството и привилегија да дојдам во допир со тие наслови и автори и ако дојдам до нив најверојатно ќе ги прочитам. Но за мене лично дури и најчик, најснобска и најкомерцијална книга да е ако успее да ме научи на нешто ново, тогаш истата на некој начин ме променила, зошто тука може да се приложи теоријата на хаосот, дека мафтањето на крилјата од пеперутката од едниот крај на светот може да направи ураган во другиот крај, така да не знаеш која пеперутка чие мафтење на крилја ќе ти предизвика ураган во животот, се додека не ти направи. А ти не си ни ја видела пеперутката, а се осудуваш да коментираш за нејзиниот ефект:rofl, апсурд.

Апсурден е твојот коментар. Многу ми е жал што некои луѓе ги немаат прочитано големите автори, а се осудуваат да препорачуваат и фалат некои лесни книшки.
Топло ти препорачувам да ги прочиташ овие имиња, па да правиш муабет и да користиш метафори.

• Ми се допаѓа
Реакции: True_Blood

kones

Истакнат Член
14 февруари 2012
122
119
343
Ох, камен од срце ми падна што си разбрала дека е метафора. Можеби ќе бидеш така добра да ми посочиш што му е апсурдно на коментарот? Онака чисто да ме просветлиш.
Друг апсурд што не можам да го разберам е што нарцисидно самовљубени егоманијаци не дозволуваат останатите луѓе да имаат сопствени различни мислења и вкусови од нивните. На таквите луѓе и најдоброто образование да им го дадеш и најголемите автори да ги прочитаат никогаш нема да се променат, што само по себе си е жално.

п.с се извинувам на модераторот што сме офтопик

She

Истакнат Член
17 февруари 2012
301
569
393
Оф бе kones :) Многу чувствителен ти. Реков ли дека за вкусови не се дискутира, реков. И дека читателскиот вкус се разликува оти секој си сака нешто различно.
Некој сака да чита сликовници, некој сака лесна литература, некој класици. :D

И реков ли дека откако ќе прочиташ некоја подлабока книга ќе го смениш мислењето за оваа? И тоа го реков. Е сеа ти ако сакаш да ги читаш овие повели, јас немам ништо против. Нагласив дека топло ти ги препорачувам горе наведените дела и автори. Не те навредив и не реков дека ако ја читаш јади, моли се, уживај дека си глуп. Аман.

Јас сигурно ако не сум ги читала овие нема коментирам.
Сеа ако сакаш стај ме на клада оти ваквите книги си ги чувам за на плажа.

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Ниту еден филм живот не ми променил, но има такви кои на различен начин допреле и промениле одредени ставови или ми збогатиле знаење за одредени области.
Еве ја листата:

1. The Pianist
2002

Евреин од Полска, со својот талент успева да преживее Втора светска војна.
Дали неговиот талент се наоѓа во неговите прсти или е всушност "инстинкт" да се остане жив?

Вистинска и потресна приказна за пијанистот Wladyslaw Szpilman која прв пат ја видов на премиера, на големото платно во Скопје. Пред да седнам на стол, немав поим за што се зборува и колку време ќе трае филмот. Но за време и после дејствието што го прикажува, публиката не можеше да се свести што виде, какви емоции филмот побуди, ниту јас може.
Дефинитивно мора да го изгледа секој, што мисли дека се видел и прочитал за Втората светска војна.

2. Shindlers List
1993

На мое големо задоволство прво ја прочитав книгата, потоа го гледав филмот.
Уште еден филм за Втората светска војна, приказна во која Oskar Schindler успева да спаси повеќе од илјада евреи, кои подоцна ја опишуваат и пренесуваат неговата човечност, која го чинела живот.

3. Million Dolar Baby

Навидум обична приказна за една девојка која сака да стане шампион во бокс. Филмот ја прикажува нејзината волја, нејзината истрајност и желба да успее, но не доведува до прашањето дали еутаназија е оправдана или не?

Филм на кој ми се насолзиле очи и успеал да промени став дека сепак во одредени случаеви еутаназија- убиство од милосрдие е оправдана.