Фаκултет и ρабота: дали може да се успее и на двете полиња?

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,186
1,132
1,133
Не ги читав мислењата испишани во темава, така да, ова ми е мислење базирано само на воведот.
Зависи каква прилика си имала за работа, ако е некоја ептен добра и стабилна, најверојатно би ја избрала неа и би паузирала со факултет, доколку не можам двете да ги терам.
Ако е некоја работа од типот на привремено конобарење за 400-500 дневница, тогаш посекако би ја баталила работата и би се сконцентрирала на факултетот.
Има луѓе кои успеале и двете до крај наизменично да ги истераат, а има и доста кои започнуваат со некоја работа и набрзо го забораваат факултетот зошто едноставно не можат и двете да ги работат во исто време. Тоа е жално, доколку работата е некоја привремена.
Ρаботата ми е долгоρочна, ρаботам со потпишување договоρ на 6 месеци. Иаκо ми е многу битна ρаботата, доκолκу не ми дозволеше шефот да земам κој саат за κолоκвиум κе излезев од на ρабота зошто веќе една година паузиρав, тоа ми беше доволно да сватам κолκу денес е (κолκу-толκу) убаво да завρшиш фаκултет маκаρ што велам, не моρа да значи деκа одма κе најдам ρабота.
Во теκ е κолоκвиумсκа недела. Многу ми е напоρно не велам не, по 3-4 саати спијам ама ете успевам. Одам на κолоκвиум пишам и штом се вρаќам задоволна од таму имам и волја за ρабота. А тоа многу зависи и κаκо κе се постави шефот. Во мојов случај шефот и шефицата (маж и жена се) ме охρабρуваат зошто видоа деκа не го злоупотρебувам вρемето, деκа од на κолоκвиум одма се ρаќам на ρабота не се пρавдам поκасно почна κолоκвиумот и доста вρеме изгубив бла бла бла.. Видоа деκа сум совесна и деκа саκам да си оставам лице и за тоа аκо утρе ми затρеба ден за дρуга ρабота, слободно κе побаρам и знам деκа κе ми дадат..
Таκа да.. До сега ми миρиса на аρно ρаботава на двете полиња. Од сега .. Господ знае :)
 

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,186
1,132
1,133
Епа супер и со среќа понатаму, само терај.
Tenkju veri mac : )
Moram da si priznaam deka potsvesno i vie forumgjiite imate vlijanie za hrabrosta i borbata.
A be znaev deka ne e greska sto ke ja otvoram temava. Normalno razlicni mislenja, stavovi.. Ke se sprotivstavime edni na drugi ali sepak ko ke vidis se na isto se sveduva : )
Se izvinuvam za lat ama mn me mrzi da go prepisuvam na kirilica
 

khz777

Староседелец
20 септември 2014
105
68
1,028
26
Argentina, Buenos Aires
Јас веќе 3 години се обидувам да ги постигнам и двете .Се е во балансот .Единствениот проблем е тоа што ако отидеш повеќе од балансот (50-50 зборам за успешност во двете работи ) ќе почне да се распаѓа едната, а другата ќе оди нагоре .Тоа е нешто како вага ,ако се посветиш повеќе на работата работата ќе оди 70 % + а факултетот ќе дојде до 30 % - .Никогаш неможеш да бидеш 100-100 на двете места (барем не во оваа држава) .Ако го нарушиш балансот од 50 -50 тогаш може да дојде до 2 сценарија .Или едното (пример работата ) да оди премногу добро додека факултетот ќе оди многу лошо .Ако се расееш (психички ) двете ќе одат надоле 40-40 (и останати % ).За да одат 2 -те работи во + треба да си премногу интелегентен и да имаш преголем мир во душата .Една мала нервоза и инает сам против себе може да те уништи и да не успееш на ниту едно поле.
 
  • Like
Реакции: ●Untouchable°

gunner

Нов член
15 ноември 2015
1
1
3
24
mislam deka moze da se uspee istovremeno i na dvete polinja i na rabota i na fakultet,i jas sum vo slicna situacija treba mn trud pravilna raspredelba na vremeto i ne odlaganje na obvrskite zatoa sto so sekoe odlaganje stanuva se potesko.srekno :)
 
  • Like
Реакции: ●Untouchable°

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,186
1,132
1,133
mislam deka moze da se uspee istovremeno i na dvete polinja i na rabota i na fakultet,i jas sum vo slicna situacija treba mn trud pravilna raspredelba na vremeto i ne odlaganje na obvrskite zatoa sto so sekoe odlaganje stanuva se potesko.srekno :)
Напоρно е, многу. Нема фаќање κρивини, спиење по 3-4 саати, главоболκи, неρвоза.. Велат две лубρници под една мишκа не се носат, тешκи се двете ама аκо си упоρен и со цвρст κаρаκтеρ, κе ги однесеш и двете до целта.
Сеκоја ρабота своја тежина, ρаботата на свое место фаκултетот на свое. И двете си баρаат одговоρност и тρуд.
Мислам деκа успевам полеκа. А и тоа ми е целта, нема да се отκажам
Фала :)
 

Alaysa

Полноправен Член
17 декември 2015
67
15
18
Па зависи каква работа и зависи каков е факултетот, зависи и од самата личност дали таа е доволно спремна за волкав напор (пошто има и такви и си немаат гајле, навикнати се). Мислам дека е многу тешко пошто друго е кога некој ќе може да ти објасни во врска со материјалот, и друго е кога онака ќе учиш се на памет, а од друга страна со работа има пари има можности. Па според ова јас би избрала или едното или другото, не сум од тие Чоеци горе што ги наведов:giggle
 

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,186
1,132
1,133
Па зависи каква работа и зависи каков е факултетот, зависи и од самата личност дали таа е доволно спремна за волкав напор (пошто има и такви и си немаат гајле, навикнати се). Мислам дека е многу тешко пошто друго е кога некој ќе може да ти објасни во врска со материјалот, и друго е кога онака ќе учиш се на памет, а од друга страна со работа има пари има можности. Па според ова јас би избрала или едното или другото, не сум од тие Чоеци горе што ги наведов:giggle
Ете веќе почнав. Некако се снаоѓам ама е претешко. Се' баталив. Немам излезено за викенд можда 2 месеци. Ама знам дека ке ми се исплати. А никој не ми се лути што е мн битно.
Мн е тешко и срам ме фаќа од колегите кога ке паднам на колоквиум бидејќи нив им било мн лесно па првиот колоквиум го прошле а јас сум паднала.
Го прошле ама додека јас сум работела тие го гледале проф во уста и го регистрирале секој негов збор.
А од друга страна пак си давам охрабрување. Добро јас работам нема што да се срамам. Ако сум паднала сега, ке учам повеќе и ке одам на испит. Здравје.
Многу е напорно ама ке успеам. Морам да успеам затоа што сакам :)
 

Alaysa

Полноправен Член
17 декември 2015
67
15
18
Ете веќе почнав. Некако се снаоѓам ама е претешко. Се' баталив. Немам излезено за викенд можда 2 месеци. Ама знам дека ке ми се исплати. А никој не ми се лути што е мн битно.
Мн е тешко и срам ме фаќа од колегите кога ке паднам на колоквиум бидејќи нив им било мн лесно па првиот колоквиум го прошле а јас сум паднала.
Го прошле ама додека јас сум работела тие го гледале проф во уста и го регистрирале секој негов збор.
А од друга страна пак си давам охрабрување. Добро јас работам нема што да се срамам. Ако сум паднала сега, ке учам повеќе и ке одам на испит. Здравје.
Многу е напорно ама ке успеам. Морам да успеам затоа што сакам :)
Хехе браво за вакво мислење, посакувам стварно да си успееш само пошто веруваш во тоа и имаш самодоверба, трудот сега или подоцна како и да е ќе ти се исплати само напред! :kafe
 
  • Like
Реакции: ●Untouchable°

Ѕвездичка

Староседелец
21 март 2016
1,105
971
733
Според мене може да работиш и студираш само ако си запишан на факултет каде не е задолжително да одиш на предавање или на вежби, т.е. ако не поминуваш повеќе од три часа на факултет