Со сета почит, но социјалната фобија и анксиозноста не се иста работа. Ова ќе го пишам кратко оти не ми е пријатно да зборувам за мојата состојба. Од 17 години имав анксиозни напади но никогаш кај мене не се појавила социјална фобија. Токму ослободувањето од ова пореметување го донесе големата концентрација на луѓе околу мене. Многу разговори и делење на проблемот со блиските , допринесе за да се чувствувам подобро. Никогаш во животот немав анти- социјални однесувања или фобии и тешкотии во социјалниот живот и комуницирањето со околината. Анксиозноста е прилично дискутабилна тема , и токму неможноста потполно да се дијагностицира како последица на нешто ја прави мисетериозна и не сфатлива во многу аспекти. Не ја отфрлам можноста да се појави заедно со социјалната фобија или како последица на истата но сепак тоа се две комплетно различни проблематики исто како што е и агорофобијата која пак почесто од анксиозноста се појавува кај социо фобичните лица. Да точно, овие болести се болести на модерното општество и динамичното време но ете за жал во Македонија не е обрнато доволно внимание на овие состојби кои знаат да бидат многу многу сериозни доколку не се контролираат. Соединетите Амрикански Држави имаат доста убедливи решенија за контрола и многу сериозни стручњаци исто како и Јапонија и Скандинавија каде што е забележан голем број на лица кои боледуваат од овие навидум минливи состојби.
Твој начин на видување.
Аксиозноста има неколку фази(според мојот психијатар), најраната фаза, која речиси сите некогаш во животот ја минуваме е социјалната фобија.
Сепак аксиозноста претставува неопислив страв.
Тоа претставува и социјалната фобија.
Еве ти пример:
Одам во ресторан. Одам со пријатели и се чувствувам многу опуштено затоа што од нив не ми е страв, страв ми е од странци. Седнуваме на некоја маса што се наоѓа отприлика на средина од локалот и јас се чувствувам буквално „нападнато“ од сите што не ги гледам(оние што ми се зад грб).
Тоа е страв од луѓе. Неопислив страв од околината на која има многу луѓе, многу гласови.
Таквиот страв ти создава многу паранои, и ако не научиш да го контролираш, преминува во друга фаза, потешка, потешка и потешка.
- барем мене ми е така објаснета состојбата - затоа што да бидам реален, немав појма што всушност претставуваат поимите додека не морав да научам.