Скулптури пред кои Ви застанува здивот

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,017
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Мојсеј на Микеланџело:

Michelangelo Moses 1.jpg Michelangelo Moses 2.jpg Michelangelo Moses 3.jpg
Неговиот поглед полн со решителност и строгост, неговиот силен став кој како да наговестува дека секој момент ќе стане, неговата брада, драперијата... врвно мајсторство.

Граѓаните на Калас на Роден:

Auguste Rodin The Burghers of Calais 1.jpg Auguste Rodin The Burghers of Calais 2.jpg Auguste Rodin The Burghers of Calais 3.JPG Auguste Rodin The Burghers of Calais 4.jpg
Грубо изделкани лица, парталави облеки, уморени погледи, меѓупростор на фигурите кој дава дополнително чувство на театралност... за дивење.

Птицата во простор на Бранкуши:

Constantin Brâncuși Bird in Space 1.jpg Constantin Brâncuși Bird in Space 2.jpg

Начинот на кој успева да ја фати есенцијалната суштина на делото, а да го редуцира на минимализам е неверојатен. Тука се труди да го долови летот на птицата и поради тоа не се концентрира на атрибутите на самата птица. Едноставно прекрасно!
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: melpomena, Lena and Saladin

violetmoon

Модератор
Член на администрација
11 декември 2012
2,662
5,747
1,153
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,017
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Прв пат во живот видов ваква скулптура, мермер во комбинација со алжирски оникс (и мало делче малахит). Станува збор за скулптурата "Природата се открива себе си пред науката" на Ернест Баријас, која се наоѓа во музејот Орсеј во Париз.

8.jpg

Прво и основно, фустанот од оникс. Wow, неверојатно. Бојата е зачудувачка, линиите се прекрасни, како се вее низ нозете. Второ, наметката над главата. Мислиш е платненце некое, како ја држи со прстињата, како навистина да е тенка и лесна.