Сексуално воспитување

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Џабе е вашата елоквентност. Они пак ќе праат деца на мала возраст,независно дали носат перзерватив или ку*тон. Независно дали водат љубов или дупат пи*ка. Не треба никаков час по сексологија,треба една лекција што би им ги смирила хормоните и би ги средила малце за после да не се гризаат. Треба лекција по морални вредности и однесување,не треба сексуално воспитување. Али нив им е "живи док си млад". Епа си заслужиле.

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,104
393
31
Струмица
јас пак не мислам дека е табу тема меѓу младите, тие денес знаат доста, за нашите генерации беше подруго, сега некако генерациите ми се многу понапредни, затоа и започнуваат со фајќањето дечковци и женски уште од 12-13 години, и после тоа не знаеле ништо, они знаат, ама кој да го практикува тоа... инаку сум за да се воведе сексуално образование како предмет, за да знаат какви се преносливи болести има и другите работи

Трн во око

Нов член
30 јануари 2013
20
20
3
Ова вака иде.

На 12 клинка на 13 се шминка на 14 дама на 15 мама :D
Порано девојките на 17 години пееа: 17 ми је година, још се нисам пољубила! А сега на 14 пеат: Први пољубац давно заборављен!

rain-bow

Истакнат Член
21 ноември 2014
174
79
338
Овде пак ќе ги обвинам родителите. Зошто тие или се срамат да зборуваат за тоа со своите деца, или се пак не заинтересирани. Јас уште со првата менструација го добив сексуалното воспитување. Мојата мајка ми објасни се. Ми ги објасни сите последици од првиот секс и општо од сексот. Ми рече, не брзај за првиот секс, посебно немој да криеш од мене, зошто се се случува, може да се случи искрвариш многу, а ако премолчиш може да биде и лошо, јас сум тука за тебе секогаш. Бебе не се прави со бакнување, туку со секс...и тука следи целото објаснување од почеток до крај. Па потоа следат сите предавања околу менструацијата и плодните денови, знаци за бременост, предавања за абортус и др. Буквално се ми беше објаснето, без срам, без цензура и заобиколување. И ме научи дека нема бебе направено по грешка. Зошто ете ме едуцирала, па смета дека треба да знам дека ако имам секс и ако останам трудна не е по грешка.
Но, денес е битно да се каже имав секс. А после оп како така трудна сум, како така сум фатила болест некоја. Сирота таа по грешка се.

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Ова вака иде.

На 12 клинка на 13 се шминка на 14 дама на 15 мама :D
Богами и јас се изнасмеав слатко на римава ама после две мин.ми дојде да плачам:(
Зголемен е бројот на тинејџерски абортуси во државава....значи дека ни гуглање не помага за едукација а на форумиве кога ќе прочиташ какви прашања се поставуваат и какви одговори се добиваат јасно ти станува зашто несаканите бремености се во пораст исто така половите и заразните болести.
Незнам зошто државата не го прифати законот за воведување на сексуално образование во училиштата!?
Треба да се воведе обавезително и тоа од 5-то одд....Уште сум фрапирана од интимни прашања поставени на еден форум од тинејџери(facepalm)лудница :eek

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
Да се воведе викаш сексуално образование ?
А практичниот дел како ќе се воведе ?? :) ,може некој сака на допонителна да оди да навлезе повеќе во предметов , пракса имаат и другите предмети зошто да нема и овој ?!
Eте веќе кога го предлагаш објасни како би се вовело и пракса ,али да биде во склоп на школото и предметот ,а не приватно ?? ;)

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Да се воведе викаш сексуално образование ?
А практичниот дел како ќе се воведе ?? :) ,може некој сака на допонителна да оди да навлезе повеќе во предметов , пракса имаат и другите предмети зошто да нема и овој ?!
Eте веќе кога го предлагаш објасни како би се вовело и пракса ,али да биде во склоп на школото и предметот ,а не приватно ?? ;)
Практична настава само за во фризерско или угостителско училиште ако учиш!

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
Абе ајдее , гласноговорници има многу како на пример ти конкретно за ова !?
Зошто да нема ,што спречува да нема ?
Па ајде нели е тоа составен дел од нашиот живот нема табу теми нема криење , гласно се вика за тоа како треба како не ,а и кога би бил како предмет пред учениците би биле професорите ,а поготово тие со перут на сакоата се нај гласни ,а реалната слика ???
Па треба да размислиш околу практичниот дел,а и да дадеш пример како би можело да се вклопи во наставата ?! ;)