Светот на гитарите-модели вредни за споменување

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Да, секогаш кога ке најдам време.
Во кантри музиката многу голема улога игра и бојата на појачалата кои што ги користат за да извадат звук. Понатака низ темата ке постирам одредени модели кои се карактеристични за секоја музика. Генерално важи правилото дека се користат лампаши со одреден модел на лампи кои го бојат звукот. Цената кои одредени модели од 60-тите ја имаат е несватлива но тоа е моментално тренд-производство лимитирано на појачала од 5-15 вати моќност за домашно користење.[/QUOT
Не сум сигурен,дали важи како генерално правилото за боење на звукот,или тоа може да се направи и со транзистори,како по успешна електронска компонента.
Значи не се занимаваш професионално со гитарата!?А ти кај тебе каков модел на гитара имаш?

Дејви

Член со 30 казнени поени
10 март 2016
304
186
43
Јас купувам и продавам атрактивни модели на гитари во зависност од тоа кога ке добијам добра цена за нив ги продавам или си свирам на нив одредено време додека не ги продадам, исто така секогаш кога има нешто интересно и ново излезено на пазарот и по продавнициве си ја користам членската кредитна карта која продавниците ја даваат и со нејзе до 30 дена имаш право да пробаш-па да вратиш било која роба. Кога ке им падне цената сезонски, обично во месец Јануар, купувам по две три и потоа ги продавам до Август месец.
Инаку само една гитара нема никогаш да продадам. Кога бев во Мексико на одмор во една мала продавница најдов Телекастер од 1988 и го пробав. Го купив и од тогаш го користам секогаш.
Ако ме прашуваш кој модел ми е најомилен, тоа е стратокастерот како на Дејвид Гилмур од Пинк Флојд црно тело, со врат од јавор и бела електроника. Ако налекам таков некој добар, можеби ке го задржам.(а можеби и не):D

Последна промена:

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@corki Лампаши си се права ствар, транзистори не се баш така добри. Даваат многу по.. хммм... Електронски звук. Еднаш кога ќе пробаш лампаш нема да сакаш транзистор.

Дејви

Член со 30 казнени поени
10 март 2016
304
186
43
@corki Лампаши си се права ствар, транзистори не се баш така добри. Даваат многу по.. хммм... Електронски звук. Еднаш кога ќе пробаш лампаш нема да сакаш транзистор.
Така е...
Разлика има голема, како во цена така и во звук. И плус некои лампаши ги обожаваат педалите, сосема е различен звукот преку нив.
Ама сето тоа кошта повеке од за разлика сега новиве моделирани транзисторски појачала за кои што и не ти е потребно додатно вложување.
Секој според можностите, сега и не е толку лошо да се набави и извади солиден звук како на времето.

Дејви

Член со 30 казнени поени
10 март 2016
304
186
43
Или пак можно е и оваква опција да си изберете која сигурен сум дека ке го задоволи најблиску вашиот вкус за солиден звук во комбинација и на најевтино појачало за домашно свиркање.
Јас користам еден модел понизок од овој прикажаниов кој е дупло поевтин но еве според трендот овој ке го презентирам.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Си имаат предности сега и транзисторите. Пример за шредање со hsh магнети на лампаш за некој ко мене што не користи легато премногу се слуша ударот од трзалицата на жиците и имаш измешан звук од мелодијата и она константно ррррррррррррррррррр од трзалицата што понекогаш нервира. Ама па сингл коил и транзистор... саму зуење ќе слушаш :D

Дејви

Член со 30 казнени поени
10 март 2016
304
186
43
Си имаат предности сега и транзисторите. Пример за шредање со hsh магнети на лампаш за некој ко мене што не користи легато премногу се слуша ударот од трзалицата на жиците и имаш измешан звук од мелодијата и она константно ррррррррррррррррррр од трзалицата што понекогаш нервира. Ама па сингл коил и транзистор... саму зуење ќе слушаш :D
Знам, тоа е од 60 cycle hum-ot na single coil.
Абе...се си има како и зашто свое.
Си говидел Брајан Меј од Квин со што трзалица свири?:rofl Монети користи од пари-пени британски. Пробај па со тоа да видиш каков звук ке излезе од жиците:zelen врррррр=зврррррр...:rofl

Последна промена:

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Јас да имам пари ќе си направам сам гитара. Тело како тој ибанезот што го ставив само што малку повдлабнат ќе биде долниот рог за да имам лаган пристап до високите полиња, магнети зависи од финансии h-h, h-s-h или h-h-h ДиМарзио Д-активатор, 24 прагови со 25.5 или 26 скала (немам голема рака инаку би ставил и 27:/ ) и 7 жици.

Дејви

Член со 30 казнени поени
10 март 2016
304
186
43
Јас да имам пари ќе си направам сам гитара. Тело како тој ибанезот што го ставив само што малку повдлабнат ќе биде долниот рог за да имам лаган пристап до високите полиња, магнети зависи од финансии h-h, h-s-h или h-h-h ДиМарзио Д-активатор, 24 прагови со 25.5 или 26 скала (немам голема рака инаку би ставил и 27:/ ) и 7 жици.
Нешто слично на ова нели?
Мене па ме буни 7 жица, пробав еден Шехтер па се изгубив тотално по прагот...:D Ваљда време треба да се навикнеш.

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Тоа со транзисторите ми беше повеќе како избор на квалитетот.Сум свирел и лампаш(фендер 100ватно) и на транзистотри(маршал 50ватно).
Разлика е голема.Но како што кажа дека трзалицата се слушала на тразисторското,не се согкасувам баш.Незнам точно за кое појачало мислеше но можно е некој електронски филтер за шум да не ти работи,или пак кога свириш сондисторзија,нормално е да се слушна до одреден стапен.