"Конечно не очекува заладување и намалување на екстремните температури, не карактеристични за овој период од годината".
Па што ако? До сега требаше да се имам навикнато на студот. Мај не би требал да е толку суров.
Зошто те нема? Како се осмели да ме напуштиш? Ми недостигаш.
Празниците секогаш ме потсеќаат на фамилијарните собири. И на нашата палавост. Јас. Ти. Нашето јурење по пустите скопски улици .Пусти исто како и денес.
Среќа. Среќа беше дождот што удираше по моето лице додека твојот смев одекнуваше во моите уши. Зошто ти беше моето ,,се" и јас твоето.
Зошто те нема? Како се осмели да ме напуштиш? Ми недостигаш.
Што стана со мене? Загубена во свет полн со илузии. Лажга.
Каде е твојата Марија сега? Твојата девојка со ,,чудниот" сјај во очите? Девојката во која веруваше повеќе отколку самата себе?
Тресокот од тлото ме боли уште повеќе , сега трезна и свесна за реалноста.
Зошто само тогаш бев твоја. Своја.
Зошто ме остави сама на овој свет кога знаеше дека стравот не ме остава да живеам? Како мислиш дека ќе продолжам? Те мразам, а пеколно ми требаш.
Ми фали мекоста на твојот џемпер. Ми фали твојата дланка стуткана до мојата, а најмногу тој поглед што немо кажува ,,Верувај, не се плаши и само подај ми рака."
Се ми се враќа сега. Тука се празниците. И дождот. И твоите омилени песни кој ги знам наизуст.
Слушаш ли? Ми недостигаш.
Секоја вечер се молам звукот на твојот глас никогаш да не избледи од мојата глава.
Зошто ако се изгуби, ќе се изгубам и јас.
Те сакам.