Сакам да кажам/Сакам да прашам

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
СДП ова основна плата што пишува дека е, е цифрата на платата што ќе ја земаш на чисто или како? Пошто ќе пишувало бруто плата ваљда ако не била таа цифрата.. Има некој да ми објасни подобро за основна, бруто и нето плата? :D

http://kalkulator.ot.mk/

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
Бруто и нето, а основната кај е?
За нејзе ме интересира пошто кај што читам има само работно време бла бла основна плата толку и толку. Не пишува ни бруто ни нето...

Основната плата е таа што ја зимаш. Бруто плата е со давачките што ги плаќа фирмата на државата. Без тие давачки ти останува основата т.е. нето плата.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп*

Viktor k

Староседелец
4 мај 2012
827
537
1,103
34
Скопје
СДП знае некој како да преснимам нешто пример свадба од едно на друго цд,итно ми е..
Со помош на Nero ставаш едното цд полното одиш на copy cd ако е обично или dvd и си бираш брзина после коа ќе заврши ќе ти побара празно понатаму селди инструкции.

• Ми се допаѓа
Реакции: Badgirl

4FUN

Староседелец
3 март 2012
897
1,988
1,093
СДП дали „јаде г**на“ значи „јаде глина“? Стварно не ги разбирам овие шифрираните зборови.

јаде г**на , значи јаде или гутна... дека гутна немаме во нашиот правописен речник, па затоа се цензурира

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Морач
Ичера у Ѓорче сам чуј за овој срање, на едну будалу(на девојку ми другарка) што сфе веруе у сфе што не постои : ) урочљиво си дете, е на њума мајка и татко(додуше он беше поднапиен : ) фрљија стари некоју, спомнасфа нешто морач
тој ти е нешто што ти се дешаа у сн само док спиеш на грб, гуши те дира те за гушу и не ти даа да мрднеш, јаоу
вика отфараш очи а не мрдаш, и чекаш да те опушти и продужуеш да спиеш... вртиш се за даспиеш на страну : ) само на грб кд спиеш те шамара
вика дешавало се на сфи такој, некад, ретко, ама постои викаф, убедени : ))) леј која логика, па тој е обичан сн и полусн, будиш се а у, а они морач : ) зли дух те фаќа за гушу , а у логикааа
Мене никад не ми сед десило тој, и не верују, а на ваз десило ли ви се ?
морач бе, чика у црно haha