Одмор?Ако си у Ск и си за пиво ајта кај бев тоа?
Од филозофска гледна точка, како и тоа што имам чуено од страна вака муабети, неисплатливо е. Голем дел (да не речам 100%) од кафичите што се отворени на своја сопствена кожа со вложен капитал од еден човек - макар и што е субвенција), по 2 до 3 месеци кафичот бил затворен. Оние кои се отворени со побратимени сили имаат некоја шанса плус, но ако е за центар на градот, неисплатлива инвестиција е, дури и на долги стази. Имаш огромна конкуренција, башка тука ти се големи имиња зад кои стои прљава пара. Ако ти е за некое мало пријатно местенце во маало, може да тераш некако, но пак ќе кажам ако се здружиш со некој па заедно направите нешто, секако предтоа ако сериозно напраиш истражување на пазарот во околината каде сакаш да отвориш. Колку и како чини, знам еднаш кога отидов во заводот за вработување држеа предавање, и замисли као успех ни дрндаа дека било позитивно ако фирмата не работела со загуба туку со 0% профит. Сеа од тоа можеш да заклучиш со какви субвенционери си имаме работа.СДП дали некој знае колку е профитабилно да се отвори кафич?
Колку треба финансии од старт за истиот?
Сакам под кирија да изнајмам простор, веќе има се од потребен инвентар така да тука немам трошоци.
Ме интересира како оди ова со субвенции од владата, кои се условите и каде да се информирам.
Било што да знаете околу ова кажувајте, па ако бидне некогаш работата имате по едно кафе гратис.
Обрати пажња на болдов.@Saladin уште не сум разгледувала места, едно ми се виде привлечно што го издаваа во чаршијата.
Е сега не очекувам јас од старт да има профит ама барем да не бидам прво време во загуба дур се разработи.
Капитал од државата колку можам да земам и нешто кредити сакам ама страв ми е пак да не заглавам па после оди оправи се.
Не знам како идат давачките кон државата, колку месечно тие би ме коштале и каде да најдам некој кој може да ми помогне или изработи бизнис план. Не се разбирам ама ич од тоа. Отсекогаш сум сакала кафич да држам и го имам тоа подолго време на ум само во нашава ни држава со инспекции кои фрчат на сите страни и ти бараат игла во сено не знам колку е тоа паметно.